DÄRFÖR AVGICK MONA SAHLIN. En hemlig pakt, bestående av minst sju partidistrikt, skulle göra myteri då rådde vännerna henne att avgå. Foto: Sven Lindwall
DÄRFÖR AVGICK MONA SAHLIN. En hemlig pakt, bestående av minst sju partidistrikt, skulle göra myteri – då rådde vännerna henne att avgå. Foto: Sven Lindwall

Vännerna rådde Sahlin att avgå

Publicerad
Uppdaterad
Mona Sahlin insåg att hon förlorat Rosornas krig i lördags eftermiddag. Då uppmanade även de närmaste vännerna henne att avgå. En av dem som ska ha diskuterat saken med Sahlin är tidigare partiledaren Ingvar Carlsson, enligt Expressens källor. En hemlig pakt, som bestod av minst sju partidistrikt, var då beredda att göra myteri och kräva hennes avgång.
I fredags kväll tvekade Mona Sahlin fortfarande. Mindre än ett dygn senare hade hon bestämt sig - men beslutet hölls hemligt.
Den direkta orsaken till det dramatiska beskedet i går var flera samtal som Sahlin hade med nära vänner och partikamrater i lördags, enligt Expressens källor. En av dem som ska ha pratat med Mona Sahlin då är företrädaren och tidigare statsministern Ingvar Carlsson.
I Expressen samma dag sa en av Sahlins tidigare ministerkollegor:
- Det är klart att Mona måste gå. Det här är hennes fel från början till slut.
Ännu ett i raden av motgångar som ska ha tagit hårt på Sahlin.
Tidigare ministern Lena Hjelm-Wallén, en av Mona Sahlins nära vänner, hade då också gett upp hoppet om att hon skulle klara sig över extrakongressen:
- Har man inte hela partistyrelsen bakom sig, då går det inte, säger Hjelm-Wallén i dag till Expressen.

Ville inte störa

En annan av Mona Sahlins nära vänner, tidigare ministern Jan O Karlsson, säger att han inte talat med henne i helgen.
- Jag ville inte störa henne, så jag har inte gett några råd. Men om jag hade blivit tillfrågad hade jag uppmanat henne att försöka fortsätta.
Förra statsministern Göran Persson säger till Expressen att han inte närmare vill kommentera Sahlins avgång. Han vill inte heller svara på frågan om han haft kontakt med henne de senaste dagarna.
Men samtidigt som vännerna i lördags gav Sahlin rådet att avgå kom allt fler rapporter om att olika partidistrikt gått samman. Sahlin fick också veta att det förbereddes gemensamma krav på hennes avgång.
- Ingen ville att hon skulle förnedras offentligt, därför såg vi till att hon blev varse vad som var på gång. Nu fick hon chansen att själv stiga åt sidan.
- Alternativet var att bli avsatt genom medierna, säger en företrädare för den gruppering som ligger bakom avgångskravet.

Minst sju distrikt

Enligt Expressens källor har flera tunga partiföreträdare ingått i pakten mot Sahlin den senaste veckan. Under gårdagen hade minst sju partidistrikt enats om att kräva hennes avgång.
Denna information hade före gårdagens möten nått Sahlin själv.
- Det var otroligt heta känslor i gungning. Många har de senaste dagarna blivit stressade över hennes besked om att alla platser ska stå till förfogande.
- Många i partistyrelsen ansåg att det hade räckt med att Mona själv ställt sin plats till förfogande, säger en partikälla.
De 26 distriktsordförandena som blixtinkallats till mötet med Sahlin fick aldrig chansen att förklara sitt missnöje med henne, enligt Expressens uppgifter.
Mona Sahlin inledde mötet klockan 14 med att konstatera:
- Det är dags för nya krafter att ta över.

Ingen visste

När hon mötte det verkställande utskottet i partihögkvarteret på Sveavägen 68 knappt tre timmar tidigare var det ingen som visste vad som väntade.
Mona Sahlin avslöjade inte heller någonting om sina planer under mötet med de mäktigaste partikamraterna. Bland dem Ibrahim Baylan, Wanja Lundby-Wedin, Thomas Östros och Sven-Erik Österberg.

Praktiska detaljer

- Hon litade inte ens på sina allra närmaste. Jag vet inte om man ska skratta eller gråta åt det, säger en person i partiet.
Först efter mötet med de 26 distriktsordförandena kallades verkställande utskottet till dagens andra möte med Mona Sahlin. Då berättade hon.
Efter den dramatiska söndagen väntar nu diskussioner om praktiska detaljer. Men det är också förberett för nya paktbildningar och intriger kring kommande partiledarkandidater.
- Nu är plåstret ryckt, och det blöder. Men så fort värken har lagt sig är det dags för nya positioneringar, konstaterar en av dem som deltagit i upproret mot Mona Sahlin.
Expressen har vid upprepade tillfällen sökt Socialdemokraternas tidigare partiledare Ingvar Carlsson för en kommentar, men han lät i går kväll hälsa att han inte vill svara på några frågor.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag