Goda vänner. Nu kan Harri Miekkalinna berätta om vad han vet om Christer Pettersson.
Goda vänner. Nu kan Harri Miekkalinna berätta om vad han vet om Christer Pettersson.

Vännen: Han flydde mot kyrkogården

Publicerad
Uppdaterad
Harri Miekkalinna, 63, var en av Christer Petterssons närmaste vänner.
För första gången sedan Olof Palme sköts avslöjar han vad Pettersson gjorde på mordnatten.
Han flydde från mordplatsen upp till vänster mot kyrkogården, säger han.
En av få som lyckats hålla sig vän med hetlevrade Christer Petterssons genom alla år är Harri Miekkalinna, 63. – Vi har delat korridor på Hall i flera år och han har passat mitt barn. Vi träffades senast för några månader sedan och spelade "mulle", det bästa kortspel som finns, säger Harri.

Pratade om mordet

Vid perioden för mordet på Olof Palme umgicks Harri och Christer intensivt och de har pratat i timmar om Palmemordet. Det har hela tiden funnits misstankar om att Harri vet betydligt mer om vad Christer Pettersson gjorde under mordnatten än vad som har kommit fram i polisförhören. Allt han har berättat är att Christer vid något tillfälle sagt att han fanns i krokarna där Palmemordet skedde. Nu väljer Harri att berätta detaljerna. – Nu kan jag säga vad Christer sa, det kan inte skada honom längre. Jag träffade Christer dagen efter mordet, eller kanske två dagar. Då berättade han att han flytt därifrån men inte till höger som det stod i pressen utan till vänster upp på Johannesgatan. Harri Miekkalinna hävdar bestämt att Christer Pettersson inte sköt Olof Palme. Det skulle troligen Christer ha berättat eller så skulle han själv fattat någon misstanke menar han. – Och ändå har vi pratat jävligt mycket om Palmemordet.

Gömde sig

Som Expressen kunde avslöja i torsdags har Christer Pettersson berättat för Gert Fylking att han efter mordet flydde upp till vänster på Johannesgatan och vidare till kyrkogården där han gömde sig medan poliserna visslade förbi. –Det stämmer den flyktvägen berättade han om för mig också, säger Harri. Men om han flydde då måste han väl han dödat Olof Palme? – Nej, men han såg alla polisbilar och förstod att något allvarligt, som ett mord, hade hänt. Och då sa Christer till mig att han tänkte: "De kommer att sno åt mig direkt, jag har ju dödat andra människor i samma område." Det hade han ingen lust med så han flydde. Kan han ha sett att någon blev skjuten? – Han har sagt att han aldrig såg Palme mördas.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag