Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Vändningen: Nu går det bättre för Sverige

Norge har infört alkoholstopp på krogar efter midnatt för att stoppa smittspridningen – hör ministern förklara beslutet.
R-talet har stigit till över två i Norge.
Foto: LISE ÅSERUD / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN
Smittspridningen i Norge kopplas till lokala utbrott på bland annat Hurtigruten.
Foto: RUNE STOLTZ BERTINUSSEN / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN
Danmark ser en ökad smitta efter att restriktionerna lättats upp under sommaren.
Foto: FRITZ SCHIBLI / KVP
Statsepidemiolog Anders Tegnell tror att en ökad immunitet bidragit till den positiva trenden i Sverige.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Norges statsminister Erna Solberg.
Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT / TT NYHETSBYRÅN

Sverige har kritiserats för hanteringen av coronapandemin.

Men nu när utvecklingen vänt och läget kraftigt förbättrats ökar i stället smittan i grannländerna Norge och Danmark – som inför nya restriktioner.

Statsepidemiolog Anders Tegnell tror att den snabba nedgången beror på ”en ökad immunitet” i det svenska samhället.

I Norge har den högsta dagliga siffra över antalet nya coronafall registretats sedan april, skriver TV2. 

Enligt den norska tidningen Verdens Gangs kartläggning ökar coronasmittan just nu i 70 länder. Däribland finns Norge, Danmark, Tyskland, Storbritannien, Polen, Nederländerna, Belgien, Frankrike, Spanien, Schweiz och Grekland.

I Sverige har däremot smittan gått stadigt ned under sommaren, även om Folkhälsomyndigheten har noterat en oroande ökning bland unga vuxna den senaste tiden.

Antalet nyinlagda på intensiven och antalet nya dödsfall är mycket få. På fredagen rapporterades noll döda.

Utanför Europa har en andra smittvåg slagit hårt mot bland annat Australien, där storstaden Melbourne har stängts ned med strikta restriktioner.

Coronautbrottet i Sverige, Norge och Danmark

Även om trenden för smittspridningen ser bättre ut i Sverige än i Norge och Danmark just nu, är Sverige sett över hela pandemin betydligt hårdare drabbat än grannländerna.

Sverige har totalt 82 323 bekräftade smittfall och 5 763 döda.

Norge har totalt 9 468 bekräftade smittfall och 256 döda.

Danmark har totalt 14 442 bekräftade smittfall och 617 döda.


Källa: Folkhälsomyndigheten, Folkhelseinstituttet, Danmarks hälsomyndighet

Fester och kryssningar

I Norge har fester, kryssningsturer och utlandsresor fått fart på smittan. Lokala utbrott har konstaterats på flera orter runtom i landet och statsminister Erna Solberg säger sig vara bekymrad över utvecklingen.

”Många har varnat för att smittan i Norge ska gå upp eftersom vi lättat på reglerna”, skriver VG:s Astrid Meland i en kolumn.

Det så kallade R-talet, som visar hur många en coronasjuk sprider smittan vidare till, var runt 1 i mitten av juli, men har sedan dess stigit till över två i Norge, enligt en färsk rapport från Folkhelseinstituttet (FHI).

I Sverige har R-talet legat under 1 hela juli.

Det senaste dygnet har 83 nya fall registrerats i Norge och totalt har 9 551 personer smittats i landet, enligt norska TV2 som skriver att det är den högsta dagliga siffran sedan april. De senaste två dagarna har antalet smittade ökat med 142 fall. 

Under fredagen var 15 personer inlagda på norska sjukhus – högsta antalet sedan 3 juli. 

Alkoholstopp efter midnatt

För att hantera den uppblossade smittan presenterade den norska regeringen på fredagen nya åtgärder.

Krogar förbjuds att servera alkohol efter midnatt. Norge inför också munskyddskrav på personer som reser in i landet från exempelvis rödlistade regioner i Sverige och länder där smittspridningen fortfarande bedöms hög. Samtidigt tillåts fortsatt evenemang med upp till 200 personer.

– Vi bromsar in för att undvika en tvärbromsning, säger hälsominister Bent Høie på pressträffen.

Utbrott i Århus

Även i Danmark har antalet nya coronafall ökat den sista tiden. Inte minst gäller det näst största staden Århus – med 68 nya bekräftade smittfall på fredagen, vilket innebär den största ökningen hittills i staden, skriver BT.

Myndigheterna Århus inför nu krav på munskydd i kollektivtrafiken efter att flera busschaufförer insjuknat. Invånarna uppmanas allmänt att främst socialisera utomhus.

– Utvecklingen i Århus kommun kräver konsekvent handling. Därför sätter vi in massiva lokala åtgärder, så att utvecklingen kan vändas, säger den danska hälso- och äldreministern Magnus Heunicke i ett pressmeddelande.

Ökad immunitet i Sverige

VG påpekar att eftersom risken att smittas av coronaviruset varit låg i Norge under våren är norrmännen nu – efter att restriktionerna lättats upp – inte rädda att drabbas och kanske därför inte håller distansen.

”Men ett problem i Norge, Australien, Danmark och andra länder som har klarat sig bra genom pandemin, är att nästan ingen är immun”, skriver Astrid Meland i sin kolumn.

Statsepidemiolog Anders Tegnell förklarar den goda trenden i Sverige med att immuniteten är mer utbredd här.

– Vi tror att det finns ett samband mellan den snabba nedgången vi sett de senaste veckorna och en ökad immunitet på flera håll i Sverige, sa han på Folkhälsomyndighetens presskonferens i tisdags.

– Det finns flera orsaker. Våra åtgärder, att människor är ute mer men också en ökad immunitet i samhället.

Flera turistparadis larmar om att smittan ökar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.