Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

van der Kwast tar sökhunden i försvar

Överåklagare Christer van der Kwast.Foto: Olle Sporrong

I fallet Thomas Quick tar överåklagare Christer van der Kwast nu sökhunden Zampo i försvar.

Åklagaren dementerar samtidigt uppgiften att den tidigare dömde seriemördaren fick veta i förväg var hunden markerat liklukt - och på så vis kunde anpassa sin mordberättelse.

– Zampo var en mycket duktig hund, säger Christer van der Kwast.

Striden mellan de två olika sidorna i debatten om rättegångarna mot Thomas Quick, numera Sture Bergwall, fortsätter med full kraft.

Efter en granskning av Aftonbladet och Ekot har justitierådet Göran Lambertz backat om uppgifter i sin bok "Quickologi", där han hävdar att Sture Bergwall pekat ut en stor sten på en strand i Falun som platsen där han krossat människodelar. Stenen skulle sedan även ha markerats av likhunden Zampo.

Men granskningen visade att de uppgifterna inte stämde, samtidigt som Zampo pekades ut som "en katastrof" när det gällde korrekta markeringar.

Detta har fått överåklagare Christer van der Kwast, som fick Sture Bergwall dömd för åtta mord, att rasa och komma upp till Expressens redaktion för att lägga fram sin sak.

Visar karta över vallningar

Han tillbakavisar bestämt uppgiften att Sture Bergwall anpassat sin mordberättelse efter förhandsinformation om var en likhund markerat spår av människorester.

Överåklagaren visar på en karta över det aktuella området hur vallningarna av Sture Bergwall och efterföljande sökningar med hund i området gick till.

– Bergwall anvisade en liten bit av stranden på Främby udde som intressant och reagerade kraftigt i närheten av strandkanten när han vallades på platsen. Något preciserat utpekande var det inte fråga om, säger Christer van der Kwast.

Han fortsätter:

– I steg två kallas Zampo in, hunden släpps lös i det stora området och sticker vid ett tillfälle rakt ned och ut i vattnet och skallmarkerar våldsamt i riktning mot en sten som ligger en bit ut i vattnet.

"Lambertz fick fel tågordning"

När Sture Bergwall konfronteras med uppgiften att hunden markerat i området får han enligt Christer van der Kwast även information om att markeringen gjorts i vattnet - men ingen närmare platsangivelse.

– När han anvisar platsen på en kartbild vet han inte var hunden markerat. Det är samma plats där han haft en kraftig reaktion och där Zampo sedan markerat, säger Christer van der Kwast.

Överåklagaren menar därför att det är betydelselöst i sammanhanget om Göran Lambertz skrivit att det var Bergwall som först pekade ut stenen och platsen senare bekräftades av hunden:

– Han fick fel tågordning på när stenen kom in i bilden, men egentligen förstår jag inte riktigt poängen med diskussionen. När Bergwall beskriver platsen då vet han inte var hunden markerat.

Zampo testades av experter

Christer van der Kwast tar även likhunden Zampo i försvar och menar att han var en utomordentlig spårhund som vid upprepade tillfällen lyckades markera samma platser som Sture Bergwall tidigare hävdat var ställen där han hanterat sina mordoffer.

– Den här hunden testades av expertis så långt vi kunde göra och det är gång på gång överensstämmelse, han dyker ner och markerar på platser som Bergwall angett. Zampo var en mycket duktig hund, han var väldigt säker så långt man kunde se, säger Christer van der Kwast.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.