Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Valskandalen anmäld som misstänkt valfusk

Miljöpartisten Ali Khalil erbjöd Moderaterna 3 000 av församlingens röster – om de beviljade bygglov för en ny moské i Alby, Botkryka kommun. Foto: Miljöpartiet
Foto: SANNA DOLCK

Nu ska riksenheten mot korruption titta närmare på en muslimsk församlings erbjudande om att ge 3 000 röster till kommunens moderater – i utbyte mot en ny moskétomt.

– Jag ska ta ställning om det är ett brott som kan misstänkas eller inte, säger chefsåklagare Alf Johansson till SVT:s ”Uppdrag granskning”. 

Två dagar före valet, i fredags, avslöjade ”Uppdrag granskning” att en moské erbjudit de lokala Moderaterna röster – 3 000 stycken.

I utbyte ville församlingen ha tomtmark för att kunna bygga en ny moské.

Det var miljöpartisten Ali Khalil som förmedlade kontakten, och bjöd in till mötet med Moderaterna.

Avslöjandet kan leda till en utredning

Alf Johansson, chefsåklagare vid riksenheten mot korruption, berättar att Åklagarmyndigheten fått in en anmälan rörande ”Uppdrag gransknings” reportage. 

– Den ligger på mitt skrivbord och under veckan kommer jag ta ställning till om det ska leda till en utredning eller inte. Det är, skulle jag våga påstå, en ny företeelse och kräver lite överväganden, säger Johansson i programmet.

Riksenheten för korruption har fått in ett 20-tal anmälningar om misstänkt valfusk i samband med valet. Den anmälan som tar upp Botkyrka har rubricerats som otillbörligt verkande vid röstning. 

På frågan hur allvarligt det här är, svarar Johansson:

– Det är allvarligt då det kan påverka medborgarens syn på omröstningssystemet. Och störa allmänhetens syn på omröstningens säkerhet.  

Statsvetaren Bo Rothstein säger till SVT att det kan bli svårt att bevisa att något olagligt har skett. 

Har lämnat alla sina uppdrag

Ali Khalil har nu lämnat alla sina uppdrag och utesluts ur partiet, har Miljöpartiets partisekreterare Amanda Lind tidigare sagt till Expressen.  

Moderaterna i Botkyrka valde att tacka nej till erbjudandet.

”Uppdrag granskning” sänds i kväll, onsdag, 20.00 i SVT1.

 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!