Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Valsuccén uteblev för Piratpartiet

Foto: Sören Andersson / Scanpix

Istället för att upprepa succén från EU-valet blev årets val ett riktigt magplask för Piratpartiet. 

Enligt SVT:s vallokalsundersökning får partiet 0,7 procent av rösterna.  

- Vi är en otroligt stark organisation men det här valet gick inte bra, säger partiledaren Rickard Falkvinge till Expressen.se.

I riksdagsvalet 2006, när Piratpartiet gjorde sitt första val, fick partiet blygsamma 0,63 % av rösterna. Men i valet till Europaparlamentet 2009 gjorde Piratpartiet stor succé när man fick drygt 7 procent av rösterna - och knep ett mandat.  

 Men nu ser PP ut att inte ens vara i närheten av de siffrorna. Enligt SVT:s vallokalsundersökning får partiet endast 0,7 procent av rösterna. Trots de dystra siffrorna är stämningen på partiets valvaka i Sundbyberg positiv. 

 - Alla är på gott humör. Resultatet är inte vad vi väntat. Men nu går vi in i ett aktivstläge igen och låter ingen komma undan med kränkande förslag, säger Rickard Falkvinge. 

Men det är ju inte ens i närheten av era siffror vid EU-valet?

 - Man kan inte jämföra de valen. Resultat är i klass med vårt förra riksdagsval. Men det är klart att vi hade hoppats på bättre siffror, det gör alla politiker.

 Falkvinge förklarar de eventuellt låga siffrorna så här: 

 -  Efter EU-valet lade de etablerade partierna locket på för våra frågor för att vi inte skulle gynnas. Nu fick de ett annat utmaningsparti och då kan man lite sarkastiskt säga att man hoppas att de är nöjda, säger partiledaren och syftar på Sverigedemokraterna. 

Är du nöjd med er valkampanj?

 - Vi har gjort vår bästa kampanj men vi har inte haft vind i seglen av händelser i omvärlden. Om vi inte har händelser i omvärlden som sätter ljuset på våra frågor, då jobbar vi i motvind. Vi är en otroligt stark organisation, men det här valet gick inte bra, säger Rickard Falkvinge.


UPPDATERING 01.00:

Ni slutar under en procent. Hur känns det?

 - Det är blandade känslor i partiet just nu. Alla hade hoppats på bättre siffror. Vi är är knappt över en procent, vilket känns tungt, säger Daniel Svensson, distriktsledare i västra distriktet.

 - Men vi har inte gett upp och kommer kämpa vidare. Jag har läst en hel del kommentarer på twitter och i chatter. Alla tror att vi kommer tillbaka 2014.


Hur har valrörelsen varit?

 -Jättekul. Men det har känts som att Piratpartiet har missgynnats av att medierna och de andra partierna har fokuserat på Sverigedemokraterna. Vi har inte haft några ess kvar i slutet av valrörelsen.

 Vad händer nu för PP?

 - I morgon ska vi samtala och börja samla ihop våra erfarenheter från valrörelsen.


På twitter skriver många att släppet av populära dataspelet StarCraft2 ligger bakom att PP inte nått större framgångar i höstens val. Kommentar till det?

 -Det är bara elakt förtal (skratt). Jag tycker att det känns svårt att se någon relevans i det, säger Daniel Svensson.


Piratpartiets röster i riksdagsvalet och i ett flertal kommun- och landstingsval redovisades inte av Valmyndigheten under valnatten. I redovisningen av riksdagsrösterna ingick partiet i posten övriga partier, med 1,4 procent av rösterna. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.