Den 34-årige mannen omhäktades på fredagen. Foto: Roger Vikström
Den 34-årige mannen omhäktades på fredagen. Foto: Roger Vikström

Vänsterextremist kvar i häktet för dråpförsök

Publicerad

En 34-årig vänsterextremist omhäktades under fredagen på sannolika skäl misstänkt för försök till dråp under upploppet i Kärrtorp i december. Enligt åklagaren ska mannen ha knivskurit en nazist i samband med upploppet.

34-åringen medger att han skurit en person i Kärrtorp, men han hävdar att han handlade i nödvärn. 

Den anti-rasistiska demonstrationen i Kärrtorp attackerades av ett 40-tal personer från nazistiska Svenska motståndsrörelsen. På plats fanns även vänsterextremister och en av dem, en 34-årig man, misstänks ha knivskurit en av nazisterna under bråket.

34-åringen har suttit häktad sedan den 22 december och under fredagen hölls nya häktningsförhandlingar mot honom via videolänk i Södertörns tingsrätts säkerhetssal. På plats fann ett 20-tal av mannens vänner. 

Den misstänktes advokat bestred häktningen och ville att tingsrätten skulle släppa 34-åringen på fri fot. 

– Vi anser inte att det finns tillräckliga skäl för fortsatt häktning, sa advokaten Björn Törnell. 

Men tingsrätten gick på åklagarens linje och, efter en förhandling bakom stängda dörrar, omhäktade mannen på sannolika skäl misstänkt för försök till dråp. Enligt rätten föreligger det risk för att mannen försvårar utredningen eller begår nya brott om han släpps på fri fot. 

Hävdar nödvärn

34-åringen har medgivit att han knivskurit en person i Kärrtorp, men han hävdar att det var i nödvärn. 

Så sent som 2011 dömdes vänsterextremisten till åtta månaders fängelse för misshandel, grovt vapenbrott och olaga hot. När polisen gjorde husrannsakan hos honom hittade de bland annat ett avsågat hagelgevär.

34-åringen åtalades också - men friades senare - för ett uppmärksammat brandattentat mot en McDonaldsrestaurang i Linköping år 2000.

Den vänsterextrema organisationen Revolutionära fronten var med under manifestationen i Kärrtorp 15 december.

Tidigare under fredagen omhäktades även en 24-årig aktivist från nazistiska Svenska motståndsrörelsen som misstänks för våldsamt upplopp i samband med Kärrtorps-demonstrationen. Under torsdagen omhäktades 29-årige Emil Hagberg samt en 23-årig man misstänkta för våldsamt upplopp, även de från SMR. 

Åtal ska vara väckt senast 31 januari.

– Det är svårt att säga om det kommer att kunna väckas åtal då. Det är två veckor dit och jag vet inte riktigt hur mycket utredningsåtgärder som måste vidtas. Det återstår att se, säger kammaråklagare Tove Kullberg.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag