Viola Beach skulle spelat i hemstaden Warrington den 12 mars. Foto: Tomas Kvarnkullen
Viola Beach skulle spelat i hemstaden Warrington den 12 mars.  Foto: Tomas Kvarnkullen

Vännerna i Warrington sörjer Viola Beach

Publicerad

WARRINGTON: Vänner till medlemmarna i bandet Viola Beach samlades under söndagseftermiddagen på en bar i Warrington, några hundra meter bort från den konsertlokal där bandet skulle spela en konsert på hemmaplan i början av mars.

– Det enda jag kände var att jag inte ville tro på det. Jag ville inte tro att det var sant, säger en av vännerna till bandmedlemmarna.

Vid ingången till baren ligger blommor, utanför står en handfull av vännerna och pratar om bandet.

– Alla vänner är helt förstörda. Stämningen här inne är hemsk, som du säkert förstår, säger en av vännerna som inte vill bli citerad med sitt namn.

Han berättar att uppgifterna om att bandet omkommit i Sverige började sprida sig under lördagskvällen via sociala medier, men att många först trodde att det var ett dåligt skämt.

I resten av Storbritannien var bandet ännu inte jättekända – men i Warrington var de ett band som många kände till. Men deras vän vill också framhålla att de inte bara var mycket talangfulla musiker.

Planerade två stora spelningar

– De var de mest fantastiska unga killarna man kan tänka sig. De tog med sig glädje när de kom in i ett rum och jag fick alltid en kram när jag träffade dem här på baren. De var roliga, glada och bra grabbar. Det kunde inte bli mer orättvist än så här, säger vännen.

Viola Beach hade planerat att den 12 mars genomföra en spelning på hemmaplan, i Warrington. Enligt Warrington Guardian var eventet utsålt redan i mitten av januari.

Man planerade även ytterligare en andra spelning på hemmaplan i oktober, senare under 2016.

– Vi kunde inte föreställa oss att vi skulle ha en egen spelning på en så prestigefylld plats, där band som Rolling Stones och The Stone Roses har spelat. Faktumet att stället (Parr Hall, reds. anm.) ligger i vår hemstad gör det hela ännu bättre, sade sångaren Kris Leonard då till Warrington Guardian.

Vill resa ett monument

Under söndagen startades en namninsamling, som har fått spridning via Twitter. Namninsamlingens mål är att få lokala politiker att resa någon form av monument för att hedra bandmedlemmarna i Warrington.

Enligt Warrington Borough Council krävs det 1500 namnunderskrifter för att ärendet ska tas upp till debatt av lokalpolitikerna. Man kommer då att granska namninsamlingen och ge ett utlåtande inom tio arbetsdagar.

Bandets fans ska dock inte ha alltför höga förhoppningar.

För att en namninsamling ska bedömas giltig måste samtliga personer som skriver under bo, arbeta eller studera i Warrington – något som inte alls är säkerställt i den pågående namninsamlingen.

Under söndagskvällen hade man nått och passerat målet med råge men namnunderskrifterna fortsatte trots detta att ramla in.

"Är stolta över honom"

Familjen till gitarristen River Reeves gjorde under söndagskvällen ett uttalande enligt Warrington Guardian.

"Våra hjärtan brast när vi fick höra om Rivers tragiska död och de tragiska omständigheterna, under vilka han har omkommit tillsammans med kompisarna från bandet och managern som han älskade att vara med"

"Allt River ville göra var att uppträda och underhålla, att han aldrig kommer att få oss att skratta igen är bortom familjens förståelse".

Familjen skriver vidare att de är stolta över honom och hans insatser i sitt korta liv. De hoppas att bandets musik kommer att leva kvar även efter medlemmarnas tragiska död.

BBC kommer under måndagen att hylla bandet genom att spela deras låtar under måndagen. Enligt Warrington Guardian rör det sig om låtar som spelades in i november förra året.

Programmet sänds i kanalen Radio 1 på måndag klockan 22.00.

Tomas Kvarnkullen
Tomas Kvarnkullen
Jesper Lindqvist
Jesper Lindqvist

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag