Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Vännernas farväl till Lisbet Palme

Lisbet Palme.Foto: CHARLES HAMMARSTEN / IBL

I går fördes Lisbet Palme till sista vilan omgiven av släkt, vänner och partikamrater. 

Hon begravdes intill Olof Palme.

– Det känns som en epok för arbetarrörelsen har fått en inramning. Jag känner mig bara rörd av minnet av henne och Olof, säger Mona Sahlin till Aftonbladet under minnesstunden.

Lisbet Palme, änka efter tidigare statsminister Olof Palme, somnade in i slutet av oktober efter en tids sjukdom. Hon blev 87 år. 

Hyllningarna strömmade in från vänner, kolleger och partikamrater. 

– Lisbet Palme var en fin person, vars bortgång jag beklagar. Jag hade förmånen att träffa henne vid flera tillfällen och beundrade hennes djupa engagemang för barns rättigheter, sa drottning Silvia i ett uttalande. 

Under torsdagen hölls begravningen och en efterföljande minnesstund. 

Lisbet Palme begravdes intill Olof Palme

Hundratals gäster var på plats för ceremonin i Eric Ericsonhallen, före detta Skeppsholmskyrkan, i Stockholm. Lisbet Palme hade önskat en borgerlig begravning, skriver Aftonbladet.

En stor familj samlades runt kistan för ett sista farväl: De tre sönerna, de tio barnbarnen och Lisbet Palmes kusiner som stod henne nära, enligt tidningen.

Efter ceremonin fördes kistan ”till hennes käresta”. Lisbet Palme vilar nu intill Olof Palme.

Socialdemokraternas gruppledare Anders Ygeman publicerade en bild på en röd ros på Instagram.

”Minnet av dig och ditt viktiga arbete för barns rättigheter lever vidare”, skriver han.

https://www.instagram.com/p/BqNOpmWBtqW/

I kapellet var det framför allt Lisbet Palmes kamp för barns rättigheter som lyftes fram. Hon utbildade sig till barnpsykolog och var under åren 1987-1999 ordförande i svenska Unicef, FN:s barnfond.

– Ingen hade blivit förvånad om Lisbet efter mordet på Olof hade vänt politiken ryggen. Än mindre hade någon haft anledning att ha synpunkter på om hon dragit sig tillbaka från offentligheten. Men Lisbet valde den motsatta vägen, att engagera sig ännu mer, sa den tidigare statsministern Ingvar Carlsson i sitt tal enligt Aftonbladet.

https://twitter.com/RwandainSweden/status/1063064229303992320

 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.