Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Vännernas fina gest på 84-åriga Grethes begravning

Vännernas oväntade gest när norska Grethe Askjer, 84, skulle begravas. Vänner, kolleger och bekanta stod på rad längs vägen med en ros i handen.
Syskonen sörjer sin mor Grethe Askjer.
Foto: Ingvild Fjelletveit/TV2 / Ingvild Fjelletveit/TV2
Vännerna samlades efter vägen och höll i en var sin ros.
Foto: Christel Lilleby
Sonen Fredrik Askjer.
Foto: TV2 / TV2
Dottern Bjørg Askjer.
Foto: TV2 / TV2

Norska Grethe Askjer, 84, dog till följd av coronaviruset.

Men på grund av rådande restriktioner gällande folksamlingar i Norge kunde flera av hennes vänner inte närvara på begravningen – då bestämde de sig för att ta farväl på ett annat sätt.

– Det var väldigt, väldigt starkt, säger sonen Fredrik Askjer till norska TV2.

I mitten av mars insjuknade Grethe Askjer, 84, i covid-19. Hon blev allt sämre och blev till slut inlagd på en intensivvårdsavdelning och hamnade i respirator.

– Vi fick flera uppdateringar dagligen, och tyvärr var de bara sämre varje gång, säger sonen Fredrik Askjer till norska TV2.

Fredrik Askjer berättar att bara ett fåtal familjemedlemmar fick besöka mamma Grethe på sjukhuset för att ta farväl. Han och hans syster Bjørg Askjer fick gå in en bakväg till sjukhuset och klä på sig full skyddsutrustning.

Väl inne fick de två syskonen säga adjö till sin mamma och höll henne i handen när hon tog sitt sista andetag.

Fredrik Askjer säger att det har varit svårt för familjen efter mammans död då de inte kunnat ses och sörja tillsammans på grund av coronaviruset, något som även ledde till att planeringen av begravningen fick ske över en chattgrupp på Facebook, skriver TV2.

Fina gesten från vännerna

På grund av restriktionerna om folksamlingar i Norge blev familjen tvungen att hålla begravningen i en annan kyrka än den Grethe Askjer skulle begravas vid. Flera av hennes vänner och bekanta kunde inte heller närvara på grund av restriktionerna.

Men när Grethes kista kördes från den ena kyrkan till den andra fick familjen en överraskning.

– Många av mammas och pappas vänner, kolleger och bekanta stod längst vägen med två meters mellanrum och höll var sin ros i sina händer, säger Fredrik Askjer till TV2.

Även om det har varit tufft för familjen att plötsligt förlora en mamma, farmor och mormor är de tacksamma får den vård Grethe fick.

– Jag vet inte hur jag ska kunna tacka vården nog. De tog så bra hand om mamma och hur de tog hand om oss efter bästa förmåga, säger dottern Bjørg Askjer till TV2.

Missa inga nyheter om coronaviruset. Ladda ner eller starta om Expressens app, slå på notiser och välj ”coronaviruset” – då får du hela tiden senaste nyheterna.

Därför fick norska Haldis, 94, på hotell i påsk:

Äldreboendet tvingas flytta – men de boende klagar inte.

22-åriga Elise trodde hon skulle dö – vill varna andra unga

Blev allvarligt sjuk av corona: ”Fick krampanfall och fick nästan ingen luft”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.