Vändningen – Ryssland pressar Ukraina bakåt

Upprepar önskemål om fler luftvärnsvapen
Ukrainas styrkor pressas nu tillbaka.
Foto: VADIM KUDINOV/SIPA/SHUTTERSTOCK / VADIM KUDINOV/SIPA/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
Rysk soldat i Luhansk.
Foto: TASS / TT NYHETSBYRÅN

Rysslands har under en längre period haft svårt att göra några större framsteg i sin förnyade offensiv i Donbass.

Men under det senaste dygnet uppges striderna längs de offensiva linjerna intensifierat, enligt brittiska underrättelseuppgifter.

Nu ser det ut att vända för Ryssland då ukrainska styrkor tvingats ge upp positioner på flera håll.

På tisdagsmorgonen släppte det brittiska försvarsdepartementet en ny daglig underrättelserapport om kriget i Ukraina. 

Enligt rapporten har Ryssland ökat intensiteten i operationerna i Donbass-regionen i nya försöka att omringa Sievjerodonetsk, Lysychansk och Rubizjne, belägna längs stridslinjerna.

Vid ett ryskt övertagande av Sievjerodonetsk skulle hela Luhansk-regionen hamna under rysk ockupation – vilket i nuläget är ett av de ryska styrkornas huvudmål i den förnyade offensiven i Donbass, skriver brittiska försvarsdepartementet vidare.

Vid lunchtid på tisdagen kom det flera rapporter om hur striderna intensifierats i Donbass av journalister på plats i regionen. 

Utrikeskorrespondenten Neil Hauer (tidigare för CNN, CBC och The Guardian) uppger på Twitter att det rasar hårda strider i den ukrainska staden Lyman, och att de ryska styrkorna tagit den norra delen av staden efter gårdagens offensiv. 

Ukrainska styrkor pressas tillbaka ”hårt”

Enligt Hauer har ryska trupper därefter under tisdagen nått den strategiskt viktiga vägen Bachmut-Lysychansk där de tagit positioner omkring 2 kilometer norr om orten Soledar.

”Ukrainska styrkor kämpar för att begränsa framryckningen. Ryska styrkor avancerar också från Svitlodarsk och pressar tillbaka retirerande ukrainska styrkor hårt”, skriver han på Twitter.

Enligt Hauer lyckas det ryska artilleriet även nå utkanterna av Bachmut. 

Illia Ponomarenko, journalist vid Kyiv Independent, beskriver också hur de ukrainska styrkorna står inför en svår situation i Donbass.

På grund av ”extremt ryskt tryck” i områdena runt Popasnaja, Bachmut och Sievjerodonetsk verkar den ukrainska armén tvingas avstå från att försvara orterna Myronivsky och Svitlodarsk för att i stället dra sig tillbaka nordväst till mer pålitliga försvarslinjer, skriver han på Twitter

Se även:
”Här slår artilleriet ner bara meter från bilarna”

Film från ukrainska journalister visar explosionerna: ”Kör, kör, kör”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.