Foto: Sören Andersson / Scanpix
 Foto: Sören Andersson / Scanpix

Valsuccén uteblev för Piratpartiet

Publicerad
Uppdaterad
Istället för att upprepa succén från EU-valet blev årets val ett riktigt magplask för Piratpartiet.
Enligt SVT:s vallokalsundersökning får partiet 0,7 procent av rösterna.
- Vi är en otroligt stark organisation men det här valet gick inte bra, säger partiledaren Rickard Falkvinge till Expressen.se.
I riksdagsvalet 2006, när Piratpartiet gjorde sitt första val, fick partiet blygsamma 0,63 % av rösterna. Men i valet till Europaparlamentet 2009 gjorde Piratpartiet stor succé när man fick drygt 7 procent av rösterna - och knep ett mandat. 
Men nu ser PP ut att inte ens vara i närheten av de siffrorna. Enligt SVT:s vallokalsundersökning får partiet endast 0,7 procent av rösterna. Trots de dystra siffrorna är stämningen på partiets valvaka i Sundbyberg positiv.
- Alla är på gott humör. Resultatet är inte vad vi väntat. Men nu går vi in i ett aktivstläge igen och låter ingen komma undan med kränkande förslag, säger Rickard Falkvinge.
Men det är ju inte ens i närheten av era siffror vid EU-valet?
- Man kan inte jämföra de valen. Resultat är i klass med vårt förra riksdagsval. Men det är klart att vi hade hoppats på bättre siffror, det gör alla politiker.
Falkvinge förklarar de eventuellt låga siffrorna så här:
-  Efter EU-valet lade de etablerade partierna locket på för våra frågor för att vi inte skulle gynnas. Nu fick de ett annat utmaningsparti och då kan man lite sarkastiskt säga att man hoppas att de är nöjda, säger partiledaren och syftar på Sverigedemokraterna.
Är du nöjd med er valkampanj?
- Vi har gjort vår bästa kampanj men vi har inte haft vind i seglen av händelser i omvärlden. Om vi inte har händelser i omvärlden som sätter ljuset på våra frågor, då jobbar vi i motvind. Vi är en otroligt stark organisation, men det här valet gick inte bra, säger Rickard Falkvinge.

UPPDATERING 01.00:

Ni slutar under en procent. Hur känns det?
- Det är blandade känslor i partiet just nu. Alla hade hoppats på bättre siffror. Vi är är knappt över en procent, vilket känns tungt, säger Daniel Svensson, distriktsledare i västra distriktet.
- Men vi har inte gett upp och kommer kämpa vidare. Jag har läst en hel del kommentarer på twitter och i chatter. Alla tror att vi kommer tillbaka 2014.

Hur har valrörelsen varit?
-Jättekul. Men det har känts som att Piratpartiet har missgynnats av att medierna och de andra partierna har fokuserat på Sverigedemokraterna. Vi har inte haft några ess kvar i slutet av valrörelsen.

Vad händer nu för PP?

- I morgon ska vi samtala och börja samla ihop våra erfarenheter från valrörelsen.

På twitter skriver många att släppet av populära dataspelet StarCraft2 ligger bakom att PP inte nått större framgångar i höstens val. Kommentar till det?
-Det är bara elakt förtal (skratt). Jag tycker att det känns svårt att se någon relevans i det, säger Daniel Svensson.

Piratpartiets röster i riksdagsvalet och i ett flertal kommun- och landstingsval redovisades inte av Valmyndigheten under valnatten. I redovisningen av riksdagsrösterna ingick partiet i posten övriga partier, med 1,4 procent av rösterna.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag