Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Vännerna minns Ulf Nilson: ”Enorm energi”

Expressen-legendaren och världsreportern Ulf Nilson avled på lördagen. Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
Gunnar Johansson.
Herman Lindqvist. Foto: HENRIK JANSSON

Han är reportern som har bevakat allt från Vietnamkriget till klassiska boxningsmatcher runtom i världen. 

På lördagen avled världsreportern Ulf Nilson vid en ålder av 84 år. 

Nu minns tidigare kolleger en journalist med en enorm arbetskapacitet som alltid hade de bästa nyheterna. 

– Han tröttnade aldrig, han bara öste på hela tiden, säger Herman Lindqvist. 

Ulf Nilson reste världen runt under sin långa karriär som journalist.

Hans vän och kollega Staffan Heimerson minns hur han som 16-åring först kom i kontakt med Ulf Nilson via spalterna i tidningen Kvällsnytt som gavs ut i Helsingborg i början av 1950-talet. 

– Han skrev de största nyheterna, de minsta nyheterna, de bästa nyheterna och mellan varven skrev han en spalt som hade namnet "två minuter med Uffe", det är det bästa namn jag sett på en spalt, säger Staffan Heimerson. 

Ulf Nilson blev en stor inspiration och de båda kom senare att följas åt genom karriären och bli goda vänner. Under 1960-talet var de båda korrespondenter i USA. 

–  Vi umgicks mycket i New York. Vi åkte på ett tiotals VM-matcher i boxning i Las Vegas. Jag är glad att få säga: Ulf är den modigaste journalisten vi haft, säger Staffan Heimerson. 

Staffan Heimerson. Foto: ANNA HÅLLAMS

”Han var beundransvärd”

Även journalisten och författaren Herman Lindqvist har minnen av hur det var att arbeta med Ulf Nilson. 

De båda var konkurrenter men träffades på olika uppdrag även om Herman Lindqvist i huvudsak bevakade Asien och Mellanöstern och Ulf Nilson under långa perioder var baserad i USA.  

 – Han var beundransvärd på många sätt med sin enorma energi och kapacitet. Han tröttnade aldrig, han bara öste på hela tiden. Han var väldigt tuff. Jag hade stor respekt för honom som kollega. När jag såg i morse att han hade dött kände jag vemod, säger Herman Lindqvist.

Gunnar Johansson, mångårig medarbetare på Expressens utlandsredaktion och korrespondent i Ryssland, minns kollegan Ulf Nilson: 

– För en ung journalist som just hade kommit till Expressen var det fantastiskt att träffa honom. Han var en förebild eftersom det fanns så mycket att lära av honom. Både hans sätt att jobba ute och hans sätt att skriva, säger Gunnar Johansson.