Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Vännerna hittade unika rymdstenen: ”Jätteroligt”

Senaste nytt i Expressen TV.
Rymdstenen väger 14 kilo och är enligt experterna i ovanligt bra skick.
Foto: Privat

Ett livslångt intresse kulminerade i ett unikt fynd. Efter ett intensivt letande hittade de två vännerna Anders Zetterqvist och Andreas Forsberg den mystiska stenen.

– Vissa åker jorden runt för det här, säger han.

Det var den 7 november som Sverigehimlen lystes upp av ett mystiskt ljussken. Det visade sig vara en bolid, alltså en väldigt ljusstarkt meteor, som bar med sig en 14 kilo tung järnmeteorit. 

Stenen landade i Ådalen strax utanför Enköping. Bara en timmes avstånd med bil för de meteoritintresserade geologerna och vännerna Anders Zetterqvist och Andreas Forsberg i Stockholm.

– Jag ville åka dit direkt, men var där ett par dagar efter den föll, säger Anders Zetterqvist.

”Så nära”

Nu började en nästan tre veckor lång intensiv jakt på den ovanliga stenen. Med hjälp av experternas beräkningar på hur den rört sig var skogen den mest troliga landningsplatsen.

Anders berättar att de var långt ifrån ensamma vid Ådalen i början av december, många hade begett sig dit för att försöka hitta stenen. Stämningen var upprymd och entusiatstisk. 

– Vi började med att se över öppna fält. Efterhand rörde vi oss inåt skogen där vi hittade den. 

För en person med ett brinnande intresse var ögonblicket stort.

– Det var jätteroligt såklart, jättekul! Det finns ju folk som åker jorden runt för att hitta stenar, det här var ju så nära. Väldigt praktiskt med bara 10 mil från Stockholm, konstaterar han glatt.

Den 5 december hittades stenen i skogen.
Foto: Privat

Unik sten – unik vänskap

De två vännerna har känt varandra länge, sedan mitten av 1980-talet gissar Anders. Det var tack vare det stora intresset för stenar och mineraler som deras vägar korsades då de var med i samma amatörgeologiska förening.

– Både jag och Andreas började samla mineraler väldigt tidigt, det var så vi lärde känna varandra. Sen studerade vi också geologi tillsammans. 

Att stenar från rymden landar på jorden är inte ovanligt, men i Sverige var det hela 66 år sedan det senast hittades en nyfallen meteorit.

Stenen som hittades i Ådalen är unik på många sätt, inte minst för att den är i ovanligt gott skick.

– Järnmeteoriter rostar långsamt sönder i naturen. Vi ska nu dokumentera den vetenskapligt och om möjligt ställa ut den på Naturhistoriska riksmuseet framöver, sa Dan Holtstam, förste intendent och samlingsansvarig på Naturhistoriska riksmuseet, i en intervju till SVT.

Flera larm om ett lysande blått ”Ufo”: ”Herregud!”

Flera vittnen till objektet som föll från himlen och ner i havet i början av januari.

LÄS MER: Vännerna har byggt en karusell – på isen 

LÄS MER: Kristin räddade Lars och Ragge från iskalla vattnet 

LÄS MER: Ska bli trillingpappa – avslutar elitkarriären 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.