Akilov radikaliserades innan han kom till Sverige, uppger källor.Akilov radikaliserades innan han kom till Sverige, uppger källor.
Akilov radikaliserades innan han kom till Sverige, uppger källor.
Akilov häktades i går för terroristbrott genom mord. Foto: Rob Schoenbaum / POLARISAkilov häktades i går för terroristbrott genom mord. Foto: Rob Schoenbaum / POLARIS
Akilov häktades i går för terroristbrott genom mord. Foto: Rob Schoenbaum / POLARIS

Akilov på möte i hemlig källarmoské

Publicerad

Rakhmat Akilov radikaliserades innan han kom till Sverige.

Expressen kan avslöja att Akilovs kontakter med våldsbejakande islamister fortsatte i Stockholm.

Akilov besökte en hemlig källarmoské i en Stockholmsförort där IS-rekryterare varit verksamma – och ska ha träffat flera personer där två veckor innan dådet.

– Jag blev orolig när jag hörde om mötet, säger en uppgiftslämnare.

Samtidigt rapporterar Reuters att Akilov var efterlyst av uzbekisk polis – och att försökt ansluta sig till IS i Syrien.

På tisdagen häktades Rakhmat Akilov, 39, misstänkt för terroristbrott efter dådet på Drottninggatan. Bara ett fåtal minuter in i häktningsförhandlingen fick Akilov ge sin inställning: Han erkänner dådet. I förhör har Akilov sagt att han är nöjd med det han gjort, enligt uppgifter till Expressen. Vidare har han förklarat att han har uppnått det han skulle uppnå.

TT rapporterar att det var i Turkiet som han fick kontakt med militanta islamister och radikaliserades innan han reste till Sverige.

Akilovs kontakter med våldsbejakande islamister fortsatte även i Sverige. Enligt uppgifter till Expressen besökte han en lägenhet i en Stockholmsförort som användes som en hemlig källarmoské.

Akilov flyttade till Turkiet 2012.Foto: Helen Rasmusen

 

LÄS MER: Misstänktes för medhjälp – nu ska han utvisas igen

Det var i Turkiet som Akilov radikaliserades, enligt källorna.

 

Uppgiftslämnare berättar för Expressen att lägenheten bara var öppen för särskilt inbjudna personer – och att en man som uppges ha agerat som IS-rekryterare ska ha varit där och sökt rekryter till terrorrörelsen.

Akilov ska särskilt ha gillat kokain.

En person som är bekant med Akilov uppger att han två veckor innan dådet på Drottninggatan fick höra om ett möte i moskén som Akilov deltagit i.

– Jag blev orolig när jag hörde om mötet, säger personen.

Källor inom uzbekisk säkerhetstjänst uppger för nyhetsbyrån Reuters att Akilov efterlystes redan i februari. Enligt källan ska uzbekisk polis ha satt upp Akilov på en lista över personer misstänkta för religiös extremism. Källan uppger att Akilov influerades av en tadzjikisk IS-cell i Sverige.

Efter dådet flydde gärningsmannen ner i tunnelbanan.

Ville ansluta sig till IS i Syrien

Källan uppger även för nyhetsbyrån att Akilov försökt korsa den turkiska gränsen för att sig in i Syrien – och ansluta sig till IS. Akilov ska ha misslyckats och deporterats till Sverige.

Men uppgifterna går inte att återfinna i hans akt hos Migrationsverket – och DN citerar en myndighetskälla som hävdar att uppgiften kan ha planterats av uzbekisk säkerhetstjänst.

– Svensk polis har ingen vetskap att han skulle ha deporterats till Sverige, säger en centralt placerad tjänsteman till DN.

En källa uppger för nyhetsbyrån Interfax att uzbekisk polis utfärdat en internationell arresteringsorder mot Akilov. Interpol kan inte bekräfta uppgifterna utan hänvisar till landet som utfärdat efterlysningen.

Säpo: ”Står så klart i ständig kontakt”

Säpo vill inte kommentera uppgifterna, men uppger att myndigheten har ett aktivt utbyte med flera internationella säkerhetstjänster.

– Vi nås av en rad underrättelseuppgifter för närvarande, men vad de handlar om kan vi inte berätta om. Vi kommenterar inte medieuppgifter överhuvudtaget. Men vi står så klart i ständig i kontakt med säkerhets- och underrättelsetjänster i andra länder. Vilken information som utbyts kan inte jag gå in på. Anledningen är att skulle vi gå ut med det så skulle vi förstöra det här samarbetet, säger Nina Odermalm Schei, presschef på Säkerhetspolisen.

 

LÄS MER: ”Drottninggatan är min gata”

 

Särskilt förtjust i kokain

Expressen har tagit del av en pågående kartläggning som görs vid den uzbekiska tjänsten på Radio Free Europe/Radio Liberty (RFERL).

Akilov växte upp och bodde i världsarvsstaden Samarkand i Uzbekistan. Där jobbade han som svetsare och var gift med en kvinna som arbetade med handel med Turkiet, dit de båda ofta reste, enligt källorna. Paret har fyra barn, men Akilov skilde sig i hemlandet och flyttade omkring 2012 till Turkiet.

I sitt hemland var Akilov känd för att inte ens be. Uppgiftslämnare som RFERL varit i kontakt med menar att Akilov aldrig tog till sig någon djupare religiös aspekt under radikaliseringen. Han ska heller inte ha känt till grundläggande delar av islam. Enligt en person som följde med Akilov till en moské i Sverige "visste han inte ens hur man ber".

Däremot ska han ha talat om kriget i Syrien och sagt saker som "våra bröder i Syrien gör det enda rätta, räddar liv på muslimska barn och kvinnor".

Rakhmat Akilov utvecklade också föga förenligt med jihadistisk livssyn ett drogmissbruk. Enligt två av RFERL:s källor var han särskilt förtjust i kokain. Enligt uppgifter till Expressen ska han även ha rökt hasch.

– Han var ingen riktig muslim, han kunde be morgonbönen sedan rökte han hasch och bad inget mer, säger en person som var bekant med Akilov.

Fyra personer dog i attacken på Drottninggatan

Det var i fredags eftermiddag som Rakhmat Akilov ska ha kapat en lastbil i centrala Stockholm för att sedan köra in den på shoppinggatan Drottninggatan där flera personer mejades ner. Vansinnesfärden tog slut när lastbilen kraschades in i Åhléns City.

Fyra personer dog och ytterligare 15 personer skadades. Efter dådet ska Akilov ha flytt ner i tunnelbanan. Han greps redan på fredagskvällen och anhölls natten mot lördag. På tisdagens häktades han på sannolika skäl misstänkt för terrorbrott.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


centerpartiet

Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag