Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Vännens sista hälsning: ”Du måste komma hem”

Anne Elisabeth Hagen har varit försvunnen i ett år.
Anne-Elisabeth Hagen, gift med miljardären Tom Hagen, har nu varit försvunnen i ett år.Foto: OLE BERG-RUSTEN / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN
Det äkta paret Hagens hus i Lørenskog i Akershus utanför Oslo.Foto: TERJE PEDERSEN / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN

Den norska polisen samarbetar med svensk polis i fallet med den försvunna miljardärshustrun Anne-Elisabeth Hagen, 69.

Det rapporterar SVT.

– Vi utesluter inte en svensk koppling, säger polisen Tommy Brøske till ”Veckans brott”. 

Enligt TV2 finns flera namngivna misstänkta.

Anne-Elisabeth Hagens nära och kära har nu kastats mellan hopp och förtvivlan i precis ett år. 

Det var den 31 oktober i fjol som hon försvann från sin och makens – den norske miljardären Tom Hagen – gemensamma bostad i Lørenskog utanför Oslo.

Polisen misstänker mord.

Anne-Elisabeth Hagens väninna skickade sms

Inför ettårsdagen har NRK pratat med en av Anne-Elisabeth Hagens bästa vänner. Hon berättar att hon senast hade kontakt med sin väninna en dryg vecka innan försvinnandet.

– Sista gången jag pratade med henne verkade hon väldigt glad. Hon hade fått en nio veckor gammal valp som höll på att träna upp, säger väninnan till NRK. 

Valpen hittades senare instängd på ett rum, när Tom Hagen kom hem från jobbet den 31 oktober 2018.

Efter samtalet blev det tyst från Anne-Elisabeth Hagen. När väninnan sen fick höra att hon var försvunnen sökte hon kontakt.

– Jag skickade ett meddelande men fick aldrig svar. Jag skrev att jag fick en chock när jag hörde. Att hon måste hålla ut och vara stark om hon kan. Och så skrev jag att hon måste komma hem till Tom och sin fina familj, att jag ber för henne och tänker på henne hela tiden. Slutligen skrev jag ”tycker om dig”, berättar väninnan för NRK.

Kan finnas koppling till Sverige

Miljardärshustrun har inte synts till sen hon försvann.

Polisen trodde först att hon kidnappats, men ändrade sin teori till mord i somras. Under utredningens gång har man gått ut med flera spår – bland annat ett hotbrev om lösensumma skrivet av de misstänkta, ett skoavtryck och att det hittades buntband och blod i bostaden.

Därtill har man även tagit hjälp från kunskaper inom FBI, Interpol och Europol för att lösa fallet.

Enligt polisen kan det finnas en koppling till Sverige. Utredningens förundersökningsledare, Tommy Brøske, bekräftar för SVT att den norska polisen samarbetar med den svenska.

– Vi kan inte utesluta, men kan inte gå in i ytterligare detalj, att det i det här ärendet finns kopplingar till Sverige, säger han till ”Veckans brott”.

Sen tidigare har Expressen rapporterat att hotbrevet var skrivet både på norska och svenska.

Ländernas poliser i dialog

I programmet lyfts också en annan teori som kopplas till Sverige. Det handlar om hur polisen samspelat med Anne-Elisabeth Hagens familj. 

Polisen och familjen har stundom verkat följa egna linjer och agerat på egen hand, vilket kan vara en genomtänkt strategi. Den har tidigare använts i Sverige, då Fabian Bengtsson försvann i januari 2005. Syftet då var att locka kidnapparna till att ge mer information till familjen, i tron om att polisen inte var lika närvarande.

”Veckans brott” frågar Tommy Brøske om den norska polisen har använt sig av den svenska polisens gamla metod:

– Det jag kan bekräfta är att vi har haft dialog med svensk polis i det här fallet, svarar han.

Uppgifter: Polisen har namngivna misstänkta

Ingen misstänkt har frihetsberövats ännu men flera personer har förhörts. Enligt uppgifter till TV2 har polisen jobbat mot kriminella miljöer för att försöka få information om Hagens försvinnande – och man ska ha fått namn på flera personer som kan ha med försvinnandet att göra.

Polisen vill inte kommentera just detta, men bekräftar att det finns en lista på potentiella gärningspersoner.

– Det är en ganska vanlig procedur i så här allvarliga fall, men jag kan inte kommentera det ytterligare, säger Tommy Brøske till TV2.

Sammanfattning av fallet: Miljardären hittade en lapp i hemmet

Det här vet vi om fallet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.