Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tio dödade i samband med Venezuelavalet

Flera poliser skadades i Caracas efter en explosion.Foto: MIGUEL GUTIERREZ / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Nicolas Maduro utropar en stor seger för revolutionen.Foto: NATHALIE SAYAGO / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Det har varit oroligt inför valet i Venezuela. Politikern José Félix Pineda sköts under natten ihjäl i sitt hem.Foto: ARIANA CUBILLOS / AP TT NYHETSBYRÅN
Presidenten Nicolás Maduro vill tillsätta en konstituerande församling med rätt att skriva om grundlagen. Foto: MIRAFLORES PALACE HANDOUT / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
De senaste månaderna har våldsamma protester rasat i Venezuela. Foto: ARIANA CUBILLOS / AP TT NYHETSBYRÅN

Valet i Venezuela fick en blodig start på söndagen.

Minst två politiker sköts ihjäl och sammanlagt dödades minst tio människor, bland dem två barn, när de senaste månadernas dödliga våld – som krävt mer än 110 dödsoffer – fortsatte på valdagen.

Oppositionen bojkottar valet och säger att en vinst för president Nicolás Maduro betyder slutet för demokratin i Venezuela.

Även EU är oroliga för demokratins framtid i Venezuela, rapporterar AFP.

Rösterna är räknade – och alla 545 platser i författningsförsamlingen gick till representanter för Maduros socialistparti, skriver Reuters.

Maduro kallar resultatet en stor seger "för revolutionen", samtidigt som oppositionen uppmanar till nya protester i landet.

Våldsamma protester har skakat det djupt splittrade Venezuela under gårdagens val. Poliser och demonstranter drabbar samman i huvudstaden Caracas och andra delar av landet.

Två barn har skjutits ihjäl – en 13-åring och en 17-åring – under sammanstötningarna, rapporterar Sky News. 

– Jag vet inte var deras hat kommer i från. Det här är krig! säger Conchita Ramirez, invånare i Caracas, när hon i en tv-intervju beskriver hur trupper skjuter mot demonstranter och byggnader, enligt AFP.

Tidigt på måndagsmorgonen lokal tid var rösterna räknade – och alla de 545 platserna i Venezuelas författningsförsamling uppges ha gått till representanter för presidentens socialistparti, enligt Reuters.

Maduro kallar resultatet för den "största segern för revolutionen i dess 18-åriga historia", enligt AFP.

Lågt valdeltagande

Många venezuelaner har struntat i att rösta i protest mot valet, men enligt de officiella siffrorna hamnade valdeltagandet på 41,5 procent – eller strax över åtta miljoner personer, skriver AP.

Oppositionen menar däremot att valdeltagandet uppskattas ligga på mellan två och tre miljoner röster. Enligt en ansedd oberoende analys ska 3,6 miljoner ha röstat, uppger AP.

Trots att undersökningar visar att 70 procent av befolkningen är emot valet pressas landets statligt anställda att rösta – flera källor uppger för Reuters att de hotats med att avskedats.

Reporter beskjuten

Sky News reporter Stuart Ramsay blev beskjuten när han stod intill en av demonstrationerna. Han säger att trupperna är våldsamma och att demonstranter tillverkar brandbomber i varje gathörn.

– Vad vi har sett är gatudemonstrationer mot valet. Det är helt klart att säkerhetsstyrkorna har instruktioner att till och med stoppa dessa marscher, säger Stuart Ramsay.

– De attackerades först med gasbomber. Sedan kom nationalgardet på sina motorcyklar och de är mycket våldsamma. Vi blev beskjutna fast vi höll upp våra händer i luften. Vår venezolanske producent blev skjuten i armen, säger han.

Presidenten Nicolás Maduro vill tillsätta en konstituerande församling med rätt att skriva om grundlagen. Vinner regeringen valet kommer den nya församlingen att kunna skriva om grundlagen, köra över oppositionen – som har majoritet i parlamentet – och befästa Maduros makt över den krisande latinamerikanska oljestaten. 

Oppositionen och stora delar av den internationella opinionen ser en sådan superförsamling som slutet för den redan bräckliga demokratin i Venezuela.

– Även om de vinner i dag, kommer det inte att vara länge. Jag fortsätter att protestera på gatorna, för det dröjer inte länge innan det här tar slut, säger oppositionsanhängaren Berta Hernandez, 60, till Reuters i Caracas.

Även EU delar oppositionens oro för demokratins framtid i Venezuela, enligt ett pressmeddelande. I meddelandet manar EU presidenten och regeringen i Venezuela att ta sitt ansvar för att "återställa den tillit som de förlorat genom deras försök att skapa splittrande parallella institutioner".

En skadad polisman får hjälp av sina kollegor.Foto: EFE/INSIGHT MEDIA / INSIGHT MEDIA STELLA PICTURES

Fyra skadades i explosion

En kandidat i valet mördades i sitt hem natten till söndagen. Det är advokaten och politikern José Félix Pineda, 39, som sköts ihjäl i staden Ciudad Bolivar, rapporterar AFP.

Också Ricardo Campos, 30, regional ledare i oppositionspartiet Acción Democráticas ungdomsförbund dödades. Han sköts ihjäl under en protest mot valet i staden Cumana.

Ytterligare minst tre män från oppositionen dödades, skriver tidningen El Universal. Fyra soldater skadades i en explosion när en hemmagjord bomb slängdes mot deras motorcykelkonvoj.

Sammanstötningar förekommer också i landets näst största stad, Maracaibo, och i staden Puerto Ordaz.

Enligt tidningen El Nacional har 13 människor dödats i Venezuela det senaste dygnet. 

Sammanlagt har mer än 110 människor dött i den våg av demonstrationer som pågått mot presidenten sedan april.

 

José Félix PinedaFoto: El Universal

Mer än 110 människor har dött

Sammanlagt har mer än 110 människor dött i den våg av demonstrationer som pågått mot presidenten sedan april.

Upptrappningen till söndagens val har kantats av protester, men presidenten Nicolás Maduro visade upp en trotsig attityd vid ett direktsänt tal på lördagen.

– Alla kriminella kommer att fängslas för de brott de har begått, Högern har redan en väntande fängelsecell, sade presidenten.

Vallokalerna öppnade klockan 06 lokal tid på söndagen, 12 svensk tid, och kommer vara öppna i 12 timmar. Under hela dagen har oroligheter rapporterats. 

– Jag är den förste väljaren i landet, sade president Maduro när han röstade på morgon.

Maduro leder ett land i kris. Ekonomin har rasat i takt med oljepriserna, det råder brist på mat och spädbarnsdödligheten ökar. Samtidigt fortsätter han sin företrädare Chavez vänsterpolitik med kommunistiska Kuba som närmaste allierade.

 

https://twitter.com/AFP/status/891652827751358465

Kritiseras i Sydamerika

Söndagens val har kritiserats av såväl oppositionen i Venezuela som flera regeringar i Nord- och Sydamerika. 

Mexiko, Colombia och Panama har utlyst sanktioner mot 13 högt uppsatta personer i Maduros närhet, efter att USA gjorde samma sak tidigare i veckan, enligt CNN.  

Grannlandet Colombia har sagt att det venezolanska valet inte kommer att erkännas. 

Omröstningen bryter mot grundlag

Den mellanstatliga samarbetsorganisationen Organization of American States, OAS, skrev i ett uttalande att omröstningen om den konstituerande församlingen i sig bryter mot Venezuelas grundlag. 

"Reglerna för den konstituerande processen bryter mot demokratins grundprinciper som står skriven i internationella avtal och landets konstitution", skriver organisationen. 

Bland annat tar man upp att församlingens 545 delegater inte väljs proportionellt, utan utifrån olika territorier som regeringen utsett vilket gör att rösterna väger olika mycket beroende på var den som röstar bor. 

Vidare har regeringen inte sett till att använda sig av automatiserade rösträkningssystem som ger översikt över valutgången, skriver OAS. 

Internationella valobservatörer har förbjudits. 

Och medan vissa medborgare har lockats med matkassar för att delta, har de med statliga jobb hotats med avsked om de inte går och röstar, skriver OAS. 

Matvaror skulle kunna vara ett effektivt sätt att muta väljare, eftersom matbrist råder i landet sedan flera månader.

USA:s president Donald Trump har hotat med ytterligare sanktioner och kallat Maduro för en "dålig ledare som drömmer om att bli diktator".

Och USA:s FN-ambassadör Nikki Haley twittrar:

"Maduros bluffval är ännu ett steg mot diktatur. Vi kommer inte att acceptera en icke legitim regering. Venezuelas folk och demokrati kommer att segra."

https://twitter.com/nikkihaley/status/891768738239979522

 

Maduroregeringen har hotat demonstranter med fängelsestraff i upp till tio år. 

Venezuelas president Nicolás Maduro, mitten, knyter näven tillsammans med representanter för hans regering.Foto: MIRAFLORES PALACE HANDOUT / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Sju miljoner röstade emot

Tidigare i juli deltog fler än sju miljoner venezolaner i en inofficiell protestomröstning mot söndagens val. Landets totala befolkning är nästan 34 miljoner.

Om Maduro vinner valet kommer han i princip att styra landet enväldigt, befarar kritiker.

– Det är ett existentiellt hot mot Venezuelas demokrati, säger David Smilde, expert på mänskliga rättigheter i Sydamerika, till New York Times. 

Också Fredrik Uggla, professor i Latinamerikastudier vid Stockholms universitet, anser att landets demokrati är i akut fara.

– Det här är ett typexempel på när diktaturen dyker upp förklädd till demokrati, säger han till TT.

Däremot tog det stopp för Nicolás Maduro när han skulle registrera sig i söndagens val.

"Den här personen existerar inte eller så har identifieringen avbrutits", fick han till svar.

Meddelandet på skärmen fångades av en tv-kamera och bilden spreds snabbt på nätet till många regeringskritikers förtjusning.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.