Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Vänsterextrem symbol – på bilden med Sjöstedt

Vänsterpartiet kommer fortsätta använda bilden i sin EU-valskampanj: ”Det syns knappt på bilden och det var ingen som märkte det”, säger kommunikationschefen Marie Antman.

En person iklädd en tröja från den vänsterextrema och våldsbejakande organisationen Antifascistisk aktion, Afa, syns på en av Vänsterpartiets kampanjbilder inför EU-valet, rapporterar Aftonbladet.

Personen poserar bredvid partiledaren Jonas Sjöstedt och toppkandidaten Malin Björk.

– Vad olika människor som är på bild hos oss har för olika medlemskap i organisationer, det kollar inte vi upp, säger V:s kommunikationschef Marie Antman till tidningen.

V kommer fortsätta använda bilden – vilket får Mattias Karlsson (SD) att rasa.

Nyligen lanserade Vänsterpartiet sin EU-valskampanj.

På en av bilderna står partiledaren Jonas Sjöstedt jämte toppkandidaten Malin Björk inne på Stockholms centralstation, tillsammans med ett tiotal andra personer.

En av personerna har en tröja från den våldsbejakande, autonoma vänsterorganisationen Antifascistisk aktion, Afa.

Expressen har sökt Vänsterpartiet, som avböjer att kommentera bilden och hänvisar till en intervju i Aftonbladet med kommunikationschefen Marie Antman.

Hon säger till tidningen:

– Vi varken visste eller såg att personen hade tröjan under fotograferingen, ingen tänkte ens på det. Vi har givetvis ingen koppling till Antifascistisk aktion och tar avstånd från politiskt våld, säger Antman.

”Har ingen längtan att göra reklam för en annan organisation”

Antman säger vidare att det ”inte är ett problem att folk är antifascister”.

– Det är alla vänsterpartister. På så sätt är det inget problem. Men vi har ingen längtan att göra reklam för en annan organisation. Om det uppfattas så är det bekymmersamt.

Aftonbladet frågar sedan Marie Antman om det är ett problem att en person med Afa-tröja syns i kampanjen.

– Bilden visar en massa människor som har vänstersympatier och vill ha en bättre värld. Vad olika människor som är på bild hos oss har för olika medlemskap i organisationer, det kollar inte vi upp. Vi utgår ifrån att de delar våra värderingar. Som sagt, det syns knappt på bilden och det var ingen som märkte det, säger Marie Antman.

Afa har haft en aktiv och planerande roll i ett flertal våldsamma upplopp i Sverige, bland annat i kravallerna i Göteborg i samband med EU-toppmötet 2001.

Mattias Karlsson: ”Gör reklam för terrorister”

I en Säpo-rapport från 2008 pekas Afa ut som en kriminell organisation som kontinuerligt hotar politiska företrädare från Sverigedemokraterna.

”Hot mot förtroendevalda från organiserade kriminella miljöer eller andra grupperingar är till synes ovanligt. Sverigedemokraterna (Sd) utgör dock ett undantag från denna bild. Dessa utsätts kontinuerligt för hot och aktioner från Antifacistisk aktion (Afa), eller från personer som använder sig av Afa:s symboler”, står det att läsa i rapporten.

Mattias Karlsson menar att Vänsterpartiet borde ta avstånd från Afa.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Mattias Karlsson, Sverigedemokraternas gruppledare i riksdagen, upprörs över att Vänsterpartiet inte tar avstånd från bilden.

– Afa är en av landets mest våldsamma och blodsbesudlade extremist-grupper. Deras terror har genom åren inte bara drabbat politiska oliktänkande utan också poliser och vanliga medborgare, säger Mattias Karlsson och fortsätter:

– Att Vänsterpartiet inte förmår att ta avstånd från en sådan grupp och att man tänker fortsätta att använda bilder där man gör reklam för dessa terrorister i sin EU-valkampanj, visar att man inte alls fjärmat sig från sina antidemokratiska och totalitära rötter på det sätt som Jonas Sjöstedt vill ge sken av.

Vänsterpartiet kommer fortsätta använda bilden.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.