Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Larmet: Nästan 70 000 smittade av corona i USA

Följ senaste nytt om coronautvecklingen i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helgerna.
Ett öde Times Square i New York.Foto: JUSTIN LANE / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Drive-thru-test för coronaviruset i Washington.Foto: JIM LO SCALZO / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Onsdagen blev den dödligaste dagen hittills i USA. 

Nu har 1 031 personer dött i landet, enligt Johns Hopkins-universitetet. 

Coronapandemin accelererar i USA. Det säger doktor Anthony Fauci, direktör för landets institut för infektionssjukdomar till CNN. 

I USA dog 233 personer under onsdagen, vilket är den dödligaste dagen hittills. Över 65 000 är smittade och 1 031 personer har dött. 

Värst är situationen i New York City, uppger Anthony Fauci för CNN. 

– Omkring 60 procent av de smittade finns i New York city. 

Stora delar av världen stänger ner

Finland bestämde på onsdagen att den finska huvudstadsregionen Nyland isoleras. 

Den finska regeringen bedömer att det är nödvändigt att införa begränsningar av rörelsefriheten, enligt Finlands statsminister Sanna Marin. 

Regeringen har enats om att stänga trafiken till och från finska landskapet Nyland, där bland annat Helsingfors ingår, fram till 19 april.

Hittills har 880 fall av Covid-19 bekräftats i Finland och tre dödsfall. 

Under onsdagen höll finska regeringen en pressträff om isoleringen av huvudstadsregionen.

 – Vi vill undvika att hela folket insjuknar samtidigt, för då räcker vårdkapaciteten inte. Måste bromsa upp detta. Det är det centrala målet, säger justitieminister Anna-Maja Henriksson enligt Yle. 

”Lock downs” i flera länder

Polen, Tjeckien, Frankrike och Indien är bara några av alla länder som infört så kallade ”lock downs”, man stänger affärer, pubar, restauranger och uppmanar invånare att stanna hemma. Spanien och Italien har gått ännu längre och satt länderna i karantän. Och under onsdagsförmiddagen rapporterar nyhetsbyrån AFP att 2,6 miljarder människor, ungefär en tredjedel av världens befolkning, uppmanas att hålla sig hemma och inte gå ut i onödan. 

Länder med olika typer av ”lock downs”

Sydafrika 

Spanien 

Italien 

Colombia 

Indien 

Storbritannien 

Australien

Kina

Jordan 

Argentina

Israel

Belgien

Tyskland

Malaysia 

Tjeckien 

Frankrike

Marocko

Kenya

Polen 

Kuwait

Irland

Norge 

Danmark 

El Salvador

USA

Källa: Business Insider och The Guardian

I Thailand har premiärminister Prayut Chan-o-cha utlyst undantagstillstånd från och med i morgon. Det gäller fram till och med den 30 april. Han säger också att mat och andra nödvändigheter kommer vara ”tillräckligt tillgängliga”. Det är dock oklart exakt vilka regler som kommer att gälla. 

– Vissa kanske känner att de förlorar sin frihet nu, men det här är för att skydda er och era familjers liv, och alla thailändares liv, säger premiärministern enligt CNN. 

Tjetjeniens president vill inför dödsstraff för karantän-trotsare

22 april skulle Ryssland i en folkomröstning ha fått säga sitt om president Vladimir Putins omtalade konstitutionella reformpaket. Det gör det möjligt för honom att kandidera i ytterligare två mandatperioder, och sitta kvar till 2036.

Nu skjuter Putin upp folkomröstningen med hänvisning till att minska spridningen av det nya coronaviruset.

Landets konstitutionsdomstol har redan sagt ja. Det har även parlamentets underhus och överhus gjort i olika omröstningar liksom regionala parlament.

Ryska folket kommer att vara arbetsbefriade med lön, hela nästa vecka. Det meddelade president Vladimir Putin på onsdagen i ett tal om vilka åtgärder som nu tas för att minska spridningen av coronaviruset. Sjukhus, räddningstjänst, apotek och livsmedelsbutiker kommer inte att påverkas.

Det senaste dygnet har 163 nya fall av coronaviruset konstaterats i Ryssland. Den totala siffran är nu upp i 658.

Den ryska delrepubliken Tjetjeniens kontroversielle president Ramzan Kadyrov har gjort ett uppmärksammat uttalande under coronakrisen. I samband med ett regeringsmöte fick presidenten frågan vad man ska göra med folk som trotsar landets karantänbestämmelser och ger sig ut på gatan som i vanliga fall.

– De ska dödas!

Kadyrov tycker att det är självklart med dödstraff för den som ”skapar problem för hälsan i sin familj, för sina systrar och bröder och sina grannar”, rapporterar The Moscow Times.  

20 000 miljarder kronor i krispaket i USA

Samtidigt, i USA, har nästan 70 000 personer bekräftats smittade av coronaviruset. Därtill har mer än 1 000 personer avlidit till följd av covid-19.

Landet ska nu införa ett krispaket på grund av viruset. Intensiva förhandlingar har hållits sedan i fredags. Detaljerna kring det massiva krispaketet på 2 000 miljarder dollar, motsvarande över 20 000 miljarder svenska kronor, är ännu inte helt klara, men CNN kan redovisa vart pengarna i grova drag ska gå: 

250 miljarder dollar direkt till familjer och individer, 350 miljarder dollar ska vara lån till små företag, 250 miljarder dollar går till arbetslöshetsförsäkringar och 500 miljarder dollar blir lån till nödställda företag. 

Lagförslaget kommer snabbt att föras upp i kongressen och kommer inte gå igenom den vanliga processen med utfrågningar och formell granskning, skriver Washington Post. 

Hälften lever med order att stanna hemma 

USA:s president Donald Trump utfärdade för en vecka sedan riktlinjer med målet att stoppa spridningen av coronaviruset. Men stoppet har fått den amerikanska ekonomin att gå kräftgång.             

”Vi kan inte låta botemedlet vara värre än problemet självt. I slutet av den här 15-dagarsperioden kommer vi att fatta ett beslut om vilken väg vi vill gå”, skrev Trump på Twitter under tisdagen. 

I USA lever nu hälften av befolkningen med order om att stanna hemma, rapporterar CNN. Minst 15 delstater och kommuner har beordrat över 166 miljoner människor, eller 51 procent av befolkning, att stanna hemma. Nästa vecka ska ytterligare två delstater införa liknande restriktioner.

Bara Nyheter: Sveriges coronastrategi hyllas av tysk expert

Bara Nyheter: Även WHO-expert tycker att ett land inte ska stänga ned allt.

Hör när Donald Trumps går mot angrepp mot EU

”EU stoppar amerikanska medicinsk utrustning”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.