Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Valobservatören: Det pågår märkliga saker

En kvinna lägger sin röst i det turkiska valet. Foto: Tolga Bozoglu / Epa / Tt
<p>Jabar Amin, riksdagsledamot för Miljöpartiet. </p>Foto: Riksdagen
Vänsterpartiets Daniel Riazat är valobservatör i Istanbul. Foto: Vänsterpartiet Vänsterpartiet
<p>Ann-Margarethe Livh (V), är på plats i Turkiet.</p>Foto: Claes Amrén

Svenska valobservatörer har hotats till livet av militärer i turkiska Bingöl, uppger Ann-Margarethe Livh (V) som är på plats.

En person i sällskapet skriver på Facebook att de hotats av personer med automatvapen och prickskyttegevär.

– Det är fruktansvärt, fansansfullt, säger Ann-Margarethe Livh till Expressen.

Det var i samband med att Vänsterns delegation ifrågasatte hur röstandet gick till i en vallokal som det först hettade till.

– Vi frågade, ska det gå till så här? Då blev det en oerhört aggressiv stämning, vi trodde att vi skulle bli attackerade så vi gick därifrån.

Sedan stötte delar av gruppen på beväpnad militär på området.

– Ni får två minuter på er att lämna området, sade militärerna till dem. De bar den turkiska militärens uniformer och automatvapen. Att internationella valobservatörer hotas till livet är ett allvarligt hot mot demokratin. Det är fruktansvärt, fansansfullt, säger Ann-Margarethe Livh (V) till Expressen.

Många turkar befarar valfusk

De personer som uppges ha blivit dödshotade ingår i en grupp om åtta personer från Vänsterns internationella forum, VIF, som Dagens nyheter, var först med att rapportera.

Redan innan valet befarar många turkar valfusk.

– Det här är inte ett demokratiskt val. Den åsikten kan jag stå för efter det jag har sett på plats här. Människor är väldigt spända. Om det är ett tydligt valfusk, då kan man räkna med otroliga reaktioner. Jag hoppas att det inte blir mer turbulens och att det blir ett hyfsat rättvist val, men jag betvivlar att det kommer att bli det, säger hon.

Så sent som augusti 2013 hamnade Ann-Margarethe Livh i skottlinjen i Somalias huvudstad Mogadishu. Delegationen attackerades av beväpnade män som skottskadade Livh och dödade partikollegan Abdirahim Hassan.

I upptakten till valet har de olika politiska strömningarna polariserat landet, inte minst efter ett bombdåd mot det kurdiska uppstickarpartiet HDP:s valmöte i staden Diyarbakir i fredags, då två miste livet och 100 personer skadades.

Redan då befann sig riksdagsledamoten Jabar Amin, MP, i staden.

När Expressen talar med Amin på söndagsmorgonen har han påbörjat sitt arbete som valobservatör på valdagen, tillsammans med riksdagsledamoten Amineh Kakabaveh, V, och S-politikern Evan Cetin.

– Vi befinner oss på landsbygden i turkiska Kurdistan, i ett bergsområde ungefär tio mil utanför Diyarbakir, säger Jabar Amin.

De kommer att fortsätta arbeta fram till vallokalerna stänger. Områdena de besöker är sådana där man på förhand har misstänkt att det kommer att uppstå svårigheter eller valfusk.

Väljarna optimistiska

En och en halv timme efter att vallokalerna har öppnat har de hunnit besöka tre vallokaler, och sett vad han beskriver som "bra och mindre bra saker".

– Vi ser bra engagemang och en god uppslutning. Man har sett fram emot det här och folk är optimistiska, säger Jabar Amin och fortsätter:

– Vid en vallokal stod militären med en pansarvagn och tungt beväpnade soldater precis utanför entrén. Jag uppfattade det som att de försökte markera närvaro för att påverka människor.

På plats som valobservatör i Istanbul för kurdiska vänsterpartiet HDP:s räkning finns Daniel Riazat, V, riksdagsledamot.

– Sedan i går har man börjat arrestera en hel del lokala observatörer. Därför tycker jag att det är viktigt att vi finns här så att vi kan berätta utåt vad som sker i Turkiet, säger han.

Kvällen kommer han att tillbringa på någon sorts valvaka för HDP, men dessförinnan kommer han under dagen att åka runt till olika vallokaler i staden för att observera både röstandet och rösträkningen.

– Jag ska strax ge mig ut. Det är riktigt spänt. Det känns i luften som att vad som helst kan hända när som helst, säger han.

Olåsta valurnor

Kort därefter hör Daniel Riazat av sig igen:

– Det pågår märkliga saker i vallokalen som jag befinner mig i. Valurnorna är inte låsta och de har sagt att vi inte får vara med vid rösträkningen, vilket vi egentligen måste få, säger han.

Lars Tollemark har varit i Turkiet sedan i mitten av maj som långtidsobservatör för OSSE. Han har tillsammans med en kollega ansvar för organisationens observationer i elva provinser och befinner sig under valdagen i Diyarbakir.

– Vi har inte sett några oroligheter och inte heller fått några inrapporterade till oss, säger Lars Tollemark.

Han berättar att det under de första timmarna har varit en stor uppslutning kring vallokalerna.

– Nu under morgonen har det varit många äldre, och folk har varit ivriga att rösta. I den senaste vallokalen vi besökte, strax utanför Diyarbakir, hade redan hälften röstat.

OSSE:s första officiella preliminära utlåtande om valet kommer att ges under måndagen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.