Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Valmyndigheten: ”Vi följer utvecklingen”

Talman Andreas Norlén, M, har nu två statsministernomineringar kvar innan vi automatiskt får ett extraval. Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Valmyndigheten är just nu mitt uppe i förberedelserna för EU-valet 26 maj. Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Anna Nyqvist, kanslichef på Valmyndigheten, säger att man ”har beredskap för ett extraval”. Foto: Ivan Arvsäter

Talmannen och Valmyndigheten har haft ett första möte om ett eventuellt extraval. 

Hamnar vi där får Valmyndigheten organisera två val på kort tid. 

Enligt Valmyndighetens kanslichef Anna Nyqvist följer man den politiska utvecklingen. 

– Men det är fortsatt inte vår utgångspunkt att det ska bli ett extraval, säger hon. 

Valmyndigheten jobbar nu intensivt med att förbereda EU-valet i slutet av maj. 

Samtidigt har sannolikheten för ett extraval ökat i och med att S-ledaren Stefan Löfven blev nerröstad i fredagens statsministeromröstning. 

Talman Andreas Norlén har nu två chanser kvar att nominera en statsministerkandidat som riksdagen accepterar innan extravalet är ett faktum. 

Här om dagen kallade han till sig Valmyndigheten för ett första möte om ett eventuellt extraval. Det skulle innebära en rejäl utmaning för Valmyndigheten – eftersom extravalet måste hållas senast tre månader efter den sista statsministeromröstningen.

LÄS MER: Kristerssons nya hopp – en vändning från C och L 

LÄS MER: Extraval 2018: Så mycket kostar det och då måste det genomföras 

”Inga fler inplanerade möten i nuläget”

– Det här var ett första möte där talmannen fick information och eventuella fortsatta möten kommer ske på talmannens initiativ. Vi har inga fler planerade möten i nuläget, säger Valmyndighetens kanslichef Anna Nyqvist och fortsätter: 

– Just nu gör vi inga konkreta förberedelser. Det vi absolut behöver göra är att titta på hur våra tidplaner ser ut i förhållande till Europaparlamentsvalet och hur det ska vara möjligt att genomföra ett val till under perioden. Men fortsatt är inte vår utgångspunkt att det ska bli ett extraval – utan vi påbörjar den planeringen när extravalet utlyses. 

Att anordna ett val är inget man gör på en kafferast. Valsedlar och information om valet ska tryckas, partier och deras olika kandidater registreras, lokaler bokas och personal som kan arbeta med valet rekryteras. 

Och får vi ett extraval måste det enligt reglerna hållas senast tre månader innan den sista statsministeromröstningen.  

LÄS MER: Tobé vill att EU tar krafttag mot kriminella och terrorister 

Ett extraval skulle kosta knappt 400 miljoner kronor. Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

”Vi har beredskap för extraval”

Anna Nyqvist uppskattar att ett extraval skulle kosta ungefär lika mycket som ett ordinarie riksdagsval – det vill säga knappt 400 miljoner kronor. 

Ännu har man ingen budget för ett extraval. 

 – Det stora arbetet i kommunerna, att anskaffa lokaler och personal, går inte att göra ”för att ha beredskap”, så att säga. Då kostar det pengar. Utan det får man göra omgående när beslut fattas, säger hon och fortsätter: 

– Vi har beredskap för att genomföra ett extraval. Planeringsarbetet just nu handlar om EU-valet. Men vi följer utvecklingen.