Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Valtersson lämnar politiken

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Mikaela Valtersson.
Foto: Martina Huber

Miljöpartisten Mikaela Valtersson lämnar politiken. Därmed mister partiet en av sina ledande politiker, som slutar med politik på toppnivå sedan hon själv förlorade striden om att bli nytt kvinnligt språkrör. 

"Det känns svårt att hitta all den motivation som jag anser krävs för att göra ett riktigt bra jobb som riksdagsledamot, ekonomisk-politisk talesperson och gruppledare", skriver Valtersson på Dagens Nyheters debattsida.

Ompröva Moderaterna

 Nu – drygt tre månader efter att hon förlorade språkrörsstriden på kongressen – vill Valtersson att partiet omprövar synen på Moderaterna. Enligt henne måste MP vara öppet för att ingå i en regering tillsammans med såväl socialdemokrater som moderater. Målet bör vara att förändra och "inte att upprätthålla ett omodernt blockpolitiskt tänkande".

 Valtersson tycker att Centerpartiet, Folkpartiet och Kristdemokraterna i många frågor står längre från MP än vad M gör.

 "Att utesluta Moderaterna men inte övriga borgerliga partier från regeringssamverkan är en uppfattning som framstår som allt mer ologisk", skriver hon.

Har samarbeten

 Valtersson pekar också på att miljöpartister har organiserade samarbeten med Moderaterna i många kommuner och landsting:

 "Om vi inte kan visa samma inställning i rikspolitiken bidrar vi i praktiken till att befästa den stenhårda blockpolitiken som vi gröna alltid varit emot".

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.