Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Vanligare att pojkar säljer sex

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

Mellan 1 000 och 2 000 tonåringar har någon gång sålt sex.

De flesta mår sämre än andra unga, har oftare begått brott och har själva varit utsatta för sexuella övergrepp.

Det visar den första nationella studien på området, gjord av avdelningen för barn- och ungdomspsykiatri vid Lunds universitet i samarbete med regeringens utredning om sexuellt exploaterade barn. Undersökningen, som omfattar 4 343 ungdomar i trean på gymnasiet i Stockholm, Malmö, Luleå, Haparanda och Falköping, visar att drygt en procent någon gång sålt sex. Gruppen ser liten ut vid en första anblick, men räknat på alla ungdomar mellan 13 och 14 år och upp till 18 skulle det röra sig om upp till 2 000 ungdomar som någon gång sålt sex. - Det är långt ifrån detsamma som att sälja sex med en vanemässig verksamhet. De flesta kommer bara att ha gjort det en gång och aldrig mera, säger professor Carl Göran Svedin som tillsammans med kollegor gjort undersökningen.

Testar mer

 Fler pojkar än flickor har sålt sex mot någon form av ersättning. - En förklaring är att pojkar är mer testande och utagerande. Det kan vara ett sätt att leva ut sina inre problem, precis som kriminaliteten och regelbrotten. Pojkarna har också mer homosexuella kontakter. - Det kan vara så att man är mer osäker i sin sexualitet och då "tvingas" att umgås med äldre ynglingar eller män för att testa sin sexualitet. I de sammanhangen kan det bli fråga om ersättning. Majoriteten av pojkarna har invandrarbakgrund. Vad det beror på vet Carl Göran Svedin inte. - Det som ligger närmast till hands är att man som invandrarungdom känner sig mer främmande, kommer från en kultur där det rått andra värderingar kring sexualitet och att det blir svårt att handskas med kulturen i Sverige.

Mår sämre

 Den lilla gruppen i undersökningen som säger sig ha sålt sex skiljer sig på många sätt från resten av ungdomarna i undersökningen. - De är mer belastade i fråga om psykisk ohälsa, brott, missbruk och skolk. De har haft en tidigare sexuell debut, fler partners, ser mer på pornografi och har oftare själva varit utsatta för övergrepp som barn, säger Carl Göran Svedin. Särskilt pojkarna uppger att föräldrarna inte pratat med dem eller brytt sig om dem. Ungdomarna uppger oftare att de tvingat någon annan till sexuella handlingar. De ser oftare porrfilmer där det förekommer våld, gruppsex och sex med barn eller djur och de uppger oftare att de vill pröva på det de sett i filmerna. De har också en mer tillåtande attityd när det gäller sex mellan vuxna och barn. Uppmärksamhet Carl Göran Svedin konstaterar att det finns en risk att de här ungdomarna själva blir förövare längre fram. Men att nå just den grupp som någon gång sålt sex är svårt, enligt forskarna. Insatserna måste i stället inriktas på en bredare grupp unga på glid. - Man behöver ägna den här gruppen av ungdomar mer uppmärksamhet, brottas med dem, och bli den vägledare de har saknat, säger Carl Göran Svedin.

FAKTA

Unga som säljer sex
- Av 4 343 ungdomar uppgav 1,4 procent att de någon gång sålt sex mot ersättning.
- 1,0 procent av flickorna och 1,8 procent av pojkarna har sålt sex.
- Av dem som svarat på frågan hur ofta de sålt sex är det lika många som gjort det en gång som gjort det mer än fem gånger.
- En liten grupp var mellan 10 och 13 år när de första gången sålde sex.
Medelåldern 16,1 för flickorna och 15,7 för pojkarna.
- Den vanligaste formen av sexuell tjänst var samlag för pojkarna och för flickorna att onanera åt någon annan.
- Pengar var den vanligaste formen av ersättning.
- Oftast förmedlades kontakten via kompisar, genom internet eller på krogen.

Ungdomarna som uppger att de sålt sex:
- Röker oftare än andra unga och röker mer.
- Började dricka alkohol tidigare.
- Uppger oftare att de använt droger.
- Har oftare stulit och begått inbrott.
- Uppger oftare att de känt sig olyckliga och nere.
Källa: Ungdomars sexualitet - attityder och erfarenheter, socialdepartementet

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.