Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Akilov på möte i hemlig källarmoské

Akilov radikaliserades innan han kom till Sverige, uppger källor.
Akilov häktades i går för terroristbrott genom mord.
Foto: Rob Schoenbaum / POLARIS

Rakhmat Akilov radikaliserades innan han kom till Sverige. 

Expressen kan avslöja att Akilovs kontakter med våldsbejakande islamister fortsatte i Stockholm.

Akilov besökte en hemlig källarmoské i en Stockholmsförort där IS-rekryterare varit verksamma – och ska ha träffat flera personer där två veckor innan dådet. 

– Jag blev orolig när jag hörde om mötet, säger en uppgiftslämnare. 

Samtidigt rapporterar Reuters att Akilov var efterlyst av uzbekisk polis – och att försökt ansluta sig till IS i Syrien. 

På tisdagen häktades Rakhmat Akilov, 39, misstänkt för terroristbrott efter dådet på Drottninggatan. Bara ett fåtal minuter in i häktningsförhandlingen fick Akilov ge sin inställning: Han erkänner dådet. I förhör har Akilov sagt att han är nöjd med det han gjort, enligt uppgifter till Expressen. Vidare har han förklarat att han har uppnått det han skulle uppnå.

TT rapporterar att det var i Turkiet som han fick kontakt med militanta islamister och radikaliserades innan han reste till Sverige. 

Akilovs kontakter med våldsbejakande islamister fortsatte även i Sverige. Enligt uppgifter till Expressen besökte han en lägenhet i en Stockholmsförort som användes som en hemlig källarmoské. 

Akilov flyttade till Turkiet 2012.
Foto: Helen Rasmusen

LÄS MER: Misstänktes för medhjälp – nu ska han utvisas igen

Det var i Turkiet som Akilov radikaliserades, enligt källorna.

Uppgiftslämnare berättar för Expressen att lägenheten bara var öppen för särskilt inbjudna personer – och att en man som uppges ha agerat som IS-rekryterare ska ha varit där och sökt rekryter till terrorrörelsen.

Akilov ska särskilt ha gillat kokain.

En person som är bekant med Akilov uppger att han två veckor innan dådet på Drottninggatan fick höra om ett möte i moskén som Akilov deltagit i.

– Jag blev orolig när jag hörde om mötet, säger personen. 

Källor inom uzbekisk säkerhetstjänst uppger för nyhetsbyrån Reuters att Akilov efterlystes redan i februari. Enligt källan ska uzbekisk polis ha satt upp Akilov på en lista över personer misstänkta för religiös extremism. Källan uppger att Akilov influerades av en tadzjikisk IS-cell i Sverige. 

Efter dådet flydde gärningsmannen ner i tunnelbanan.

Ville ansluta sig till IS i Syrien

Källan uppger även för nyhetsbyrån att Akilov försökt korsa den turkiska gränsen för att sig in i Syrien – och ansluta sig till IS. Akilov ska ha misslyckats och deporterats till Sverige. 

Men uppgifterna går inte att återfinna i hans akt hos Migrationsverket – och DN citerar en myndighetskälla som hävdar att uppgiften kan ha planterats av uzbekisk säkerhetstjänst.

– Svensk polis har ingen vetskap att han skulle ha deporterats till Sverige, säger en centralt placerad tjänsteman till DN.

En källa uppger för nyhetsbyrån Interfax att uzbekisk polis utfärdat en internationell arresteringsorder mot Akilov. Interpol kan inte bekräfta uppgifterna utan hänvisar till landet som utfärdat efterlysningen.  

Säpo: ”Står så klart i ständig kontakt”

Säpo vill inte kommentera uppgifterna, men uppger att myndigheten har ett aktivt utbyte med flera internationella säkerhetstjänster. 

– Vi nås av en rad underrättelseuppgifter för närvarande, men vad de handlar om kan vi inte berätta om. Vi kommenterar inte medieuppgifter överhuvudtaget. Men vi står så klart i ständig i kontakt med säkerhets- och underrättelsetjänster i andra länder. Vilken information som utbyts kan inte jag gå in på. Anledningen är att skulle vi gå ut med det så skulle vi förstöra det här samarbetet, säger Nina Odermalm Schei, presschef på Säkerhetspolisen. 


LÄS MER: ”Drottninggatan är min gata”


Särskilt förtjust i kokain

Expressen har tagit del av en pågående kartläggning som görs vid den uzbekiska tjänsten på Radio Free Europe/Radio Liberty (RFERL).

Akilov växte upp och bodde i världsarvsstaden Samarkand i Uzbekistan. Där jobbade han som svetsare och var gift med en kvinna som arbetade med handel med Turkiet, dit de båda ofta reste, enligt källorna. Paret har fyra barn, men Akilov skilde sig i hemlandet och flyttade omkring 2012 till Turkiet. 

I sitt hemland var Akilov känd för att inte ens be. Uppgiftslämnare som RFERL varit i kontakt med menar att Akilov aldrig tog till sig någon djupare religiös aspekt under radikaliseringen. Han ska heller inte ha känt till grundläggande delar av islam. Enligt en person som följde med Akilov till en moské i Sverige "visste han inte ens hur man ber".

Däremot ska han ha talat om kriget i Syrien och sagt saker som "våra bröder i Syrien gör det enda rätta, räddar liv på muslimska barn och kvinnor".

Rakhmat Akilov utvecklade också föga förenligt med jihadistisk livssyn ett drogmissbruk. Enligt två av RFERL:s källor var han särskilt förtjust i kokain. Enligt uppgifter till Expressen ska han även ha rökt hasch.

– Han var ingen riktig muslim, han kunde be morgonbönen sedan rökte han hasch och bad inget mer, säger en person som var bekant med Akilov.

Fyra personer dog i attacken på Drottninggatan

Det var i fredags eftermiddag som Rakhmat Akilov ska ha kapat en lastbil i centrala Stockholm för att sedan köra in den på shoppinggatan Drottninggatan där flera personer mejades ner. Vansinnesfärden tog slut när lastbilen kraschades in i Åhléns City. 

Fyra personer dog och ytterligare 15 personer skadades. Efter dådet ska Akilov ha flytt ner i tunnelbanan. Han greps redan på fredagskvällen och anhölls natten mot lördag. På tisdagens häktades han på sannolika skäl misstänkt för terrorbrott.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.