Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Vändningen: Trump vill inte komma till London

Donald Trump har ändrat sig om London-besöket.Foto: PABLO MARTINEZ MONSIVAIS / AP TT NYHETSBYRÅN
Londons borgmästare Sadiq Khan.Foto: JAMES GOURLEY/REX/SHUTTERSTOCK

Han ville åka öppen vagn genom London med drottning Elizabeth.

Men nu skjuter Donald Trump upp det brittiska besöket på obestämd tid rapporterar The Guardian.

Orsak: han inte vill mötas av protester och demonstranter.

Det var bara sju dagar efter att Donald Trump svurits in som USA:s nya president i slutet av januari i år som Storbritanniens premiärminister Theresa May och drottning Elizabeth bjöd in honom till London för ett officiellt besök.

Den nyvalde presidenten lät genast meddela enligt källor till The Times att han krävde att få till Buckingham Palace i drottningens guldpläterade, öppna högtidsvagn.

Donald Trump har tidigare sagt att han vill åka vagn med drottning Elizabeth.Foto: ALASTAIR GRANT / AP TT NYHETSBYRÅN

Det planerade besöket väckte omedelbart protester och uppgifterna om Donald Trumps krav på pompa och ståt dämpade inte kritiken. Några dagar senare deklarerade Vita huset att den amerikanske presidenten inte alls hade begärt att få åka öppen vagn.

Men protesterna fortsatte att växa.

Och nu har de tilltagit i sådan styrka att den amerikanske presidenten i nuläget inte vill komma till Storbritannien, rapporterar The Guardian.

Konflikt mellan Trump och Londons borgmästare Khan

Donald Trump ska enligt tidningen ha ringt en mycket förvånad Theresa May för några veckor sedan och meddelat att han skjuter upp besöket. Efter samtalet har båda länder försökt undvika att tala om statsbesöket så mycket så möjligt.

Samtidigt har Donald Trump drivit en öppen konflikt med Londons borgmästare Sadiq Khan efter terrordådet i London.

Sadiq Khan.Foto: KEN MCKAY/ITV/REX/SHUTTERSTOCK

Genom att felcitera Khan antydde Trump att borgmästaren sagt att "det finns inget att oroa sig över" med hänvisning till terrorism. Sadiq Khans medarbetare påpekade felet - men fick till svar från den amerikanske presidenten att det var "en patetisk ursäkt".

Svaret från borgmästaren var att uppmana den brittiska regeringen att ställa in Donald Trumps besök.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.