Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Vännernas oro efter Hagens förändring

Tom Hagen, 72, är en norsk affärsman och miljardär.
Foto: TORBJØRN OLSEN / EPA TT NYHETSBYRÅN
Anne-Elisabeth Hagen försvann spårlöst från sitt hem i Norge i oktober 2018 och har aldrig hittats.
Foto: PRIVAT/NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN
Makarna Hagens bostad i Lørenskog i Norge.
Foto: Terje Pedersen / TT NYHETSBYRÅN

Premium: Norske miljardären Tom Hagen misstänks alltjämt för sin hustrus försvinnande för drygt fyra år sedan.

Han häktades, mot sitt nekande, misstänkt för mord eller medhjälp till mord men släpptes i brist på bevis. 

Nu är Tom Hagens vänner oroliga för hans mentala hälsa.

– Den psykiska påfrestningen av att ha ett åtal hängande över sig... Han vill inte vara ute bland folk, säger en nära vän.

Mer av det bästa från Expressen. Mer Premium hittar du här.

Anne-Elisabeth Hagen försvann från sitt och maken Tom Hagens hem i Lørenskog i Norge den 21 oktober 2018. Sedan dess har gåtan om vad som hände henne aldrig fått sin förklaring. 

Det misstänktes att hon hade förts bort mot sin vilja och det sades att kidnappare begärt en lösensumma på nära hundra miljoner kronor i kryptovaluta.

Polisen misstänkte att det var Tom Hagen, den norske affärsmannen och miljardären, själv som iscensatt kidnappningen med brevet om krav på lösensumma.

Han greps efter ett och ett halvt år, den 28 april 2020, misstänkt för att ha varit inblandad i försvinnandet. Det var polisens specialstyrka som slog till mot Hagen när han var på väg till jobbet.

Han häktades misstänkt för mord eller medhjälp till mord men släpptes efter några dagar på grund av bristande bevisning. 

Fortsatt misstänkt för mord på hustrun

Samtidigt greps en man i 30-årsåldern som ”har en relation till Tom Hagen, och polisen känner till mannens kompetens inom IT- och kryptovalutor” uppgav polisen då ett uttalande. Även han släpptes på fri fot.

Tom Hagen har dock varit fortsatt misstänkt.

Något egentligt motiv har inte framförts av polisen men enligt tidigare uppgifter till norska tidningen Verdens Gang ska paret ha haft ett turbulent äktenskap och Anne-Elisabeth Hagen ska velat skilja sig. Något som Tom Hagen har avfärdat.

Han har genom åren hävdat att han är oskyldig till alla anklagelser.

Tom Hagen greps i april 2020 misstänkt för att ha legat bakom hustruns försvinnande.
Foto: Jesper Nordahl Finsveen / Dagbladet

I en intervju med Dagbladet säger en nära vän att han tycker synd om hela familjen Hagen:

– Det är inte bara med hänsyn till åtalet, utan även detta med Lisbeth, de har ingen grav att gå till. Ingen vet vad som hände... Eller någon gör det. Men familjen vet inte.

Vännernas oro för Tom Hagen

Vännen säger att Tom Hagen mest stannar hemma eller på kontoret för att slippa prat och blickar, och att det finns en oro för att han drar sig undan allt mer. Han berättar för Dagbladet att människor kommer fram till Hagen när han visar sig ute, klappar honom på axeln, frågar om fallet och inleder diskussioner:

– Det är tufft för honom. Men jag märker att tonen har ändrats lite, det finns folk som börjar tycka synd om honom nu, och som undrar om polisen har gjort fel. För ett par år sedan var folk mest negativa.

Tekniker söker igenom paret Hagens villa efter att Tom Hagen gripits av polis 28 april 2020.
Foto: HEIKO JUNGE / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Vännen konstaterar att paret Hagens vänner vill ha svar på vad som hände ”Lisbeth” som de kallar Anne-Elisabeth Hagen. De saknar henne och för Dagbladet beskriver han Tom Hagens hustru som den som var ”limmet i familjen”. Som tog hand om hemmet, trädgården, barn och barnbarn.

”Stöder honom fullt ut”

Dagbladet har varit i kontakt med flera vänner till Hagen som alla uttrycker oro för hans mentala hälsa, skriver tidningen.

Enligt Dagbladet arbetar polisen fortfarande efter teorin att Tom Hagen förfalskat brevet om lösensumman för att dölja mordet på hustrun.

Men vännen tror på Hagens oskuld:

– Det är klart, man är inte gift i 50 år som de varit, utan att ha en konflikt. Men vi som pratar med honom, vi som står honom närmast, har aldrig hört honom säga ett ont ord om henne. Tom kunde aldrig ha gjort det här. Nej aldrig. Jag stöder honom fullt ut, säger han till Dagbladet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.

Bouppteckningen efter Svenne Hedlund är klar

Premium: Bouppteckningen klar • Så fördelas arvet

Cissi Wallins nya liv: ”Kompromissat klart”

Premium: Uppväxten och tuffa åren • Nya oväntade karriären

Kriget i Ukraina 30 mars

Premium: • Planen för ny rysk mobilisering • Amerikansk reporter greps