Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Vansinnigt högt pris för nyproduktion”

Se seminariet om det hållbara samhället efter corona.

Bostadsbristen är ett av samhällets största problem – och kostnaden för bostadsbyggande skjuter i höjden.

Det beror enligt experter dels på markbrist, dels på att byggindustrin är ineffektiv.

– Kostnaden för nyproduktion är vansinnigt hög, det kostar fyra gånger så mycket att bygga i dag som på 1960-talet i dagens penningvärde, säger Ulf Viktorsson, vd på Modexa bostadsförädling. 

Det råder brist på bostäder i 74 procent av Sveriges kommuner – och det behövs minst 10 000 nya bostäder om året, sannolikt många fler, säger experter.

Den stora frågan för politiker, samhällsplanerare och byggföretag är hur man producerar nya bostäder samtidigt som man uppfyller högt ställda krav på miljö, klimat och social hållbarhet.

Svårt hitta byggbar mark

– Att hitta byggbar mark där man bygga till rimlig kostnad är en av de stora frågorna. Den andra är att öka industrialisering och hitta effektiva sätt att bygga, säger Sofia Heintz, expert och ansvarig för fastighetsutveckling och nyproduktion vid Sveriges Allmännytta.

Hon deltar i ett partnerseminarium på temat ”Jobben och ekonomin”, arrangerat av Expressen och Modexa inom ramen för Expressens digitala event ”Fem dagar om framtiden”.

– I storstäderna råder stor bostadsbrist och i förorterna har vi trångboddhet, så det är tydligt att vi behöver få fram många fler bostäder. Ett annat problem är hur vi använder befintliga bostäder, många stor tomma i två år på grund av renoveringar, säger Ulf Viktorsson, vd på Modexa bostadsförädlingar.

Måste ställa högre krav

Paneldeltagarna är eniga om att beställarna måste ställa höga krav på klimatsmartboende som också är socialt hållbart. 

– Politiker och beställare måste driva på. Fler och fler investerare förstår att bostäder som inte är klimatsmarta blir dyrare. Det finns ingen motsättning mellan att bygga billigt och hållbart, hållbarhet och lönsamhet går hand i hand, säger Anna Ryott, riskkapitalist och hållbarhetsexpert.

 

Se mer:

Panelsamtal: Så ska tuffa energimålen i byggbranschen uppnås.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.