Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Valmyndighetens varning: Valet kan behöva ställas in

Vad händer nu, och vem är det egentligen som styr Sverige? Expressens inrikespolitiska kommentator Helena Gissén reder ut.
”Om inte resurser tillförs är det en inte obetydlig risk för att fel och misstag uppstår.” skriver Valmyndighetens nämnd.
Foto: HANNA FRANZéN/TT / TT NYHETSBYRÅN
Myndigheten anser att den redan är underdimensionerad i förhållande till sitt uppdrag.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD/IBL IBL BILDBYRÅ

Valmyndigheten larmar om risken för fel och misstag i nästa års val på grund av bristande resurser.

Krisen är ett faktum efter att höstens budget röstats igenom och myndigheten vänder sig nu till regeringen. 

”Om flera nyckelpersoner blir sjuka samtidigt kan det leda till att valet faktiskt inte kan genomföras.” skriver Valmyndighetens nämnd.

Valmyndigheten varnar om ekonomiskt krisläge inför nästa års val. 

Det är höstens budgetproposition som lämnat myndigheten i en mycket sårbar situation, då regeringens förslag innebär att myndigheten inte får något tillskott på sitt förvaltningsanslag. Något som Nyhetsbyrån Siren och Bulletin också rapporterat om. 

Myndigheten anser att den redan är underdimensionerad i förhållande till sitt uppdrag och skriver till regeringen att situationen är så allvarlig att det kan leda till försenat valresultat och i värsta fall att valet inte ens kan genomföras. 

”Om flera nyckelpersoner blir sjuka samtidigt kan det leda till att valet faktiskt inte kan genomföras.”

Myndigheten tar som exempel att de i nuläget endast har en anställd matematisk statistiker vars uppgift och ansvar är att säkerställa ett korrekt valresultat. Myndigheten har bara två medarbetare med kompetens att producera röstkort och röstlängder.

För att minska valprocessens sårbarhet vill myndigheten att anslagen ökar med tio extra miljoner för att täcka kostnader för att nyanställa ytterligare tio personer. 

Situationen beskrivs som oroande

”Om inte resurser tillförs är det en inte obetydlig risk för att fel och misstag uppstår i valgenomförandet som gör att valresultatet blir fel eller går att ifrågasätta. Det kan leda till kostsamma omval och även till att valresultatet ifrågasätts.” skriver Valmyndighetens nämnd.

De senaste åren har enligt myndigheten visat på både ett ökat intresse för och ett ifrågasättande av valprocessen.   

Det rör sig om informationspåverkan, hot mot valsystem och förtroendeskadlig information i samband med val ökar behovet av en valmyndighet som har resurser att arbeta kontinuerligt med att förbereda, skydda och utveckla de svenska valen.

Här skrattar CNN åt svenska politikkaoset: ”Det är otroligt”

”Bara några timmar är lång tid i svensk politik”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.