Vän till kungafamiljen bland de misstänkta

"Lejonen" misstänks för att ha levererat kokain till mediechefer och nöjesprofiler.

I dag står det klart att ytterligare 75 personer riskerar åtal. Bland dem finns en OS-stjärna, en välkänd musiker och en mycket nära vän till kungafamiljen.

– Vi gör bedömningen att cirka 100 köpare har identifierats, säger utredningsledare Stefan Edin.

I dag åtalades tolv personer ur det kriminella gänget "Lejonen" i en av de mest omfattande narkotikautredningarna någonsin.

Den enorma polisutredningen har kartlagt drygt 200 narkotikaförsäljningar från ligan. Expressen.se kunde tidigare i dag avslöja att 21 personer hittills åtalats för narkotikaköp från "Lejonen".

– Det är drygt 180 gram vid de tillfällena. Det har dessutom gjorts beslag av drygt 100 gram kokain vid husrannsakningar, säger kammaråklagare Sara Nilsson till Expressen.se.

"Cirka 100 köpare"

Efter att förundersökningen i dag blev offentlig kan det konstateras att ett stort antal personer riskerar att åtalas inom en snar framtid. Ytterligare 75 personer har redan förhörts av polisen.

– Det pågår fortfarande förundersökningar. Vi gör bedömningen att cirka 100 köpare har identifierats. Sen får vi se hur många av dem som det kommer att väckas åtal mot, säger utredningsledare Stefan Edin.

Köpen har ofta dolts genom ett kodspråk som både köpare och säljare har känt till.

– I just det här ärendet har man försökt kamouflera det med taxiresor. Man har pratat om att man vill ha skjuts och om att man är si och så många kompisar. Egentligen har det handlat om att man vill handla en specifik mängd, säger Stefan Edin.

Flera kända personer

Bland personerna som riskerar åtal finns bland annat en idrottsstjärna som representerat Sverige i OS. Idrottsstjärnan misstänks för att ha köpt kokain av ligan vid ett tillfälle och polisen har i förhör presenterat en telefonavlyssning som bevis.

I polisutredningen förekommer även en mycket nära vän till en person i kungafamiljen. Personen misstänks för att ha handlat narkotika vid ett tillfälle och polisen har presenterat telefonsamtal och sms som man hävdar knyter personen till ett köp av kokain.

Dessutom har en välkänd musiker erkänt att han köpt kokain av ligan vid ett flertal tillfällen. Vid ett av tillfällena togs musikern på bar gärning av polisen med cirka ett gram kokain. Musikern har erkänt brottet och säger i förhör att han är villig att ta emot strafföreläggande.

OS-stjärnan och vännen till kungafamiljen nekar i förhör till att ha handlat narkotika.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.