Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Maktskifte i Danmark – blå blocket vinner

Lars Løkke Rasmussen, blivande statsminister och ledare för det borgerliga partiet Venstre.
Foto: Tomas Leprince
Kristian Thulesen Dahl, ledare för Dansk folkeparti, de stora vinnarna i valet.
Foto: Tomas Leprince
Helle Thorning-Schmidt, ledare för Socialdemokraterne och nuvarande statsminister i Danmark.
Foto: Tomas Leprince
Expressens reporter Niklas SVensson intervjuar Carl Bildt som är på plats och firar med vänner på högerliberala Venstres valvaka.
Foto: Tomas Leprince
<p>Här lägger Lars Løkke Rasmussen sin röst.</p>
Foto: Nils Meilvang
<p>Statsministern Helle Thorning-Schmidt väntas till valvakan först när valutgången är helt klar.</p>
Foto: Jens Dresling
1 / 7

KÖPENHAMN. De borgerliga mot de röda, 90-89.

Med minsta möjliga marginal blev det i natt maktskifte i Danmark.

Den borgerliga valsegern säkrades av främlingsfientliga Dansk Folkeparti som blev landets näst största parti.

Nu står det klart att den nuvarande statsministern Helle Thorning-Schmit förlorat valet och i ett tal under valnatten meddelade hon att hon avgår som partiledare också.

Den nuvarande justitieministern Mette Fredriksen pekades ut som ny trolig partiledare för Socialdemokraterna, av politiska experter i Danmark.

Högerliberala Venstre blev som väntat det danska valets största förlorare. Partiet tappade 7,2 procent jämfört med valet för fyra år sedan.

Ändå möttes partiledaren Lars Lökke Rasmussen av ett öronbedövande jubel när han kom till Venstres valvaka.

Lars Lökke Rasmussen var Danmarks statsminister mellan 2009 och 2011. Innan dess var han finansminister i två år.

Nu gör han comeback som statsminister i Danmark.

Den borgerliga valsegern säkrades av främlingsfientliga Dansk Folkeparti som nu är Danmarks näst största parti med 21,1 procent av rösterna i Folketinget, en sensationell framgång med nästan nio procentenheter.

– Det är så overkligt det som nu händer. Jag är övertygad om att jag om ett ögonblick vaknar och inser att det är tre dagar kvar av valrörelsen, sa i natt Dansk Folkepartis partiledare Kristian Thulesen Dahl.

– Det här valet ger oss en massa möjligheter till inflytande.

Stramar åt invandringspolitiken

Mycket talar nu för att den nya regeringen stramar åt invandringspolitiken rejält. Den nya statsminister deklarerade tidigt i valrörelsen, för tre veckor sedan, att hans första beslut i den nya rollen blir att sammankalla Folketinget – mitt i sommaren - för att diskutera invandringspolitiken. Ett besked som gick hem hos Dansk Folkeparti som i flera år krävt.

När Expressen mötte Kristian Thulesen Dahl i samband med den avslutande partiledardebatten i onsdags kväll fick han frågan om hur han ser på att Sverige förra året tog emot tio gånger fler flyktingar än Danmark.

Svaret:

– Det får svenskarna diskutera med sig själva.

Förra utrikesministern Carl Bildt, som i natt deltog i Venstres valvaka i Folketinget, kommenterar Dansk Folkepartis framgångar så här för Expressen:

– Det är imponerande. En ny ledare som ju delvis har förändrat bilden av partiet. Om du ser honom i tv så är det en annan bild än vad vi föreställer oss om Dansk Folkeparti. Men samtidigt har de en annan inställning i Europapolitiken och i invandringspolitiken, och när det gäller den ekonomiska politiken är de mer vänsterpopulistiska. Så det kommer inte att bli alldeles lätt med regerandet i Danmark.

Skillnaden mellan blocken var i natt 90-85 till fördel för det blåa blocket. När rösterna från Färöarna och Grönland, som ligger i en annan tidszon än fastlands-Danmark kunde konstateras att bara ett mandat skilde blocken åt.

Till vinnarna i det danska valet hör partiet Alternativet som bildades så sent som i november 2013. En av grundarna, Uffe Elbaek, tidigare kulturminister i Danmark, kunde i natt konstatera att partiet fått 4,8 procent i valet och därmed åtta mandat i Folketinget.

– Ingen trodde att Alternativet hade en levande chans i det här valet. Nu står vi i en helt ny politisk situation, sa han i natt.

Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin deklarerade tidigare i veckan att Alternativet är ett grönt parti som på många sätt liknar hans eget.

Flera tusen partiföreträdare och över 800 ackrediterade journalister var i natt samlade på de olika valvakorna i Folketinget.

De kunde alla konstatera att det blev ett rekordjämnt val – precis som opinionsundersökningarna den senaste tiden visat.

Tre av fyra väljarbarometrar dagen före valet visade att det skulle bli en knapp borgerlig seger. Och så blev det.

När 99,3 procent av rösterna var räknade i natt låg valdeltagandet på 85,8 procent – något lägre än vid förra valet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.