Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Vänner och anställda berättar – så är Trump egentligen

Jared Kushner, Trumps rådgivare och svärson, har sagt till Trumps kolleger att presidenten aldrig kommer att förändras. Foto: ZACH GIBSON / POOL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Trumps svärson Jared Kushner. Foto: RON SACHS/CNP / RON SACHS/CNP/STARTRAKSPHOTO.COM STARTRAKS PHOTO

Tidigare presidenter såg varje ny dag som ytterligare en möjlighet att styra landet.

För Donald Trump handlar varje dag om självbevarelse – en kamp som förs timme till timme. 

Det är bilden som framkommer när the New York Times har intervjuat 60 rådgivare, anställda, vänner och kongressledamöter.  

I slutet av sitt första år tycks Donald Trump ha omdefinierat vad det innebär att inneha presidentposten. Bilden som framkommer när den amerikanska tidningen the New York Times har intervjuat 60 rådgivare, anställda, vänner och kongressledamöter är en man som som ser ämbetet snarlikt hur han såg på valnatten när han vann över Hillary Clinton – som ett pris han, till varje pris, måste kämpa för att beskydda. Twitter har blivit ett av många okonventionella vapen han använder.  

Jared Kushner, Trumps rådgivare och svärson, har sagt till Trumps kolleger att presidenten aldrig kommer att förändras. I stället misstänker  Kushner att Trump kommer att böja, och möjligtvis bryta, ämbetet efter hans vilja. 

Morgonrutinen – tv och Twitter i sängen

Trump kliver upp klockan 5.30 varje dag. Ofta slår han på tv:n i sovrummet och bläddrar mellan kanalerna – CNN för nyheter, "Fox & Friends" för att må bra och få idéer. Det händer att han även tar en snabb-kik på MSNBC:s “Morning Joe”, men vännerna misstänker att han gör det för att bli lite arg och komma i gång.  

Trump talade i Florida under fredagen. Foto: PAUL HENNESSY / POLARIS/IBL POLARIS

Tv:n och telefonen verkar vara presidentens viktigaste verktyg i vardagen. Människor nära presidenten uppskattar att Trump tillbringar ungefär fyra timmar dagligen framför tv-apparaten, ibland det dubbla. Ofta med ljudet avstängt, men alltid alert att ge tillbaka om han tycker något rapporteras fel. 

Presidenten slår i från sig kritiken

Presidenten har fått kritik för att han tittar för mycket på tv. Själv nekar han till att så skulle vara fallet.

– Jag tittar inte mycket på tv. Jag vet att människor som inte känner mig gillar att säga att jag tittar på tv. Människor med falska källor – du vet, falska journalister, falska källor. Men jag hinner inte titta så mycket på tv, mestadels på grund av dokument. Jag läser många dokument, sa presidenten från hans Air Force One på väg till Vietnam. 

Utöver tv-tittande lägger presidenten en hel del tid på Twitter. Utöver tweets om den sin egen politik har presidenten gjort sig känd för att på mikrobloggen kritisera medierna. 

Det är inte ovanligt att Trump twittrar ett dussintal tweets per dag – lika många Coca-Cola light som han dricker varje dag. 

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/939485131693322240

– Han har en stark övertygelse kring att den liberala vänstern och medierna är ute efter att förgöra honom, säger den republikanska senatorn Lindsey Graham från South Carolina till the New York Times och fortsätter: 

– Han upplever att det görs allvarliga försök att underminera hans valvinst och att alla maskopianklagelser är ogrundade.  

 

LÄS MER: Trump fortsätter stödja sexbrottsanklagade Roy Moore 

 

Trump avskyr medieskuggan – även fast han avskyr medierna

Trump är mer impopulär än någon tidigare modern föregångare har varit efter ett år vid makten. Trots att han dominerar medielandskapet är det bara 32 procent som tycker att han gör ett okej jobb. 

Trots att presidenten ofta framhåller att han ogillar medierna vittnar fler personer nära honom att han blir salig över att se sitt namn pryda löpen. En tidigare rådgivare till Trump berättar för the New York Times att presidenten blev obekväm efter två eller tre dagar av medieskugga och lugn. 

Innan Trump blev president ska han ha sagt till sina närmsta kolleger att att han tänkte på varje dag som president som ett avsnitt i en tv-show där han besegrar sina motståndare.