Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Vännernas initiativ ska motarbeta självmord

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Vännerna har lagt ned "ett stort antal timmar och nätter" på att få sin hjälpsida överst bland resultaten när någon googlar  självmordstankar. Och man lyckades.
"Vi har båda haft en uppväxt där människor begått självmord. Jag har personligen mått dåligt som ung och vet själv vilket beteende man har", säger William, en av personerna bakom sajten som hoppas kunna motarbeta självmord.
Vännerna Viktor Grahn och William Chand driver ett sökoptimeringsföretag ihop. Enligt vännerna har man spenderat "många timmar och nätter" på att ta fram den nya sajten som hoppas kunna leda in människor på rätt spår i stället för fel.
Vännerna nådde sitt mål: Deras sajt hamnar nu överst när man googlar "ta livet av sig". I stället för de mörka forumtrådar som tidigare mötte den som googlade sina självmordstankar.

Den som googlar om självmord möts inte längre av tips på tillvägagångssätt överst på sidan.

Och det kan vi tacka vännerna och William och Viktor för.

De har på egen hand konkurrerat ut de mörka självmordsforumen i ett försök att hjälpa andra.

– Jag har personligen mått dåligt som ung och vet själv vilket beteende man har, säger William Chand.

1 606 personer tog sitt liv i Sverige under 2013 – den högsta siffran sedan 1989 – och samma år registrerades 8 697 självmordsförsök.

Varje månad googlas dessutom meningen "ta livet av sig” över tusen gånger.

Den som googlar om självmord har fram tills nu ofta hamnat bland trådar på nätforumet Flashback, där tonen och stämningen riskerar att inspirera och leda människor till självmord.

Det fick William Chand och Viktor Grahn, som jobbar med sökordsoptimering till vardags, att agera. Detta uppmärksammades först av branschtidningen Dagens media.

Viktor Grahn (t.v) William Chand (t.h) arbetar med sökordsoptimering. Något de utnyttjade i sitt projekt.

– Vi har båda haft en uppväxt där människor begått självmord. Jag har personligen mått dåligt som ung och vet själv vilket beteende man har, säger William, och fortsätter:

– Man googlar saker och ting. Det blir den närmsta “personen" man vänder sig till när man inte vill ventilera utåt. Då googlar man.

Vännernas mål var solklart:

Att “konkurrera” ut Flashbacks självmordstrådar och hamna etta bland sökresultaten på Google.

Man skapade därför sidan talivetavsig.se.

Det var när William själv sökte efter “ta livet av sig” som han upptäckte vad som möter en människa i desperation på Flashback.

– Där är det många som förmodligen mår dåligt själva som skriver uppmaningar rakt ut. Så vi klandrar inte Flashback men de som googlar om det här är mottagliga och läser man sådant så tror vi att ord kan bli till handling.

Sajten smyglanserades nyligen och är under uppbyggnad. Med tiden hoppas man kunna öppna chattar med volontärer, samarbeta med myndigheter och organisationer, och utöka de tjänster som erbjuds.

"Vi har båda haft en uppväxt där människor begått självmord".

Hur var tanken när ni byggde upp sidan?

– Vi har bara utgått från vad som hjälpte oss när vi mådde dåligt. Jag tror att vår sida lyfter upp saker som kan motivera folk på ett sätt som de flesta andra enheter som ger hjälp inte gör. Vi har en annan kultur, säger William, och fortsätter:

– Jag brinner för den här frågan, just på grund av att vi själva varit med om människor i vår omgivning som dött, och även jag själv som mått dåligt.

Trafiken till sidan ökade direkt

Samtidigt hoppas man kunna inspirera andra till liknande initiativ.

– Det är många som googlar “våldtagen", "slagen hemma", "mobbad i skolan”… För alla dessa termer behövs det en liknande sida för. Google är stort men kommer bli ännu större, därför är det extremt viktigt att det finns större aktörer som tar ansvar.

Vännerna nådde sitt mål: Deras sajt hamnar nu överst när man googlar "ta livet av sig".

Sedan vännernas hjälpsajt blev etta bland Googles sökresultat ökade trafiken markant.

Det känns lite som på gott och ont?

– Ja, men just i det här fallet är det verkligen gott, för det som ligger tvåa nu, Flashback, ger svar som man inte vill ge personer. Men det som kommer etta på Google nu går helt emot det. Vi vill styra om de som söker.

William berättar att han och vännen Viktor lagt ned "ett stort antal timmar och nätter" på att nå sitt första delmål med sidan: Att hamna etta, att leda om människor till rätt hjälp.

Självmord

• 2013 begick 1606 personer självmord, varav 1 107 män och 499 kvinnor. Fyra av dem var i åldersgruppen 10-14 år.

• Så många har inte tagit sitt liv på ett år i Sverige sedan 1996, då var antalet 1 659.

• Den dag då flest tar sitt liv är nyårsdagen. Därefter kommer juldagen och midsommardagen.

• I omkring hälften av självmorden är alkohol inblandad.

• Sedan 2008 finns en nollvision mot självmord. Det året tog 1 467 personer sitt liv.

Källa: NASP och Alfred Skogberg

Tecken på självmordstankar

• Blir tillbakadragen.

• Pratar om att resa bort utan att säga vart.

• Varit deppig under en längre tid men verkar plötsligt må bättre. Det kan innebära att personen har bestämt sig och gjort upp en plan för att ta sitt liv.

• Skriver testamente.

• Ger bort nycklar.

• Pratar om döden som utväg.

• Många gånger är personen deprimerad. Symtom för depression kan vara nedstämdhet, brist på initiativförmåga, koncentrationssvårigheter, matproblem, sömnbesvär, man nedvärderar sig själv och tankar på skuld.

• Var uppmärksam vid alla stora livsomställningar; allt från skilsmässa, arbetslöshet och konkurs till flytt och barnafödande.

Källa: Alfred Skogberg, www.1177.se

Vad kan jag göra?

• Vid alla större livsomställningar, var inte rädd för att fråga hur personen mår och visa att du finns för hen. Många som begår självmord känner sig ensamma, även om de inte är det.

• Våga fråga om personen funderar på självmord och i så fall hur.

• Mår personen dålig och du är osäker på vad du ska göra. Ring Vårdguiden, 1177, för att få rådgivning.

• Är personen självmordsbenägen, ring 112.

Källa: Alfred Skogberg

När ska jag söka hjälp om jag själv mår dåligt?

• När tankarna bara kretsar kring självmord. Tankarna är mycket påträngande och okontrollerbara.

• När man ser självmord som enda lösningen.

• När man har symtom på depression eller andra psykiska problem.

• När man inte känner att vänner och anhöriga räcker till

• Om man känner att man mår väldigt dåligt och vill ha hjälp så fort som möjligt ska man ringa 112 eller söka hjälp via en psykiatrisk akutmottagning.

Källa: www.1177.se

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.