Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Turkiets valmyndighet utropar Erdogans seger

Erdogan har utropat sig till segrare i det turkiska valet.Foto: PRESIDENTIAL PRESS OFFICE / HAND / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Turkiets huvudstad Ankara, här firar anhängare till Erdogan.Foto: ERDEM SAHIN / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Från oppositionspartierna kommer anklagelser om att räkningen är manipulerad. Foto: PRESIDENTIAL PRESS OFFICE / HANDOUT / EPA / / EPA TT NYHETSBYRÅN
Erdogans främsta utmanare, Muharrem Ince.Foto: AI UNAL / AP TT NYHETSBYRÅN

Recep Tayyip Erdogan utropade i natt sig själv som vinnare i det turkiska valet.

På måndagsmorgonen uppgav valmyndigheten att Erdogan fått 52,2 procent när 99 procent av rösterna räknats.

– Det turkiska folket har valt mig som president, säger Erdogan.

Utmanaren Muharrem Ince ska ge sin syn på valresultatet vid en presskonferens på måndagsförmiddagen.

Efter en snabb rösträkning i Turkiet utropade sig nuvarande president Erdogan till valets vinnare redan på söndagskvällen. Både i president- och parlamentsvalet.

– Jag har blivit betrodd av det turkiska folket att utföra jobbet som president, sa han i sitt segertal. 

Han hänvisade sin vinst till inofficiella siffror och sa också att den partiallians som leds av hans AKP har vunnit i parlamentsvalet. 

– Jag hoppas att ingen vill skada demokratin genom att kasta en skugga över det här valets resultat bara för att dölja sitt misslyckande, säger presidenten i sitt segertal, enligt Reuters. 

Landets valstyrelse YSK tillkännagav natten mot måndag att Recep Tayyip Erdogan gått segrande ur valstriden.

Enligt valmyndigheten hade Erdogan fått 52,5 procent då 99 procent av rösterna hade räknats på måndagsmorgonen. Motståndaren Muharrem Ince från partiet CHP fick 31,7 procent av rösterna.

Ince har inte uttalat sig efter valförlusten, men enligt statliga turkiska nyhetsbyrån Anadolu ska han hålla en presskonferens i Ankara under måndagsförmiddagen - klockan 10.00 svensk tid.

 

https://twitter.com/business/status/1011060504696098816

 

Enligt valresultatet har Erdogans parti APK tillsammans med allierade partiet MHP också säkrat en majoritet i parlamentet.

Allt tyder också på att det prokurdiska partiet HDP klarar sig kvar i det turkiska parlamentet med 11,5 procent av rösterna. Man klarade alltså 10-procentspärren med viss marginal.

Förvirring kring rösträkningen 

 

 

Här firar Erdogans anhängare i Istanbul.Foto: SRDJAN SUKI / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Under söndagskvällen, när Erdogan utropade sig till segrare, rådde stor oenighet kring hur stor del av rösterna som hade räknats.

Det främsta oppositionspartiet CHP hävdade att alla röster inte var räknande och att det var för tidigt för ett slutgiltigt resultat. CHP menade sent söndag kväll att Erdogan fortfarande kan falla, skriver Reuters. 

 

LÄS MER: Erdogans fru hyllade harem – kritiseras  

 

Muharrem Ince uppmande  samtliga observatörer att inte lämna vallokalerna förrän röstningen är helt klar. 

Erdogan efter att ha röstat på söndagen.Foto: LEFTERIS PITARAKIS / AP TT NYHETSBYRÅN

Anklagelser om röstmanipulering

Oppositionen har också anklagat den statliga nyhetsbyrån Anadolu för manipulering av rösterna – bland annat uppmanade en av presidentkandidaterna, Meral Aksener, partiobservatörer att inte lämna röstlådorna förrän i slutet av processen, skriver Al Jazeera. 

Också kurdiska partiet HDP anklagar Andolu för vad de kallar för en manipulation av de tidiga resultaten. 

56 miljoner människor hade rätt att rösta det turkiska valet.Foto: ERDEM SAHIN / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

På förhand spåddes att Erdogan skulle vinna stort, i både president- och parlamentsvalet. Men ju närmare valdagen kom desto större motstånd bjöd oppositionen på, som har visat sig oväntat stark

Om Erdogan hade misslyckats med att få 50 procent skulle ett nytt val vänta om två veckor. Men nu, om resultatet står sig, återvänder Erdogan till en presidentpost med betydligt större befogenheter. 

I en folkomröstning förra året fastslogs en ny konstitution, vilken kommer börja gälla efter valet. Utöver rollen som statschef och ledare för sitt parti AKP får nu Erdogan total makt över militär och polis och tar också över premiärministerns uppgifter. 

 

Det här röstar turkarna om

Landet röstar i såväl presidentval och parlamentsval. 

I presidentvalet kan nuvarande president Recep Tayyip Erdogan stärka sitt grepp om makten. Erdogan har varit premiärminister sedan 2003 och president sedan 2014. Förra året genomfördes en folkomröstning i Turkiet som slutade med att presidenten får större befogenheter efter dagens val. 

Erdogan har vunnit de tidigare valen med god marginal, men behöver över 50 procent av rösterna för att ta hem valet i första omgången. Annars går det vidare till en ny omgång i juli. 

Den främsta utmanaren anses vara Muharrem Ince, från Republikanska folkpartiet. De övriga är Meral Aksener, Selahattin Demirtas, Temel Karamollaougly och Dogu Perincek. 

Enligt The New York Times har Erdogan inför valet runt 50 procents stöd, Ince cirka 30 och Aksener och Demirtas 10 vardera.