Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Vännernas hårda ord: Sara Netanyahu är ”totalt galen”

Sara och Benjamin Netanyahu. De har varit gifta sedan 1991. Foto: ABIR SULTAN / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Casinimiljardären Sheldon Adelson. Han anser att Sara Netanyahu är galen.Foto: KIN CHEUNG / AP

Det har gått elaka historier länge om Sara Netanyahu, hustru till Israels premiärminister Benjamin Netanyahu.

Men denna gång är det ett par goda vänner som står för omdömet, det amerikanska paret Sheldon och Miriam Adelson.

Deras betyg.

Sara Netanyahu är ”totalt galen”.

Nästa vecka kan israelerna rösta bort paret Netanyahu.

Sara Netanyahu har fått vänja sig vid att det skrivs negativa saker om henne i israeliska medier. Det råder ingen brist på vittnen som berättar om hur hon kan bete sig.

Som den där gången i augusti när hon ville ta sig in i cockpit på en El Al-flight till Kiev för att skälla ut kaptenen. Hon hade exploderat över att piloten inte välkomnat dem ombord.

Men denna gång är det ingen missnöjd hushållerska eller livvakt som berättar. Det är casinomiljardären Sheldon Adelson och hans hustru Miriam.

Sheldon Adelson har byggt sin förmögenhet i Las Vegas och är en av USA:s penningstarkaste Israel-vänner. Han har länge donerat stora belopp till politiker på högerkanten, både i USA och Israel.

Och han är förstås god vän med Israels premiärminister, Benjamin Netanyahu. Den 69-årige Netanyahu blev nyligen Israels mest långvariga premiärminister.

Så det svider extra att det är just Sheldon och Miriam Adelson som luftat sina privata omdömen om kvinnan som varit Netanyahus hustru sedan 1991, hans tredje.

– Hon är totalt galen, sa Sheldon Adelson i en intervju med israelisk polis i fjol.

– Hon kunde säga till min fru att det är hennes fel ifall Iran attackerar Israel.

”Hon mår inte bra”

Hustrun Miriam fyller i:

– Hon mår helt enkelt inte bra. Jag behandlar missbrukare. Hon mår inte bra.

Benjamin Netanyahu är indragen i flera rättsfall om bland annat misstänkt korruption och processen väntas dra i gång i oktober. Det var i samband med den utredningen som poliserna intervjuat paret Sheldon.

Innehållet i förhören har läckt ut till israeliska medier, bara några dagar innan israelerna för andra gången inom loppet av ett halvår går till valurnorna. 

Sheldon Adelson kallar också Sara för besatt vid sitt utseende och hur hon ser ut på fotografier. Miriam Sheldon beskriver en scen från en middag de fyra hade tillsammans;

– Hon började skrika så högt att Bibi sa: ”Vi går nu”. Hon skrek att jag sög hennes blod. Det var hemskt. Hon är inte vid sina sinnens fulla bruk.

– Jag kramade henne och sa: ”Sara, det kommer att bli allright”.

”Låter sin fru bestämma allt”

Miriam Adelson tycks också bekräfta vad som ofta hävdats, att Sara Netanyahu har stort inflytande även på sin mans politik:

– Det stör mig att premiärministern låter sin fru bestämma allt säger hon. 

Uppgifterna lär inte komma som någon överraskning för många israeler. De har vant sig vid att läsa om hennes utbrott, även hört dem själva på bandupptagningar.

Två First Ladies. Sara Netanyahu och Melania Trump.Foto: CAROLYN KASTER / AP TT NYHETSBYRÅN

Som den där gången Sara Netanyahu skällde ut sin publicist efter att en skvallerkolumnist skrivit om henne utan att - som hon uppfattade det - nämna hennes kvalifikationer. Hon är utbildad psykolog.

– Jag är en utbildad kvinna! skriker Sara Netanyahu på bandet. Psykolog! B.A.! M.A.!

– Men det står ju i första meningen att du är psykolog, invänder publicisten förgäves.

Israelerna fick också se henne uppträda inför domstol i somras, när hon dömdes till motsvarande 150 000 kronor i böter för att ha missbrukat offentliga medel.

Paret Netanyahu har en egen kock i sitt residens, men det hindrade inte att hon beställt in mat utifrån för ett värde av en halv miljon kronor. Hennes kommentar i domstol var:

– Jag har lidit nog.

”Atmosfär av fruktan”

Annars verkar det mest hennes underlydande som har lidit. Meni Naftali stämde henne efter att ha arbetat fler år i Netanyahus hushåll och slutligen fått sparken.

– Det rådde en atmosfär av fruktan bland de anställda, vittnade han i den process där han slutligen vann 220 000 kronor för obetald lön och illa behandling.

– Alla är rädda för att bli offer för små incidenter som kan eskalera till vansinnesutbrott, speciellt efter att hon druckit stora mängder alkohol som jag och andra serverade henne dagligen.

Även två andra före detta anställda har vänt sig till domstol över att ha blivit illa behandlade av Sara Netanyahu. En ortodox judisk kvinna säger att hon bland annat tvingades ta samtal på sabbaten, trots att det är förbjudet för ortodoxa judar. Hon hävdade i stämningen att fru Netanyahu behandlade sina anställd som slavar.

Sara Netanyahus vrede har också drabbat premiärministern. Tidningen Yediot Ahronot publicerade redan 1997 en lång artikel om hennes uppträdande.

De gifte sig 1991 men Benjamin Netanyahu medgav i en intervju 1993 att han varit otrogen. Sara Netanyahu hotade med skilsmässa, något som antagligen hade kostat honom politiskt. Tre skilsmässor är i mesta laget.

Hon fick ett utbrott efter en tv-intervju där sångerskan Ofra Haza rört vid hans arm. När Benjamin Netanyahu efteråt försökte lugna ner sin fru så skrek hon:

– Om du inte tar bort dina händer från mig, så säger jag till polisen att du slog mig.

Det har gått över två decennier sedan det utbrottet, men får vi tro paret Adelson så har humöret inte blivit så mycket bättre,

Återstår nu att se nästa vecka om israelerna slutligen tröttna på henne och hennes make.

 

Mer om Israel:

Premiärminister Benjamin Netanyahu berättar om hur man stöder USA:s beslut att lämna Iran-avtalet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.