Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Vansinnesföraren begärs häktad efter dödskraschen

Ulf Kristersson om vansinnesföraren: ”Det är groteskt”.
Den unge mannen hade nyligen släppts från fängelset och har under de senaste åren misstänkts för över 200 brott.Foto: SVT / Uppdrag granskning
En person dog i kraschen. Foto: Läsarbild

Vansinnesföraren som orsakade den dödliga krocken i Stockholm i tisdags häktas av Södertörns tingsrätt. 

Han är på sannolika skäl misstänkt för vållande till annans död, grov vårdslöshet i trafik, vållande till kroppsskada och grov stöld. 

Föraren i bilen som polisen förföljde är sedan tidigare känd för flera brott kopplade till vansinnesfärder. 

Han hade nyligen släppts från fängelset och har under de senaste åren misstänkts för över 200 brott.

Mannen, som är i 20-årsåldern, begärdes på fredagen häktad av åklagare Angelica Runesson på sannolika skäl misstänkt för vållande till annans död, grov vårdslöshet i trafik, vållande till kroppsskada och grov stöld. 

Vid 16-tiden kom beskedet att tingsrätten häktar mannen. Enligt Aftonbladet kom han in till rätten i rullstol, då han själv skadades svårt i kraschen. 

Tidigare dömd 

Strax efter midnatt, natten mellan måndag och tisdag, tog polisen upp jakten på en bil som inte hade stannat på polisernas tecken. Bilen kolliderade sedan i en korsning med två andra bilar. Tre personer skadades i olyckan och en av de skadade, en man i 50-årsåldern, avled sedan på sjukhus. 

Enligt dokument som Expressen har tagit del av släpptes föraren från fängelse i slutet av oktober i fjol. Han hade då avtjänat drygt ett år i fängelse, efter att i hovrätten ha dömts för två rån, två grova stölder och grovt häleri vid tre tillfällen.

Han är nu villkorligt frigiven.

Mannen har även medverkat i SVT:s ”Uppdrag granskning”, i ett program om unga brottslingar, där det framgick att han varit på polisens radar sen tioårsåldern. I programmet intervjuade man honom i fängelset. 

– Jag förstår att om du är kriminell så kommer det någon gång ske att du sitter i fängelse och min tur var nu, säger han i programmet. 

Han sa även att han inte ångrar sina brott eftersom han inte tror att det kommer hjälpa honom.

Kristersson: ”Total katastrof”

Expressen har tidigare skrivit om hur mannen vid 15-årsålder körde en stulen sportbil i 229 kilometer i timmen på en 80-väg, och placeras på ett låst ungdomshem varifrån han rymmer sex gånger.

När han släpps får han en skattebetald ”försökslägenhet” i Stockholm, men begår snart ytterligare brott och döms till sex månaders sluten ungdomsvård, varefter han återigen släpps till ännu en skattefinansierad lägenhet.

Det tar tre dagar innan han brutalt misshandlar och rånar en man.

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson sa till Expressen att han var djupt kritisk till hur rättsväsendet och samhället agerat gällande den unge kriminelle mannen. 

– Ingenting händer, han kommer ut igen och till slut landar det i en total katastrof. Jag tycker det är som en tragisk summering av vad som inte fungerar i svenskt rättsväsende just nu. Kriminalpolitiken är dålig, så här kan vi inte ha det. 

LÄS MER: För dig med premium – allt det senaste inom:
Brott i Sverige 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.