Kaos i Kungsträdgården. BILDSPECIAL: Här ingriper polisen mot aktivisterna
Kaos i Kungsträdgården. BILDSPECIAL: Här ingriper polisen mot aktivisterna

Vänsterextrema skapade kaos i Kungsträdgården

Publicerad
Uppdaterad
Kaotiska scener utspelade sig i kväll i Kungsträdgården.
Kravallutrustad polis, hundpatruller och hundratals vänsterextrema ungdomar kantade en manifestation om fastighetsskatten.
- Vi har omhändertagit ett 30-tal personer, säger Björn Engström vid Stockholmspolisen.
När manifestationen drog i gång fanns ett 100-tal poliser på plats i Kungsträdgården. Polisen var kravallutrustad och hade med sig hundar. Runt scenen, där partiledarna strax skulle infinna sig, fanns ett två meter högt kravallstaket. Bara ett 100-tal personer hade släppts in innanför staketet, men i hela området flockades tusentals personer. Strax före 18.30 fattade polisen beslut om att börja omhänderta ungdomar. De omringades av 40 poliser. - Vi har omhändertagit ett 30-tal personer. En del har gjort sig skyldiga till våld mot tjänsteman och har blivit gripna, säger Björn Engström, presstalesman vid Stockholmspolisen. De gripna har rättsliga efterspel att vänta och har transporterats till Norrmalms station med en SL-buss. Flera slagsmål har utbrutit och stämningen i publiken nedanför Alliansens fyra partiledare har varit orolig.

Två dömda våldsbrottslingar bortförda

Strax efter klockan 17 ingrep polisen mot flera aktivister som då befann sig på Lantmäteribacken alldeles intill Kungsträdgården. - Polisen har genomsökt flera personer och det finns uppgifter om att vissa av dem bar moderatsymboler på sig för att kunna smälta in i folkmassan, säger Expresssen.se:s Niklas Svensson. Strax efter det första ingripandet transporterade polisen bort två tidigare dömda våldsbrottslingar från platsen och ytterligare två personer omhändertogs. - Väskorna var fullpackade med råa ägg.

"En PR-kupp"

Representanter från det osynliga partiet fanns på plats och delade ut flygblad. På lapparna gick att läsa att deras manifestation var en PR-kupp mot alliansens idé om att slopa fastighetsskatten, ett förslag som enligt partiet bara gynnar de rika. Under timmarna som manifestationen mot fastighetsskatten pågick befann sig totalt 9 000-10 000 personer i Kungsträdgården. Klas Hjort, presstalesman för 22:a augusti-organisationen, upplevde - trots polisens ingripanden - dagen som lugn. - Det var en liten grupp bråkstakar som snabbt avlägsnades av polisen. Men vi hade väntat oss något mycket värre. - Lite sorgligt bara att barnfamiljerna inte vågade komma dit, men vi hade en hel del äldre i publiken, säger han.
Therese Fagerstedt

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag