Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Vänner och politiker minns Sara Danius

Tidigare ständiga sekreteraren för Svenska Akademien Sara Danius blev 57 år gammal.
Mats Malm.Foto: KARIN WESSLéN/TT / TT NYHETSBYRÅN
Sara Danius har gått bort.Foto: KARIN TÖRNBLOM / IBL
Vännen och tidigare ledamoten Sara Stridsberg.Foto: TT NYHETSBYRÅN
Skådespelaren Julia Dufvenius sörjer Danius.Foto: PELLE T NILSSON / SPA
Jounalisten och författaren Katarina Wennstam var vän med Sara Danius. ” tack för allt” skriver hon på Instagram.Foto: HAMPUS ANDERSSON/DN/TT / DN TT NYHETSBYRÅN
Kungen har gjort ett uttalande om Sara Danius.Foto: KARIN WESSLéN / TT / TT NYHETSBYRÅN
1 / 7

Politiker, kolleger och vänner uttrycker sin sorg efter beskedet om Sara Danius död. 

Författaren och den före detta akademiledamoten Sara Stridsberg sörjer sin tidigare kollega.

– Hon lämnar ett gigantiskt hål i världen, säger hon till TT.

Partiledarna Annie Lööf, Ebba Busch Thor och Jonas Sjöstedt hyllar alla Danius.

Kung Carl Gustaf skriver i ett uttalande på Hovets hemsida:
”En stark kulturpersonlighet har lämnat oss alldeles för tidigt. Mina tankar går till hennes familj och närstående”. 

Tidigare ständiga sekreteraren för Svenska Akademien är död, meddelar hennes familj på lördagen. Hon har varit sjuk i cancer en tid. 

Nu hyllas hon för sitt jobb inom Akademien men också för allt hon gjort för svensk litteratur och för vem hon var som person. Vänner och politiker minns Sara Danius, som gått bort, 57 år gammal.

Författaren och den före detta akademiledamoten Sara Stridsberg uttrycker sin sorg efter beskedet om sin tidigare kollega och vän.

– Hon lämnar ett gigantiskt hål i världen. Jag är så ledsen för att hon förlorar sitt liv och för att världen förlorar henne. Det är en sorg, säger hon till TT.

”Hon var en kraftull person”

Mats Malm, Svenska Akademiens nuvarande ständige sekreterare säger till TT:
– Det är förfärligt tråkigt. Vi var kollegor, och arbetade mycket parallellt egentligen. Jag kommer minnas henne som en fantastisk forskare och inte minst stilist. Jag har alltid haft väldigt goda kontakter med henne. Hon var en kraftfull person som kommer att lämna en stor lucka efter sig.

Kulturminister Amanda Lind beskriver Sara Danius som en feministisk ikon som ”personifierade den feministiska kraften”.

Folkkär och en feministikon. Många vill hylla och minnas Danius.

– Hon var verkligen en unik person, både som kulturperson med sin starka intellekt med sin kompetens, som professor och som första kvinnliga ständiga sekreterare inom Akademien. Men också för att hon nådde ut brett till svenska folket med sin färgstarkhet och hon blev en feministisk ikon som nådde ut till så många. Hon kommer vara otroligt saknad, säger kulturministern till Expressen TV och fortsätter:

– Hon var pionjär och ikon inom svenskt kulturliv. Både som första kvinnan som ständig sekreterare i Akademien men också för att hon visade mod och integritet i många svåra situationer och inte räddes att sticka ut. 

https://www.instagram.com/p/B3hKC2NAxzr/

Även kung Carl Gustaf har uttalat sig om Sara Danius bortgång. 

I ett uttalande som publicerats på Hovets hemsida skriver han:
”Jag har tagit emot det sorgliga beskedet om professor Sara Danius bortgång. I hennes roll som Akademiens ständige sekreterare hade jag förmånen att regelbundet ha möten och intressanta samtal med Sara Danius. En stark kulturpersonlighet har lämnat oss, alldeles för tidigt.

Mina tankar går till hennes familj och närstående.”

”Tack för allt”

Alice Bah Kuhnke, tidigare kulturminister och numera EU-parlamentariker för Miljöpartiet, skriver på Instagram:

”Sara, sista gången vi sprang in i varandra sa jag det som jag sagt flera gånger tidigare. Tack. Tack för allt. Mina tankar går till din familj”.

https://www.instagram.com/p/B3g27sihris/

Partiledarnas ord

Även Västerpartiets Jonas Sjöstedt kommenterar beskedet med ”Sara Danius, så sorgligt.” och Centerpartiets partiledare Annie Lööf skriver att ”Sara Danius betydelse för att lyfta jämställdhet - med eller utan knytblus - och hennes mod att stå upp och stå pall skriver in henne i historieböckerna.”

Miljöpartiets språkrör Isabella Lövin skickar via Twitter sina tankar till Danius familj och skriver ”En så tragisk förlust av en ikon för litteratur och kvinnligt ledarskap”.

Miljöpartiets andra språkrör Per Bolund skriver:

”Så oerhört sorgligt att höra om Sara Danius bortgång. Sverige blir ett fattigare land utan Saras integritet och mod att ifrågasätta unkna och ojämställda strukturer. Mina tankar går till de anhöriga.”

Ebba Busch Thor skriver på Twitter: ”Så sorgligt att höra att Sara Danius lämnat oss. Hon var en modig människa, en förebild.”

https://twitter.com/annieloof/status/1182956769603129344

”Briljant och modig”

Daniel Sandström, redaktör för Albert Bonniers förlag och som var Sara Danius förläggare men också vän minns henne som en modig person som lämnar stort avtryck. 

– Det här är ofattbart och sorgligt jag tänker på hennes familj och vad hon hade kvar att göra. Men sorgen får inte skymma hennes enorma avtryck, för den är enorm. Jag kommer alltid minnas henne som briljant och modig, säger han till TV4.

– Hon är en människa alla kommer att minnas för en lång tid framöver. 

Kungen, partiledare, ärkebiskopen – här är reaktionerna.
Beskriver Sara Danius som person med bredd och spets samtidigt.

Litteraturjournalisten Marie Lundström säger till Ekot:

– Jag tänker på hur stolt hon var över sin uppgift. Hon gick ju verkligen in för det här jobbet hon fått som ständig sekreterare och identifierade sig ganska djupt med det. Med årets Nobelpris är det inte alls samma sak, det är en känsla runtomkring det som inte kommer att bli som det en gång var.

Eva Hamilton satt i Dramatens styrelse tillsammans med Danius och hon beskriver Danius som en kvinna med humor och intresse för mode.

– Hon var en extraordinär kvinna, ”one of a kind”, ingen dussinperson på något sätt. Hon kunde vara väldigt stram, men under sin stramhet hade hon humor och kunde uttrycka sig ganska beskt och drastiskt, säger hon till DN.

”I dag blir det knytblus”

Vännen, journalisten och författaren Katarina Wennstam skriver på sin Instagram, intill en bild på sig själv och Danius: ”Älskade Sara. Tack för allt. Jag har inga ord just nu, men mina tankar går till din familj. För mig är och förblir du inte bara en kär vän, utan också den anständiga sekreteraren. Som vi behövde dig. Tack för allt.”

https://www.instagram.com/p/B3g5JqfHwHA/

Författaren och journalisten Alexandra Pascalidou, uttrycker sina känslor efter beskedet via sin Twitter, där hon skriver: ”Sara Danius. Vilken förlust. Vi kommer minnas dig. Din integritet. Ditt mod. Din kärlek till orden och litteraturen. Din knytblus som blev en kampsymbol. En sofistikerad knuten näve mot patriarkatet. Tack för allt. Vila i frid. Mina kondoleanser till alla anhöriga”.

Skådespelaren Julia Dufvenius beskriver Sara Danius som en förebild och krigare. På sin Instagram skriver hon: ”I dag blir det knytblus. Tack för allt!” 

Peter Englund, som tidigare vart ständig sekreterare i Akademien skriver att han och Sara Danius kom varandra nära genom åren. 

https://www.instagram.com/p/B3hA6ZbpXeH/

Här är fler reaktioner på att Sara Danius har gått bort:

https://twitter.com/BiskopAntje/status/1182953488650850304https://twitter.com/strandhall/status/1183003962875830272https://twitter.com/armanteimouris/status/1182979063780118529https://twitter.com/Anna_Ekstrom/status/1182977030952030211https://twitter.com/lisairenius/status/1182974881354395649https://twitter.com/MagnusRanstorp/status/1182977000035749888https://twitter.com/pwolodarski/status/1182962423579496448https://twitter.com/GreiderDD/status/1182968566456434689https://twitter.com/GulanAvci/status/1182950656648339456
Här intervjuas Sara Danius i SVT:s ”Skavlan” – programmet sändes i SVT1 i mars 2019.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.