Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Parken riktar ljus mot homosexuella djuren

Pingviner kan inleda homosexuella relationer som varar livet ut. Foto: DAVID HECKER / SCANPIX DDP
Åtta procent av lejonhanarnas sexakter är homosexuella.Foto: GEMUNU AMARASINGHE / AP

Homosexualitet är vanligare i djurvärlden än vad man kan tro. 

På djurparken i München riktar man ljuset mot det som forskningen länge blundat för - djur har gärna samkönat sex. 

– Människor växer ofta upp med en speciell sexuell orientering. Samma sak gäller inte för djuren, säger biologen Guenter Strauss till AFP.

I år deltar pingviner, lejon och giraffer i Prideveckan i München. Stadens djurpark arrangerar nämligen guidade turer med fokus på samkönade relationer i djurriket. 

– Det är viktigt för oss att prata om homosexualitet bland djur och visa att samkönad kärlek har sin plats i naturen, säger Dennis Spaeth, talesperson för München Zoo, till AFP. 

Hundratals djurarter, från elefanter till ormar, har samkönat sex. Olikt de flesta människor har många djur en sexuell läggning som är mer flytande. 

– De anpassar sitt sexuella beteende efter rådande omständigheter, förklarar biologen Guenter Strauss.

”Giraffer är bisexuella”

Första stoppet för den som åker med på djurparkens Prideresan är girafferna.  

 – Giraffer är bisexuella. I vissa grupper är faktiskt 90 procent av de sexakterna homosexuella, berättar Strauss.

Det finns även djur som har långvariga homosexuella relationer, påpekar han. Pingviner kan exempelvis inleda samkönade relationer som varar livet ut. 

Pingvinernas läggning har även uppmärksammats på London Zoo, rapporterar The Sun. Under Pridefestligheterna i juni hängde djurskötarna upp en skylt ovanför pingvinernas inhägnad med texten:  

”En del pingviner är homosexuella, släpp det.”

Vetenskapen duckade

Även djurens konung lejonet firas under Prideveckan i den tyska djurparken. Åtta procent av lejonhanarnas sexakter är homosexuella. Vad gäller lejonhonor uppvisar de bara ett lesbiskt beteende när de hålls i fångenskap, enligt Stauss.  

Trots att samkönat sex bland djur hör till vanligheterna har ämnet länge varit tabu inom naturvetenskapen och har historiskt undvikits av forskare. 

– Under en expedition till Sydpolen i början av 1900-talet noterade en doktor två manliga pingviner som hade sex med varandra. Men när han skulle publicera resultatet av sin vetenskapliga studie valde han att ta bort sidor som beskrev just detta, säger Strauss.  

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.