Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Vanliga mediciner tar slut mitt i nya smittan

Läkemedelsverkets generaldirektör om situationen med läkemedel under coronasmitta.
Säljer slut. Munskydden är helt slut, handspriten går åt direkt och nu börjar det bli ont om värkmediciner, berättar Pär Svärdson, vd på Apotea.
Foto: APOTEA / APOTEA
Försäljningen av värktabletter som Alvedon och Ipren ökar. På vissa håll är de redan slut.
Foto: SEBASTIAN LAMOTTE / BILDBYRÅN

Nya smittan covid-19 har fått svenskarna att hamstra läkemedel.

Nätjätten Apotea har fördubblat försäljningen av receptbelagda läkemedel. 

Försäljningen av värktabletter som Alvedon och Ipren ökar. På vissa håll är de redan slut. 

– Att hamstra läkemedel kan vara bra för individen - men det är dåligt för samhället, säger Pär Svärdson, vd på Apotea. 

Det är högtryck på landets apotek. Flera apotekskedjors nätbutiker meddelar att de har förlängda leveranstider på grund av den stora efterfrågan. Munskydden har sålt slut i stort sett överallt - trots att de inte ens skyddar mot den nya smittan. Det är också stor brist på handsprit. Apotek Hjärtat har hittills i år sålt lika mycket handsprit som under hela 2019. Under fredagseftermiddagen gick det inte att beställa handsprit på nätet hos varken Apoteket AB, Apotek Hjärtat, Kronans Apotek eller Apotea.

– Det är huggsexa om handspriten, leverantörerna portionerar ut dem mellan apoteken. Vi har sålt tjugo gånger mer handsprit än normalt. Vi får in handsprit varje dag, men det säljer slut direkt. Det är som ett bottenlöst hål, säger Pär Svärdson, vd på Sveriges största nätapotek, Apotea. 

Men svenskarna hamstrar även läkemedel av alla de slag.

– Försäljningen är jättehög. De senaste dagarna har vi dubblerat vår försäljning av receptbelagda läkemedel. Man vill vara trygg med att man har de preparat man behöver hemma, exempelvis livsviktiga mediciner som insulin, säger Pär Svärdson.

Magnus Frisk, pressansvarig Apoteket AB, säger att det är särskilt ont om värkmedicinen ibuprofen.
Foto: Jeanette Hägglund / Jeanette Hägglund

Magnus Frisk, pressansvarig på Apoteket AB, berättar att de ser en liten ökning när det gäller receptbelagda mediciner jämfört med samma tid förra året.

– Men sådant kan ju fluktuera över året. Vi kan inte säga att det är något onormalt eller att det skulle bero på coronaviruset. 

Tillgången minskar och efterfrågan ökar

Apoteas vd Pär Svärdson tror att det kommer att bli problem att få tag på vissa läkemedel. Tillgången minskar samtidigt som efterfrågan ökar. Läkemedelsindustrin är global, produktionskedjan är komplex och Kina spelar en viktig roll. 

– Många läkemedel tillverkas i Kina, vilket gör att man får produktionsproblem och svårt att leverera, säger han. 

 – Dessutom är folk oroliga vilket ökar efterfrågan. Man köper mycket medicin och den riskerar ta slut. Det är klart att det är knepigt, eftersom det kan få allvarliga konsekvenser att stå utan viktig medicin, säger Pär Svärdson. 

Det börjar redan bli brist på receptfria smärtstillande och febernedsättande läkemedel med paracetamol och ibuprofen. Kina är en mycket stor tillverkare av båda dessa läkemedelssubstanser. 

Magnus Frisk på Apoteket AB berättar att de säljer mellan 30 och 50 procent mer värkmediciner än normalt just nu. Apotek Hjärtat har sålt 74 procent mer läkemedel mot värk och feber senaste sju dagarna jämfört med samma period förra året. 

Lugnar. – Det finns nästan alltid likvärdiga produkter av något annat märke, säger Annika Svedberg på Apotek Hjärtat.
Foto: Apotek Hjärtat / Apotek Hjärtat

– Det kan uppstå brist av enskilda märken men det finns det finns nästan alltid likvärdiga produkter av något annat märke så det är väldigt liten risk att någon som behöver värk- och febernedsättande preparat i dagsläget inte kan få tag i det, säger Annika Svedberg på Apotek Hjärtat.

 Under fredagseftermiddagen var 12 av Apoteas 25 produkter med paracetamol slut, däribland flera olika typer av Alvedon. Av 14 läkemedel med ibuprofen var 5 slut. I Apoteket AB:s webbshop var 6 av 11 produkter med ibuprofen slut. Just nu ser det ut att vara extra ont om smärtmediciner för barn i flytande form eller som suppositorium.  

– Våra ordrar skärs ner, ”så mycket får ni inte köpa”. Vi ser att leverantörerna börjar ransonera och portionerar ut läkemedel. Det tyder på bristsituationer över hela världen, säger Pär Svärdson.

Tillgången till ibuprofen är särskilt dålig

Enligt Magnus Frisk på Apoteket AB är det särskilt ont om ibuprofen.

- Det handlar om en global brist. Man började få produktionsproblem redan i slutet av förra året. Det är förstås olyckligt att det blir brist på en medicin som väldigt många är intresserade av just nu. 

Även läkemedel riktade mot förkylning och virus har ökat med upp till 50 procent, enligt Magnus Frisk. Det handlar exempelvis om sprayer och sugtabletter som ska bilda en hinna i mun och svalg och på så sätt minska risken för virusinfektioner. Hos Apotek Hjärtat har försäljningen av anti-virus preparat fördubblats sista sju dagarna. 

Det finns inga studier om att sådana medel skulle hjälpa mot den nya sjukdomen covid-19.  

Att hamstra läkemedel kan vara rationellt för individen, samtidigt som det kan öka bristen och på så sätt vara dåligt för samhället, poängterar Apoteas vd Pär Svärdson. 

– Om min mamma hade en livsviktig medicin exempelvis, så skulle jag nog tycka att det var bra om hon hade medicin för några månader hemma. Men ur ett samhällsperspektiv är det olyckligt, säger Pär Svärdson.

Misstänker du corona-symptom? Så ska du göra

Gå inte till närmsta mottagning om du tror att du har corona.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.