Våldet, hoten och trakasserierna mot politiker ökar – värst är det för riksdagsledamöter. Foto: EMIL NORDINVåldet, hoten och trakasserierna mot politiker ökar – värst är det för riksdagsledamöter. Foto: EMIL NORDIN
Våldet, hoten och trakasserierna mot politiker ökar – värst är det för riksdagsledamöter. Foto: EMIL NORDIN
Kvinnor utsätts för fler hot och påhopp i sociala medier än män, enligt Brå. Foto: SASCHA STEINBACH / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅNKvinnor utsätts för fler hot och påhopp i sociala medier än män, enligt Brå. Foto: SASCHA STEINBACH / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Kvinnor utsätts för fler hot och påhopp i sociala medier än män, enligt Brå. Foto: SASCHA STEINBACH / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Vanligare med hot och våld mot politiker

Publicerad

Nu kommer nya uppgifter från Brottsförebyggande rådet, BRÅ. 

Våldet, hoten och trakasserierna mot politiker ökar, rapporterar SVT Nyheter.

I sociala medier utsätts kvinnor mer än män.

– Utsattheten skiljer sig åt beroende på typ av uppdrag och position, säger Anna Frenzel, utredare vid Brå i ett pressmeddelande.

Antalet förtroendevalda som uppger att de har utsatts för trakasserier, hot och eller våld har ökat från 20 till 25 procent från 2012 till 2016. Det visar ny statistik i rapporten Politikernas trygghetsundersökning 2017 från Brottsförebyggande rådet, BRÅ.

Värst är det för riksdagsledamöter, där utsattheten har ökat från 60 till 66 mellan 2012 till 2016. 

Ofta hot i sociala medier mot kvinnor

Under samma tidsperiod har även hoten och trakasserierna mot politiker på kommunalnivå ökat. 

Bland ledamöter i kommunfullmäktige har siffran ökat från 19 till 25 procent och bland ledamöter i landstingsfullmäktige från 25 till 34 procent.

Det är vanligare att kvinnor utsätts för hot och påhopp i sociala medier. Andelen kvinnor som har utsatts har ökat från drygt 8 till 15 procent, enligt trygghetsundersökningen. 

Ökade med fem procent

För män har utsattheten i sociala medier ökat från knappt 8 till 13 procent. 

– Utsattheten skiljer sig åt beroende på typ av uppdrag och position. De som är ordförande utsätts oftare än ordinarie ledamöter och dessutom utsätts kvinnliga ordföranden oftare än män i samma position, säger Anna Frenzel, utredare på BRÅ i ett pressmeddelande.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag