Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Vännen larmade polisen – fyra år innan attacken

Espen Andersen Bråthen, 37, misstänks för pilbågsdådet i Kongsberg.
Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN
Nu berättar en barndomsvän om Espen Andersen Bråthens förändring från barndomen till vuxen ålder.
Foto: TERJE PEDERSEN / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Han växte upp tillsammans med Espen Andersen Bråthen.

Redan 2017 larmade vännen om 37-åringen som nu misstänks för pilbågsdådet i Kongsberg.

– Polisen sa att de hade full koll på mannen, säger vännen till Dagbladet.

Barndomsvännen beskriver hur Espen Andersen Bråthen, 37, förändrades under uppväxten. Från att ha varit levande och aktiv, med en dröm om att bli kock, började han isolera sig.

Det började vid 18 års ålder, enligt kamraten.

– Han hade varit kocklärling i ett år när han var runt 18 år. En dag gick han till jobbet som vanligt, så förändrades han plötsligt, stängde in sig hemma och dök inte upp på restaurangen längre, säger han till Dagbladet.

Vännen: Ingen extrem tro

Andersen Bråthen hade kontakt med den psykiska vården i flera år, berättar vännen.

2013 flyttade han utomlands under en tid och berättade att han hade konverterat till islam. Enligt vännen var religion dock inget större intresse. Han tror inte att det rörde sig om någon extrem trosutövelse.

Polisen är inne på samma spår.

– Efterforskningar styrker hypotesen att han kanske inte har gjort det väldigt seriöst. Han har inte följt traditionerna som är vanliga i den kulturen. Hypotesen att han konverterat till islam sviktar, sa polisinspektör Per Thomas Omholt vid en pressträff i lördags.

Larmet till polisen

Barndomsvännen flyttade själv utomlands i fyra år och återvände 2017. Då reagerade han på Espen Andersen Bråthens beteende.

Den nu misstänkte mördaren pratade osammanhängande och uppfattades som sjuk. Samma sommar larmade vännen polisen om en video där Andersen Bråthen uttryckte sig hotfullt.

– Jag var inne någon dag efter larmet. Polisen sa att de hade full koll på mannen, säger vännen till Dagbladet.

Polisens kontraterrorchef Arne Gunnar Haugstøyl har tidigare uttalat sig om ett videoklipp från 2017.

– Det han sa var inte riktat mot konkreta personer. Det gjordes en rättslig värdering och uttalandena faller inte under något straffbart. Både polisen och säkerhetstjänsten har bedömt det på detta sätt, sa han till Aftenposten.

Den första anmälan om Andersen Bråthen ska ha kommit in 2015. Polisens inställning har dock varit att han inte skilde sig från flertalet andra som uttalat hot i olika videoklipp.

Se mer

Pilbågsattacken i Kongsberg – se minidokumentären

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.