Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Norbert Hofer erkänner sig besegrad i valet

Högerpopulisten Norbert Hofer låg bra till inför valet, men erkände sig snabbt besegrad efter att vallokalsundersökningarna pekat ut Alexander van der Bellen som segrare.
Foto: Christian Bruna/Epa/TT
<p>Oberoende kandidaten Alexander van der Bellen tar hem presidentvalet i Österrike.<br></p>
Foto: Matthias Schrader / AP TT NYHETSBYRÅN

Extremhögerns ledare Norbert Hofer har erkänt sig besegrad i presidentvalet i Österrike.

Istället blir den oberoende kandidaten Alexander van der Bellen, tidigare ledare för partiet De Gröna, landets näste president.

Valet har beskrivits som historiskt.

På söndagen gick Österrike till presidentval. Ett val som har beskrivits som historiskt och förutspåddes bli en valrysare.

Klockan 17 stängde de sista vallokalerna i landet – och redan 17.30 hade högerpopulisten Norbert Hofer, ledare för det högerextrema partiet Frihetspartiet (FPÖ), erkänt sig besegrad.

– Det fungerade inte riktigt. Etablissemanget, som gick in för att än en gång blockera och förhindra förnyelse, har vunnit, säger Hofers kampanjchef Herbert Kickl enligt Reuters.

Nobert Hofer på Facebook: "Lever vårt hemland"

Tidningen Österreichs startsida direkt efter valet.
Foto: Skärmdump

Själv kommenterar presidentkandidaten förlusten på Facebook. Han skriver att han är ledsen över att det inte räckte ända fram.

"Vi är alla österrikare, oavsett hur vi beslutade vid valurnorna. Leve vårt hemland Österrike", skriver han.


LÄS MER: Valrysare kan avgöra hela Europas framtid


Johannes Hübner från FPÖ säger i Expressen TV att han är besviken över förlusten – men att han nu ska dricka vin.

– Nu är kampanjen över och vi kan slappna av även om vi inte vann, säger han.

Van der Bellen vinner presidentval i Österrike

Den oberoende kandidaten Alexander van der Bellen, ordförande för partiet De Gröna 1997-2008, tar i stället hem segern och blir landets näste president. Han är 72 år gammal.

– Man förväntar sig inte, man hoppas, säger Alexander van der Bellen i sitt första uttalande efter vinsten.

Han fortsätter:

– Jag tror att tusentals personers engagemang har betytt mycket. Tiotusentals har varit djupt involverade i detta. En rörelse har uppstått som är oöverträffad i Österrikes historia. Detta val handlade om frihet, jämlikhet och solidaritet.

Innan valet har det varit mycket tal om högerpopulisten Norbert Hofer. Han såg ut att gå mot att bli EU:s första högerextrema statsöverhuvud sedan andra världskriget.

Presidentvaldebatten har varit hätsk i Österrike det senaste halvåret.

Och valet hölls under söndagen för andra gången – efter att Van der Bellens knappa seger (31 000 röster) i maj ifrågasattes.

Jonas Sjöstedt: "Grattis Europa"

Efter ytterligare en skandal – "klistergate" – med valkuverten som var av för dålig kvalitet, uppmanades österrikarna att återvända till valurnorna.


LÄS MER: Detta står på spel i valet i Österrike


Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt var snabb med att reagera efter valresultatet.

"Grattis Österrike, grattis Europa. Extremhögern kan besegras, ett viktigt budskap till oss alla", skriver han på Twitter.

Östterikes största tidning Kronen Zeitung när Hofer erkänt sig besegrad.
Foto: Skärmdump

Österrikare trötta på regerande partier

Nils Daag, före detta ambassadör i Wien, säger i Expressen TV att han tror att resultatet till stor del påverkats av interna österrikiska faktorer, bland annat att befolkningen har varit extremt trött på de två övriga partierna.

I vårens val stod det tydligt hur slitna de klassiska, samregerande partierna var. Å ena sidan De Svarta (de konservativa) och De Röda (socialdemokraterna).

Både svarta och röda hamnade bakom både FPÖ och de Gröna. Det var en historisk skymf mot de traditionella regeringspartierna.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.