Vännerna dök inte upp – på åttaåringars kalas

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Mamman Marianne Smedholen la ut en bild på fyra godisskålar på Facebook med kommentaren: "Två spända pojkar skulle ha ett gemensamt födelsedagskalas, ingen dök upp.". En av de som visat sitt stöd är Norges statsminister Erna Solberg.
Foto: Marianne Smedholen/Marius Gulliksrud/ Stella Pictures

Två nyblivna åttaåringar väntade spänt efter att ha bjudit in till födelsedagskalas, men ingen dök upp.

Föräldrarna till barnen berättade historien på Facebook och då började responsen strömma in.

Nu har alla, från privatpersoner i hela landet till statsministern, engagerat sig för pojkarnas fall.

– Det är självklart något som träffar rakt i hjärtat som mor, säger statsministern Erna Solberg till VG.

Historien har spridit sig som en löpeld i Norge och slagit rot i hjärtat på befolkningen.

För två veckor sedan stod det uppdukat för kalas hemma hos Marianne och Johnny Smedholen i Aurskog-Høland, skriver VG.

Inbjudningarna lämnades ut en vecka i förväg på skolan och de två åttaåriga pojkarna satt spänt och väntade på de 13 inbjudna kamraterna.

Men då gick planen i kras.

Anledningen: Ingen kom på kalaset.

– Några få hade meddelat återbud, men vi var redo att ta emot resten, säger Marianne Smedholen.

– Jag var tvungen att säga till min man: Vet du, jag tror inte de kommer till deras födelsedagskalas. Som mamma var det självklart otroligt jobbigt. Men vi gjorde det vi kunde för att de skulle få en fin kväll ändå.

"Har varit en speciell dag"

Pojkarna grämde sig för att gå till skolan på måndagen. Den ena gick till sin mamma och sa: "Så tråkigt att ingen ville komma till mitt kalas, mamma".

Då valde Marianne Smedholen att vända sig till Facebook för att ventilera sina känslor. Hon lade upp en bild på fyra fulla godisskålar och skrev: "Två spända pojkar skulle ha ett gemensamt födelsedagskalas, ingen dök upp."

Och reaktionen blev omedelbar. Statusen delades tusentals gånger och efter att tidningen VG skrivit om händelsen vällde kommentarerna in.

– Det har ringt på telefonen till Marianne hela dagen och det är full aktivitet på Facebook hela tiden. Nu är vi nästan lite trötta, det har varit en speciell dag, säger Johnny Smedholen till VG.

Privatpersoner har kontaktat de för att höra om de kan ge gåvor eller dela med sig av upplevelser och resor.

Och kända namn valde att kommentera det uteblivna kalaset.

– Det är förfärligt att få höra om de två små pojkarna... Så ska det inte vara. Jag hade gärna besökt dem, så kunde vi ha spelat fotboll tillsammans om jag hade varit i närheten, säger fotbollsstjärnan Tarik Elyounoussi.

"Historien träffade en nerv"

Statsministern Erna Solberg var också snabb att ge sin åsikt.

– Det är självklart något som träffar rakt i hjärtat som mor. I barns liv är födelsedagen något av de viktigaste man har. Detta är en viktig påminnelse för alla vuxna att det är viktigt att inte bara bry oss om våra egna barn, utan även dem runtomkring, säger hon till VG.

Trots att föräldrarna erkänner att de är överväldigade över den positiva responsen på statusen, väljer de att klargöra att de inte riktar ilskan mot kommunen.

– Vi vill gärna poängtera igen att vi inte önskar att trampa någon på tårna. Aurskog-Høland är en trevlig kommun at bo i och vi trivs bra i samhället. Men för oss var det viktigt för oss att nå ut med detta och jag tror att historien träffade en nerv, säger Marianne Smedholen till VG.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.