Vännerna har lagt ned "ett stort antal timmar och nätter" på att få sin hjälpsida överst bland resultaten när någon googlar självmordstankar. Och man lyckades.Vännerna har lagt ned "ett stort antal timmar och nätter" på att få sin hjälpsida överst bland resultaten när någon googlar självmordstankar. Och man lyckades.

Vännerna har lagt ned "ett stort antal timmar och nätter" på att få sin hjälpsida överst bland resultaten när någon googlar  självmordstankar. Och man lyckades.

"Vi har båda haft en uppväxt där människor begått självmord. Jag har personligen mått dåligt som ung och vet själv vilket beteende man har", säger William, en av personerna bakom sajten som hoppas kunna motarbeta självmord."Vi har båda haft en uppväxt där människor begått självmord. Jag har personligen mått dåligt som ung och vet själv vilket beteende man har", säger William, en av personerna bakom sajten som hoppas kunna motarbeta självmord.

"Vi har båda haft en uppväxt där människor begått självmord. Jag har personligen mått dåligt som ung och vet själv vilket beteende man har", säger William, en av personerna bakom sajten som hoppas kunna motarbeta självmord.

Vännerna Viktor Grahn och William Chand driver ett sökoptimeringsföretag ihop. Enligt vännerna har man spenderat "många timmar och nätter" på att ta fram den nya sajten som hoppas kunna leda in människor på rätt spår i stället för fel.Vännerna Viktor Grahn och William Chand driver ett sökoptimeringsföretag ihop. Enligt vännerna har man spenderat "många timmar och nätter" på att ta fram den nya sajten som hoppas kunna leda in människor på rätt spår i stället för fel.

Vännerna Viktor Grahn och William Chand driver ett sökoptimeringsföretag ihop. Enligt vännerna har man spenderat "många timmar och nätter" på att ta fram den nya sajten som hoppas kunna leda in människor på rätt spår i stället för fel.

Vännerna nådde sitt mål: Deras sajt hamnar nu överst när man googlar "ta livet av sig". I stället för de mörka forumtrådar som tidigare mötte den som googlade sina självmordstankar.Vännerna nådde sitt mål: Deras sajt hamnar nu överst när man googlar "ta livet av sig". I stället för de mörka forumtrådar som tidigare mötte den som googlade sina självmordstankar.

Vännerna nådde sitt mål: Deras sajt hamnar nu överst när man googlar "ta livet av sig". I stället för de mörka forumtrådar som tidigare mötte den som googlade sina självmordstankar.

Vännernas initiativ ska motarbeta självmord

Publicerad

Den som googlar om självmord möts inte längre av tips på tillvägagångssätt överst på sidan.

Och det kan vi tacka vännerna och William och Viktor för.

De har på egen hand konkurrerat ut de mörka självmordsforumen i ett försök att hjälpa andra.

– Jag har personligen mått dåligt som ung och vet själv vilket beteende man har, säger William Chand.

1 606 personer tog sitt liv i Sverige under 2013 – den högsta siffran sedan 1989 – och samma år registrerades 8 697 självmordsförsök.

Varje månad googlas dessutom meningen "ta livet av sig” över tusen gånger.

Den som googlar om självmord har fram tills nu ofta hamnat bland trådar på nätforumet Flashback, där tonen och stämningen riskerar att inspirera och leda människor till självmord.

Det fick William Chand och Viktor Grahn, som jobbar med sökordsoptimering till vardags, att agera. Detta uppmärksammades först av branschtidningen Dagens media.

Viktor Grahn (t.v) William Chand (t.h) arbetar med sökordsoptimering. Något de utnyttjade i sitt projekt.

– Vi har båda haft en uppväxt där människor begått självmord. Jag har personligen mått dåligt som ung och vet själv vilket beteende man har, säger William, och fortsätter:

– Man googlar saker och ting. Det blir den närmsta “personen" man vänder sig till när man inte vill ventilera utåt. Då googlar man.

Vännernas mål var solklart:

Att “konkurrera” ut Flashbacks självmordstrådar och hamna etta bland sökresultaten på Google.

Man skapade därför sidan talivetavsig.se.

Det var när William själv sökte efter “ta livet av sig” som han upptäckte vad som möter en människa i desperation på Flashback.

– Där är det många som förmodligen mår dåligt själva som skriver uppmaningar rakt ut. Så vi klandrar inte Flashback men de som googlar om det här är mottagliga och läser man sådant så tror vi att ord kan bli till handling.

Sajten smyglanserades nyligen och är under uppbyggnad. Med tiden hoppas man kunna öppna chattar med volontärer, samarbeta med myndigheter och organisationer, och utöka de tjänster som erbjuds.

"Vi har båda haft en uppväxt där människor begått självmord".

Hur var tanken när ni byggde upp sidan?

– Vi har bara utgått från vad som hjälpte oss när vi mådde dåligt. Jag tror att vår sida lyfter upp saker som kan motivera folk på ett sätt som de flesta andra enheter som ger hjälp inte gör. Vi har en annan kultur, säger William, och fortsätter:

– Jag brinner för den här frågan, just på grund av att vi själva varit med om människor i vår omgivning som dött, och även jag själv som mått dåligt.

Trafiken till sidan ökade direkt

Samtidigt hoppas man kunna inspirera andra till liknande initiativ.

– Det är många som googlar “våldtagen", "slagen hemma", "mobbad i skolan”… För alla dessa termer behövs det en liknande sida för. Google är stort men kommer bli ännu större, därför är det extremt viktigt att det finns större aktörer som tar ansvar.

Vännerna nådde sitt mål: Deras sajt hamnar nu överst när man googlar "ta livet av sig".

Sedan vännernas hjälpsajt blev etta bland Googles sökresultat ökade trafiken markant.

Det känns lite som på gott och ont?

– Ja, men just i det här fallet är det verkligen gott, för det som ligger tvåa nu, Flashback, ger svar som man inte vill ge personer. Men det som kommer etta på Google nu går helt emot det. Vi vill styra om de som söker.

William berättar att han och vännen Viktor lagt ned "ett stort antal timmar och nätter" på att nå sitt första delmål med sidan: Att hamna etta, att leda om människor till rätt hjälp.

Självmord

• 2013 begick 1606 personer självmord, varav 1 107 män och 499 kvinnor. Fyra av dem var i åldersgruppen 10-14 år.

• Så många har inte tagit sitt liv på ett år i Sverige sedan 1996, då var antalet 1 659.

• Den dag då flest tar sitt liv är nyårsdagen. Därefter kommer juldagen och midsommardagen.

• I omkring hälften av självmorden är alkohol inblandad.

• Sedan 2008 finns en nollvision mot självmord. Det året tog 1 467 personer sitt liv.

Källa: NASP och Alfred Skogberg

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


jess

sonia

Till Expressens startsida

Mest läst i dag