Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Vännen efter dådet: ”Är djupt chockad”

Attacken i Oslo utreds som ett terrorbrott.
Många har lämnat blommor utanför baren.
Foto: SERGEI GRITS / AP TT NYHETSBYRÅN
Bjørn Inge Bergestuen.
Foto: Privat
Egil Kareliussen.
Foto: Privat
Kåre Hesvik och Jon Isachsen dödades i attacken, och flera skadades.
Foto: ORN E. BORGEN / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Trottoaren utanför baren har blivit en minnesplats.
Foto: TERJE PEDERSEN / AP TT NYHETSBYRÅN

Kåre Hesvik, 60, och Jon Isachsen, 54, dödades under attentatet i Oslo. 

Nu berättar vännerna om sorgen och rädslan inför framtiden. 

– Jag är djupt chockad. Jon var en varm och omtänksam man som var skicklig i sitt arbete som socialarbetare, berättar nära vännen Egil Kareliussen. 

Bjørn Inge Bergestuen är en av de som befann sig på ”Per på hjørnet” på Hambros plass som blev den första baren att beskjutas av 42-årige Zaniar Matapour innan vapnet riktades mot intilliggande ”London Pub”. 

– Vi hörde en smäll som vi först trodde var porslinskras, men när glaset på uteserveringen gick i tusen bitar insåg vi snabbt att det var allvar. De flesta av oss kastade sig ner på marken, berättar han för Expressen. 

Zaniar Matapour öppnade eld mot gaybaren London Pub i centrala Oslo strax efter klockan ett, natten till lördag. 

Två personer dödades och 21 skadades i skottlossningen och under söndagen hölls en sorgegudstjänst i huvudstadens domkyrka för att hedra offren – Kåre Hesvik och Jon Isachsen. 

Bjørn Inge Bergestuen är också en nära vän till Jon Isachsen. 

– Jag såg min vän ligga där och några kunniga personer som försökte återuppliva honom. Tyvärr utan framgång, berättar han. 

”Jag satt där i flera timmar med tårar i ögonen”

Efter dådet har Bjørn Inge Bergestuen varken kunnat sova eller tänka på något annat än det chockartade dådet och Jons tragiska öde. 

– Det är så overkligt och sorgligt. Jag sov inte inatt utan gick bara runt i Oslo. Jag gick tillbaka till platsen vid åttatiden på lördag morgon för att försöka bearbeta mig själv, men jag bara satt där i flera timmar med tårar i ögonen och darrande kropp.

Bjørn Inge Bergestuen beskriver Jon Isachsen som en trevlig person som alltid var glad. 

– Jon var alltid mild och hygglig. För honom var alla människor lika mycket värda oavsett åsikter eller social status. Han gillade alla och leendet var aldrig långt borta.

Till skillnad från Bjørn Inge Bergestuen har Egil Kareliussen inte kunnat röra sig nära brottsplatsen i Oslo. Han var en nära vän till Kåre Hesvik som är den andra personen som dödades under attentatet. 

Egil Kareliussen vill minnas sin bästa vän som en omtänksam och varm person. Han berättar också att Kåre Hesvik var skicklig i sitt arbete som socialarbetare. 

– Jag hade nära kontakt med honom samma dag, innan han slets bort från oss på ett så brutalt och grymt sätt, berättar han. 

”Vill knappt gå ut efter det här”

Egil Kareliussen var själv i närheten av platsen och hörde skotten. Han såg aldrig Kåre Hesvik, men hamnade bredvid en annan person som blev skjuten i axeln. 

– Vi har hållit kontakten sedan i lördags och han får behandling för skottskadorna, berättar Egil Kareliussen som fortfarande är i chock över hur många som drabbats.  

– Man vill knappt gå ut efter det här grymma dådet. Här i Oslo. Man får en dålig känsla av att vara gay och jag märker att det blir hjärtskärande så fort jag börjar prata om det.

Se även: 

Arrangören Pride Oslo har bestämt sig för att ställa in en planerad manifestation i Oslo på måndagskvällen – många trotsade beskedet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.