Vännen om Danius: Såg ner i dödens gap utan att blinka

Folkkär och en feministikon – många vill hylla och minnas Sara Danius.
Sara Danius och Sara Stridsberg lämnar Börshuset tillsammans efter den förstnämndas avgång som ständig sekreterare.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Författaren Sara Stridsberg.
Foto: IRMELIE KREKIN / ALBERT BONNIERS

Sara Danius ”såg rakt ner i dödens gap utan att blinka”, enligt Akademie-kollegan och vännen Sara Stridsberg.

I en minnestext i Dagens Nyheter beskriver hon Sara Danius mod inför döden, hennes begåvning, och hennes arv som ständig sekreterare i Svenska Akademien.

Nu tackar systern Systern Eleonora von Essen för all den kärlek och värme som familjen fått motta – från kända och okända.

”Från djupet av mitt hjärta. Det betyder enormt mycket”, skriver hon på Instagram.

Sara Stridsberg, författare och före detta ledamot i Svenska Akademien, har skrivit i Dagens Nyheter om sin vän Sara Danius.

Sara Danius, för detta ständig sekreterare i Svenska Akademien, gick bort natten till lördag, 57 år gammal.

Hon hade under flera års tid levt med bröstcancer.

Danius talade om sjukdomen

I sin text beskriver Sara Stridsberg, som gick arm i arm med Sara Danius efter att den senare lämnat sin post i Svenska Akademien förra året, vad vännen sagt om sin bröstcancer:

– Ibland tycker jag nästan att det är intressant att studera dess framfart.

”Ett stilla melankoliskt leende. Sontagblicken som såg rakt ner i dödens gap utan att blinka”, skriver Stridsberg.

Som gjord för Akademien

Hon säger att Sara Danius var ”som gjord” för att vara Svenska Akademiens ständiga sekreterare och hyllar sin vän.

”Ingen hade hennes osvikliga förmåga att sätta boken på piedestal, ingen annan hade hennes djupa bildning, där firade hon världslitteraturen, och hon lade ett Edith Södergranskt klänningsveck till institutionens ålderdomliga arkitektur, hon gav den ett mänskligt ansikte,” skriver hon.

Sara Stridsberg skriver också att vännen blev djupt påverkad av sexskandalen inom Akademien, något Danius själv tog upp i sitt Sommarprat förra året, och de andra berättelserna om mäns övergrepp mot kvinnor som kännetecknade Metoo-hösten,

”Berättelserna om sexuellt våld som nådde offentligheten genom metoo under hösten 2017 gick rakt in i Sara,” skriver Stridsberg.

Systern tackar för kärleken

I helgen samlades Sara Danius närmsta familj på sjukhuset för ett sista avsked. 

– Vi är väldigt glada att vi fick chansen att vara med henne under den sista tiden, har brodern Linus Feldt tidigare sagt till Expressen.

Nu skriver systern Eleonora von Essen på Instagram, med en bild på dem båda, om all den värme som familjen har mottagit från vänner och okända.

”Det är väldigt märkligt och inte alltid helt enkelt att dela sin sorg”, skriver Eleonora von Essen och lägger till att det som Sara Danius var känd för bland allmänheten utgjorde en liten del av deras relation som systrar.

”Men det har strömmat in så otroligt mycket värme och kärlek från vänner och okända i går och i dag, och jag vill bara säga TACK. Från djupet av mitt hjärta. Det betyder enormt mycket”, skriver hon.

https://www.instagram.com/p/B3mV82xJoBX/

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.