Vännen Annika Hagström: ”En kraft jag kommer sakna”

Mångfaldigt prisbelönte kulturpersonligheten blev 85 år gammal – här ser vi tillbaka på hans långa karriär och författarskap.
Journalisten Annika Hagström räknade P O Enquist till en av sina närmaste vänner.
Foto: OLLE SPORRONG
Daniel Sandström, litterär chef på Albert Bonniers förlag, tackar för alla böcker.
Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Författaren och litteraturkritikern Amanda Svensson.
Foto: LUDVIG THUNMAN / LUDVIG THUNMAN EXPRESSEN
P O Enquist blev 85 år.
Foto: TOBIAS RÖSTLUND / TT NYHETSBYRÅN
Maria Schottenius, tidigare kulturchef på Expressen.
Foto: OLLE SPORRONG

Per Olov Enquist har gått bort, 85 år gammal.

Nu sörjs och hyllas han av både kulturvärlden och läsarna.

– Jag räknade honom till en utav mina allra bästa vänner, säger journalisten Annika Hagström.

Den mångfaldigt prisbelönade författaren, dramatikern och Expressenprofilen Per Olov ”P O” Enquist är död. Han somnade in på lördagskvällen efter en tids sjukdom.

P O Enquist hyllas nu av vänner, kolleger och läsare som fått ta del av hans ord.

”Han har varit en kraft”

Journalisten Annika Hagström kände P O Enquist i ett halvt sekel.

– Han har varit en kraft som jag kommer att sakna väldigt mycket. Vi har haft en ständig telefonkontakt, talat om stort och smått, farliga saker och ofarliga saker. Han var en samtalspartner av bästa sort. Man visste alltid att man skulle ha ett leende på läpparna efter att ha pratat med P O, för han var så rolig.

Annika Hagström lärde först känna P O Enquist då han ringde för att få tag på hennes make, Anders Ehnmark, som avled förra året. Vid tillfället ville P O prata om en satirartikel om kvällstidningar som Anders skrivit i Dagens Nyheter.

Samtalet skulle senare leda till att de satte upp satirshowen ”Chez nous” på Dramaten 1976. Efter det följde flera kreativa samarbeten mellan Anders Ehnmark och P O Enquist.

– Även efter att Anders dog fortsatte P O att ringa. Jag räknade honom till en utav mina allra bästa vänner, säger hon.

Kungen hyllar den bortgångna författaren i en kommentar: 

– En av vår tids stora svenska författare och dramatiker har gått ur tiden. Han har i sina böcker och pjäser skildrat avgörande skeden i vårt lands historia, men också vad det är att vara människa.

– Per Olov Enquist lämnar ett stort tomrum efter sig – men hans omfattande livsgärning kommer att leva vidare, och hans berättelser att fortsätta beröra oss.

”En enastående författare”

Maria Schottenius, tidigare kulturchef på Expressen, jobbade med P O Enquist i flera år. Hon beskriver honom med värme i en kommentar: 

”En enastående författare, som har skrivit några av 1900-talets märkvärdigaste böcker. Han har varit stilbildande och präglat flera generationer av unga författare och hela Sveriges kulturliv. Jag började jobba med P O när jag kom som kulturchef till Expressen och blev nära vänner tillsammans med våra familjer”.

Enligt Maria Schottenius kunde P O Enquists texter hos Expressen senare bli till böcker eller manus. Allt hängde ihop.

”Det var en fest, stor glädje, kärleksfullt, varmt, vänligt och humoristiskt runt P O. Han fanns alltid nära oss och våra barn, en orubbligt lojal vän, och om någon hade det svårt var han där hela tiden. När han var utomlands ringde han och krävde utförliga rapporter om allt skvaller och fotbollsresultat. Så nyfiken. Han var en så stor del av vårt liv, innan han blev sjuk ringde han varje dag, engagerad i allt, smått som stort. Alltid hygglig, aldrig snobbig. Gjorde livet extra roligt och värt att leva.”

Betraktades som mentor

Amanda Svensson, författare och litteraturkritiker hos Expressen, tilldelades P O Enquistpriset 2019. Hon minns en sorts mentor i P O Enquist.

– För mig och för väldigt många yngre författare var han den största, tror jag. Hans böcker har betytt väldigt mycket för mig. Det är något i hans böcker som sticker ut. Han hade en förmåga att skriva om det mest allvarliga och det tyngsta i den mänskliga existensen, men på ett sätt som ofta var humoristiskt, säger Amanda Svensson.

Hon fortsätter:

– Han hade ett väldigt stort intresse för litteraturen. Om man träffade honom förstod man att han läste nästan allt nytt som kom ut. Som ung författare tror jag att det var något man kände. Man kände sig sedd och på något sätt bekräftad av det. Jag tror att många betraktade honom som någon sorts mentorsfigur även om man bara hade träffat honom ett par gånger. Jag tror att han såg sig själv som det också.

”Det kom så plötsligt”

Poeten och författaren Stig Larsson mottog nyheten om P O Enquists död med chock.

– Det kom så plötsligt, jag är fortfarande chockad. Det är oerhört tråkigt att alla de här gamla författarna dör, säger han.

De två författarna var vänner länge. Men Stig Larsson minns när de träffades första gången, för 37 år sedan.

– Jag läste just ”Lewis resa” för tredje gången i vintras. Jag kände ju honom genom åren. Jag tror att jag träffade honom första gången i Lahti 1983. Vi spelade fotboll ihop. Som människa var han väldigt snäll. Men som fotbollsspelare var han snarare ett råskinn. Vi vann med 6-1. Men jag tyckte synd om finnarna som låg ner efter P Os efterslängar. 

Han fortsätter:

– P O var en enkel och rakryggad person, som skrev i en berättande tradition. Inte som jag, som man väl får kalla modernist. Men det betyder inte någon fiendskap. En bra skomakare kan respektera en bra skräddare. 

Hyllningarna till P O Enquist

Många har tagit till sociala medier för att skicka en hälsning åt P O Enquist. 

Statsminister Stefan Löfven uttrycker sina sympatier i en skriftlig kommentar till TT.

”Han är av de riktigt stora berättarna som, genom sitt författarskap, många av oss har en egen relation till. P O Enquist är en av dem som alltid finns där, en självklar person i vårt samhälle, en trygghet. Det blir definitivt ett tomrum efter honom”, uppger han för nyhetsbyrån.

Även utrikesminister Ann Linde uttrycker sin tacksamhet.

”Tack för alla fantastiska läsupplevelser, kloka tankar och inspirerande debattinlägg”, skriver hon på Twitter.

Expressen Kulturs redaktör beskriver P O Enquists ödmjukhet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.