Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Vänner och kollegor sörjer Hans Villius

Hans Villius och Olle Häger.Foto: Henrik Montgomery

Vänner och kolleger sörjer Hans Villius.

De minns honom med värme.

Olle Häger, 76, producerade en rad historiska dokumentärer tillsammans med sin vän.

– Det var den mest fantastiska arbetskamrat man kan ha, säger han.

Hans Villius och Olle Häger var ett radarpar i många år.

– Jag är ledsen och sörjer min vän. Han var lätt att ha att göra med och han lärde mig mycket om hur historia fungera, hur man berättar en historia, säger Olle Häger.

För Dick Harrison, 46, professor i historia, har Hans Villius varit den allra största förebilden.

– Jag är oerhört ledsen över att han har gått bort. Jag har bara ljusa minnen när jag tänker tillbaka på honom. Det första jag kommer att tänka på är rösten, som etsade sig fast i generationer av svenskar. Han skapade minnen åt människor, säger Dick Harrison.

Försynt och trevlig

Skådespelaren Tomas von Brömssen, 69, medverkade i filmen "Mannen från Mallorca", där Hans Villius spelade justitieminister. Dessutom läste Villius inledningen till tv-dokumentären "Röd snö", som von Brömssen medverkade i.

– Han gjorde en dramatisk, fin inledning och skapade väldigt starka stämningar med sin röst, säger han.

von Brömssen minns Villius som en fantastisk dokumentärberättare – och en bra person.

– Han var väldigt försynt och trevlig, en sympatisk man, säger Tomas von Brömssen.

"Televisionens folkbildare"

1991 tilldelades Hans Villius Publicistklubbens guldpenna. Den nuvarande ordföranden Stina Dabrowski menar att Hans Villius var en televisionens folkbildare i ordets bästa mening.

"Med sin magiska röst berättade han om den svenska historien så att den blev levande och spännande. Han personifierade public service när det är som allra bäst. En stor tv-man och värdig vinnare av Publicistklubbens Guldpenna 1991", skriver hon i ett mejl.

Stina Dabrowski minns honom även som en "förbaskat trevlig person, som trots alla priser och utnämningar förblev en anspråkslös och mänsklig arbetskamrat".

"En extra bonus är ju att hans röst finns med i flera tv-spel – så även de unga har fått förmånen att lyssna på hans karaktäristiska skorrande", skriver hon.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.