Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Vandrarhem på nordkoreansk ambassadmark i Berlin stängs

Tre andra nyheter att hålla koll på i dag.
Vandrarhemmet ligger nära Brandenburger Tor i Berlin.Foto: ADOBE STOCK

På den nordkoreanska ambassadens område i centrala Berlin har det sedan länge legat ett vandrarhem. 

Nu har en domstol beslutat att vandrarhemmet måste stänga eftersom intäkterna utgör ett brott mot internationella sanktioner, rapporterar Sveriges Radio.

Vandrarhemmet mellan Brandenburger Tor och Checkpoint Charlie är en rest från kalla kriget då Nordkorea hade en stor diplomatisk representation i dåvarande Östtyskland, men den minskade drastiskt när muren föll. Några år senare hyrde en affärsman en byggnad på ambassadområdet och gjorde om den till ett vandrarhem.

Eftersom det var billigt och hade ett bra läge blev vandrarhemmet populärt. Men eftersom hyresbetalningarna till Nordkorea på 400 000 kronor i månaden är ett brott mot de FN-sanktioner som infördes efter landets kärnvapentest 2016 har den tyska regeringen och staden Berlin länge försökt stänga vandrarhemmet via domstolsprocesser. Det har även kommit påtryckningar från USA och Sydkorea om detta.

Redan 2018 beordrade en domstol vandrarhemmet att lägga ned. Det beslutet överklagades, men i veckan bekräftade en domstol i Berlin att vandrarhemmet nu måste stänga. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.