Joel Bjurströmer Almgren ställs inför rätta. Foto: Emil Nordin och Roger Vikström
Joel Bjurströmer Almgren ställs inför rätta. Foto: Emil Nordin och Roger Vikström

Vänsterextremisten inför rätta för knivdåd

Publicerad

Joel Bjurströmer Almgren beväpnade sig med kniv och stack en person ur Svenska Motståndsrörelsen två gånger i ryggen.

Trots det menar hans advokat, Björn Törnell, att det handlar om nödvärn.

– Det är polisens oförmåga som tvingar honom att agera, säger advokaten.

I dag inleddes rättegången mot 35-årige vänsterextremisten Joel Bjurströmer Almgren.

Han åtalas för att ha knivhuggit en person ur nazistiska Svenska Motståndsrörelsen, SMR, i ryggen vid demonstrationen i Kärrtorp den 15 december i fjol.

Åtalspunkterna rör misstänkt mordförsök, alternativt dråpförsök, samt brott mot knivlagen och våldsamt upplopp. Kammaråklagare Tove Kullberg pekar ut honom som anstiftare till våldsamt upplopp eftersom han skickat ut sms och manat till samling.

Visade film

Joel Bjurströmer Almgren såg avslappnad ut, och vickade lätt på stolen, när åklagaren läste upp brottsmisstankarna.

Han var kortklippt – klädd i en vinröd collegetröja och grå mjukisbyxor – och var mycket mer talför än vad som framkommit ur polisförhören.

I rätten visades ett hopplock av filmer från Youtube och SMR för att visa Joel Bjurströmer Almgrens inblandning. Ingen polis filmade händelserna i Kärrtorp.

Filmen börjar när en grupp vänsterextremister anländer till tunnelbanestationen i Kärrtorp. Joel Bjurströmer Almgren har svart jacka, en mössa, och bär på en flagga. På bilderna ses en polisman tala med honom på tunnelbanestationen.

"Stoppade attacken"

Nästa sekvens är från torget då SMR anländer till platsen. Knallskott smäller och rök sprider sig över platsen. En siren som SMR har med sig ljuder som ett flyglarm. Vissa flyr från torget medan en stor folksamling står kvar och skanderar "Inga rasister på våra gator".

Joel Bjurströmer Almgren, som är inringad på filmen, ses sedan gå fram och svinga flaggan mot SMR-gruppen. Efter det lämnar han i från sig flaggan och går till attack igen. Det är då som han enligt åklagaren ska ha utdelat knivhuggen.

Advokat Björn Törnell menade att hans klient var i Kärrtorp för att visa sin avsky mot den nazism som gjort sig synlig i området.

– Han har inte kommit dit för att slåss. Joel har inte hindrat poliserna i deras agerande. Han har gjort det som polisen inte lyckats med – att stoppa attacken mot demonstrationen, säger advokaten.

Bär ofta kniv

Joel Bjurströmer Almgren säger att han skyddade demonstranter, barnfamiljer och pensionärer som fanns på torget.

– Antingen hade vi stått där och fått stryk eller så skulle vi försvara oss. Och då försvarade vi oss, säger han.

Han erkänner att han bar kniv och att han delat ut de två knivstick som träffade målsägaren från SMR i ryggen. Advokat Björn Törnell hävdar dock att han handlade i nödvärn.

Åklagaren Tove Kullberg ifrågasatte varför han bar kniv på en fredlig demonstration. Joel Bjurströmer Almgren säger att han ofta bär kniv, framför allt när han hämtar sin son på dagis.

– Det finns en hotbild mot min familj. Nazisterna har lagt ut bilder på min son tillsammans med hans personnummer, säger han.

Tillhör innersta kärnan

Han berättade vidare att han vid två tillfällen såg att gruppen från SMR var beväpnade med kniv. Först tänkte han slita ner målsägaren på marken. Men i stället använde han kniven.

– Det var olyckligt att det blev så här. Men i den situationen kände jag att om de kommer mot oss med kniv så kan det urarta fullständigt.

– Men jag kan inte säga att jag hade tänkt igenom det helt och hållet, säger han.

Bjurströmer Almgren tillhör, enligt polisen, den innersta kärnan av den vänsterextrema rörelsen och har dömts flera gånger, bland annat för våldsamt upplopp och misshandel.

"Kladdigt på ryggen"

Den 28-årige målsäganden satt i rätten med rakat huvud och svart tröja.

Han var betydligt mindre pratglad – helt enligt SMR:s förhållningssätt mot det svenska rättsväsendet. Han berättade kortfattat om händelserna på torget och sade att han inte kände när han blev knivstucken. Han upptäckte det först när han backat från platsen.

– Jag känner att det är kladdigt på ryggen, säger han.

När han går från platsen märker han att han blir tröttare och tröttare.

– Jag förlorade mycket blod, säger han.

Han fördes till sjukhus och blev kvar där i 3-4 dagar. Efteråt hade han smärtor i två månader och han känner fortfarande av skadan, enligt egen utsago.

Polisens beskrivning

En polis som vittnade berättade att händelsen i Kärrtorp troligtvis är den värsta han varit med om under åren som polis.

– Jag är väldigt glad att jag sitter här i dag, säger polisen som fick uppsöka sjukhus efter att ha blivit träffad "av en sten från vänstersamlingen".

Rättegången hölls i säkerhetssalen i Södertörns tingsrätt. Ett stort antal personer hade samlats för att följa rättegången. Ett 30-tal personer var på plats för att ge sitt stöd till den åtalade, och ungefär lika många hade kommit för målsägarens räkning.

Polisen hade förstärkt bevakningen av rättegången och runt tingsrätten var stämningen lugn under dagen. Rättegången planeras att pågå under fyra rättegångsdagar och återupptas i morgon, onsdag, klockan 09.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag