1 606 personer tog sitt liv i Sverige under 2013 – den högsta siffran sedan 1989 – och samma år registrerades 8 697 självmordsförsök.
Varje månad googlas dessutom meningen "ta livet av sig” över tusen gånger.
Den som googlar om självmord har fram tills nu ofta hamnat bland trådar på nätforumet Flashback, där tonen och stämningen riskerar att inspirera och leda människor till självmord.
Det fick William Chand och Viktor Grahn, som jobbar med sökordsoptimering till vardags, att agera. Detta uppmärksammades först av branschtidningen Dagens media.

– Vi har båda haft en uppväxt där människor begått självmord. Jag har personligen mått dåligt som ung och vet själv vilket beteende man har, säger William, och fortsätter:
– Man googlar saker och ting. Det blir den närmsta “personen" man vänder sig till när man inte vill ventilera utåt. Då googlar man.
Vännernas mål var solklart:
Att “konkurrera” ut Flashbacks självmordstrådar och hamna etta bland sökresultaten på Google.
Man skapade därför sidan talivetavsig.se.
Det var när William själv sökte efter “ta livet av sig” som han upptäckte vad som möter en människa i desperation på Flashback.
– Där är det många som förmodligen mår dåligt själva som skriver uppmaningar rakt ut. Så vi klandrar inte Flashback men de som googlar om det här är mottagliga och läser man sådant så tror vi att ord kan bli till handling.
Sajten smyglanserades nyligen och är under uppbyggnad. Med tiden hoppas man kunna öppna chattar med volontärer, samarbeta med myndigheter och organisationer, och utöka de tjänster som erbjuds.

Hur var tanken när ni byggde upp sidan?
– Vi har bara utgått från vad som hjälpte oss när vi mådde dåligt. Jag tror att vår sida lyfter upp saker som kan motivera folk på ett sätt som de flesta andra enheter som ger hjälp inte gör. Vi har en annan kultur, säger William, och fortsätter:
– Jag brinner för den här frågan, just på grund av att vi själva varit med om människor i vår omgivning som dött, och även jag själv som mått dåligt.
Trafiken till sidan ökade direkt
Samtidigt hoppas man kunna inspirera andra till liknande initiativ.
– Det är många som googlar “våldtagen", "slagen hemma", "mobbad i skolan”… För alla dessa termer behövs det en liknande sida för. Google är stort men kommer bli ännu större, därför är det extremt viktigt att det finns större aktörer som tar ansvar.

Sedan vännernas hjälpsajt blev etta bland Googles sökresultat ökade trafiken markant.
Det känns lite som på gott och ont?
– Ja, men just i det här fallet är det verkligen gott, för det som ligger tvåa nu, Flashback, ger svar som man inte vill ge personer. Men det som kommer etta på Google nu går helt emot det. Vi vill styra om de som söker.
William berättar att han och vännen Viktor lagt ned "ett stort antal timmar och nätter" på att nå sitt första delmål med sidan: Att hamna etta, att leda om människor till rätt hjälp.