Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

"Vanlig skoldag"
på Lundsberg

Flera av de nio elever som utreds för sin inblandning i den uppmärksammade nollningen var i dag tillbaka på skolan när den öppnades.

Tillbaka var även de två elever som de ska ha bränt med strykjärn.

– Alla elever som är friska är i dag tillbaka till skolan, säger Helena L'Estrade, ny ordförande i styrelsen för Stiftelsen Lundsbergs skola, till Expressen.se.

Vid halvåttatiden började dimman lätta från sjön vid riksinternatet Lundsberg. Internatchefen Björn Söderman var på plats och inväntar eleverna.

– I går satte vi i gång arbetet i respektive elevhem, och i dag är en vanlig skoldag, säger han till TT.

Nu väntar skolan på information från den nya styrelsen.

– Jag vet inte om den nya ordföranden kommer att vara på plats i dag. Media ska egentligen hanteras av styrelsen, säger Söderman.

Gick på skolans linje

Skolan stängdes med omedelbar verkan av Skolinspektionen den 28 augusti efter uppgifter om att två elever bränts av strykjärn under en så kallad nollning.

Lundsberg överklagade beslutet till förvaltningsrätten, som gick på skolans linje och i fredags meddelades att skolan ska hållas öppen tills rätten når ett slutligt beslut.

Ny styrelse

I fredags presenterades den nya styrelsen, efter att den gamla avgått.

Nya ordföranden Helena L'Estrade har ingen tidigare koppling till skolan men säger till Expressen.se att hon är "hoppfull" inför framtiden. 

– Annars skulle jag aldrig ha åtagit mig uppdraget, säger hon.

Helena L'Estrade säger att arbetet nu pågår för fullt med att säkra tillståndet att bedriva skola.

Innan den 28 november ska en rad åtgärder ha vidtagits, för att bland annat få bort den mobbingkultur som nollningen enligt Skolinspektionen var ett uttryck för.

Medan styrelsen skaffar sig en överblick är det tills vidare den tidigare biträdande rektor Ann Kabo som är chef för verksamheten.

– Innan vi vet vad vi ska åstadkomma så kan vi inte tillsätta nytt folk, säger Helena L'Estrade.

De möts i korridoren

Helena L'Estrade bekräftar att flera av de nio pojkarna som utreds för sin inblandning i den nollning som fick Lundsberg att stänga var tillbaka på skolan i dag.

Det ska även de två pojkar som brändes med strykjärn under nollningen vara.

Enligt internatchefen har samtal förts med samtliga parter.

– Vi har haft enskilda samtal med dessa elever och detsamma gäller de drabbade eleverna. Så här långt har det fungerat väl och sen väntar vi fortfarande på ett styrelsebeslut om hur det här ska hanteras i framtiden, säger Björn Söderman till Sveriges Radio.…

Enligt Helena L'Estrade finns än så länge ingen plan för hur Lundsbergs skola ska hantera de elever som varit inblandade i nollningen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.