Claudio Olea, 34, besöker sin dotters grav två gånger om dagen. I våras gick hon iväg med två kompisar för att sniffa tändargas. Kathrin fick svåra hjärnskador och avled senare.
Claudio Olea, 34, besöker sin dotters grav två gånger om dagen. I våras gick hon iväg med två kompisar för att sniffa tändargas. Kathrin fick svåra hjärnskador och avled senare.

Vanlig tändargas tog Kathrins liv

Publicerad
Uppdaterad
Claudio Olea, 34, står vid sin dotter Kathrins grav.
Hon blev 14 år och dog sedan hon sniffat cigarett-tändargas.
Kathrin Olea Gac var medvetslös en vecka innan hon dog.
Kathrin ligger begravd på Spånga kyrkogård. Pappa Claudio kommer till graven två gånger om dagen, morgon och kväll. Hans sorg är tung, men han är samtidigt samlad och värdig. Kathrin Olea Gac skulle ha fyllt 15 år 27 augusti. På bilden hennes pappa visar upp har hon långt mörkt hår. – Hon var väldigt öppen och rakt på sak, beskriver han. Kathrin var snäll och sympatisk och mycket duktig i skolan. Hon gjorde allt för sina kompisar. Den 26 maj i år lämnade Kathrin skolan i Norsborg tillsammans med två kamrater. De hade bestämt sig för att köpa cigaretter i en tobaksaffär. Men när de var där kom de också på idén att köpa en tub med cigarettändargas. I dag finns ingen åldersgräns för det. Sedan gick de upp till vattentornet, där de kunde vara ostörda.

Fick svåra hjärnskador

Pappa Claudio fick plötsligt telefon från sin före detta fru, Kathrins mamma. Dottern hade förts till Huddinge sjukhus. Man misstänkte att hon drabbats av en hjärtattack. Men sanningen var en annan. Alla tre flickorna hade sniffat. Kathrin hade fått svåra hjärnskador av gasen. Hjärnan var uppsvälld. Kroppen kyldes ner för att trycket på hjärnan skulle minska. – Hon var medvetslös hela tiden, berättar Claudio. Men Kathrin blev inte bättre. Hennes hjärna hade skadats för svårt av gasen. Efter en vecka tvingades Claudio och Kathrins mamma fatta beslutet att låta koppla ur respiratorn och avbryta de livsuppehållande åtgärderna.

Vill ha ett förbud

Nu kräver Claudio Olea att det ska bli förbud på att sälja tändargas till ungdomar under 18 år. Han vill också berätta om Kathrin för att rädda andra. – Jag kan inte få henne tillbaka. Men de som läser den här artikeln kanske tänker på vad som kan hända om man sniffar.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag