Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

van der Kwast: Quick fick gräddfil till resning

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Quick-åklagaren Christer van der Kwast.
Foto: Christian Örnberg

Det offentliga bråket om Thomas Quick fortsätter.

I en debattartikel i Svenska Dagbladet skriver Quick-åklagaren Christer van der Kwast att Quick har fått en gräddfil till sina resningar.

– Artikel är ett försvarstal. Jag tycker snarare att det har tagit lång tid, säger den förre överåklagaren Sven-Erik Alhem.

Den tidigare åklagaren Christer van der Kwast, som var åklagare i samtliga mordrättegångar mot Thomas Quick-målen, skriver på SvD Brännpunkt att han anser att Quick, som numera heter Sture Bergwall, har frikänts för lättvindigt.


Foto: Foto: Sven Erik Røed

Efter att ha tagit tillbaka sitt erkännande och beviljats resning har Quick frikänts för sex av de åtta mord han dömts för.

"Det kan ifrågasättas om hovrätten följt den restriktiva praxis för att bevilja resning som högsta domstolen lagt fast. Hovrättens skrivningar ger intryck av att hovrätten tagit väl lätt på kraven på godtagbara resningsskäl", skriver van der Kwast.

"Högljudda tyckare"

Han menar också att Quick fått en "gräddfil till det formella frikännandet" och att åklagarna "lagt sig platt" som lagt ner åtalen.

Han skriver också:

"Det är nog inte så lyckat att högljudda tyckare i medierna avgör i vilka avseenden rättsväsendet eventuellt fallerat."

Men debattartikeln får snabbt kritik.

Den förre överåklagaren Sven-Erik Alhem menar att van der Kwast har fel på flera punkter.

– När åklagarna har fått ett resningsbeslut måste de fråga sig om de kan emotse en fällande dom om de driver ärendet vidare. Om svaret är nej så är de skyldiga att avstå. Det har de gjort alldeles oavsett vad tyckare må tycka, säger han.

"Är inte rättvisande"

Alhem menar att resningsprocesserna mot Quick snarare har tagit för lång tid.

– Jag tycker att det är bättre att man gör det långsamt och noggrant än snabbt. Men att säga att det här är snabbt är inte rättvisande. Man ska tänka på att det sitter en inspärrad person som det hela berör. Hans rättssäkerhet är betydligt viktigare än Christer van der Kwasts.

– Man ska vara medveten om att det här är en ett försvarstal.

van der Kwast har kritiserats för sin roll som åklagare under Quickutredningarna.

van det Kwast presenterar också tre punkter i artikeln där han menar att hovrätten har kommit snett. Detta efter att justitierådet Göran Lambertz tidigare publicerat tio punkter som han anser talar för att Quick är skyldig till några av de mord han döms för.

"Bara en halvsanning"

Tomas Olsson, Quicks nuvarande advokat, sågar de nya punkterna.

– Är det de tre starkaste argumenten han har så är det sorgligt. Vad det gäller den första punkten han presenterar så är det bara en halvsanning. Det finns ett förhör med Sture Bergwalls dåvarande kompanjon. Men vad van der Kwast döljer är att kompanjonen inte frågades om att Bergwall förefall att arbeta vid tiden för mordet. De andra två punkterna är så svepande och generella, säger han.

Även Tomas Olsson menar att det är felaktigt att påstå att resningsprocesserna mot Quick har gjorts lättvindigt.

– Jag tycker det är bra att Christer van der Kwast, och även de andra, skriver de här artiklarna. Det visar att de är tvungna att hänvisa till halvsanningar och direkta lögner för att kunna försvara sina ståndpunkter.

Expressen.se har sökt Christer van der Kwast för en kommentar.

Christer van der Kwasts nya Quick-punkter

1. I Therese-målet har åklagaren intrycket att Bergwall kan ha haft alibi. Åklagaren har vidare uppgett för hovrätten att ett viktigt förhör saknas. Det ”saknade” förhöret finns emellertid och ger stöd åt tingsrättens bedömning. Tingsrätten har känt till innehållet i förhöret.

2. I Johan-målet fick tingsrätten en ingående redogörelse för innehållet i Bergwalls uppgifter under utredningen och hur dessa förändrades över tiden. Advokat Kerstin Koorti som företrädde målsägarna ifrågasatte kraftfullt Bergwalls uppgifter under förundersökningen och huvudförhandlingen. Pressreferat från rättegången ger också en god bild av hur noggrant olika inslag redovisades för tingsrätten.

3. Hovrätten anger att man i Gry/Trine-fallen inte vet om Bergwalls uppgifter berörts under rättegången på sätt som gjort det möjligt för tingsrätten att göra en fullständig analys av dessa. I verkligheten har stor omsorg ägnats åt problemet med Bergwalls varierande uppgifter och förmåga att ”träffa rätt”.

Hovrätten anför att det i Gry-fallet inte framgår av tillgängligt underlag om och i vilken utsträckning centrala uppgifter rörande blod, sperma och dödstidpunkt berördes vid huvudförhandlingen. I verkligheten ägnades stor uppmärksamhet åt dessa frågor. Bland annat klargjorde rättsläkaren att dödstidpunkten var på efternatten vilket svarade mot Bergwalls uppgifter.

Källa: Svenska Dagbladet Brännpunkt

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.